Hyppää sisältöön

Viisi vinkkiä Tarttoon

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 15.07.2013
Emajoen varrella sijaitseva Tartto on Viron kulttuurin ja sivistyksen kehto. Viehättävässä yliopistokaupungissa riittää nähtävää useaksi päiväksi.

1. Raatihuoneen tori ja Vanhakaupunki

Raatihuoneen tori ravintoloineen ja kesäterasseineen on Tarton sydän. Raatihuoneen edustalla sijaitseva patsas, Suutelevat opiskelijat, on kaupungin symboli ja Tarton taidemuseon vino rakennus on näkemisen arvoinen.

Kaupungista saa eniten irti kävelemällä pitkin sen kauniita katuja ja Raatihuoneen torin terasseille on mukava istua lepäämään ja seuraamaan aukion vilinää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Raatihuoneen torilta jatkuva vanhakaupunki henkii keskiaikaista tunnelmaa. Rüütli-kadun varrella ja sen sivukujilla on tunnelmallisia kahviloita, ravintoloita ja pikkuputiikkeja. Vanhassakaupungissa sijaitseva Johanneksen kirkko terrakottapatsaineen on yksi Tarton suosituimmista nähtävyyksistä.

2. AHHAA-tiedekeskus on lasten suosikki

Perheen kanssa matkaavan kannata varata aikaa AHHAA-tiedekeskukseen tutustumiselle. Tämä Viron vastine Heurekalle tarjoaa runsaasti mielenkiintoista nähtävää ja tehtävää. Baltian uusimmassa ja suurimmassa tiedekeskuksessa on esimerkiksi lapsille mieluinen tiedeteatteri sekä myös aikuisempaan makuun mielenkiintoinen planetaario.

Noin puolen vuoden välein vaihtuvan näyttelyn ansiosta tiedekeskuksessa vierailee vaikka useampaankin kertaan.

Yhdeltä henkilöltä sisäänpääsymaksu on hieman yli kymmenen euroa ja perhelippu maksaa noin 25 euroa. Planetaarioon ostetaan erillinen muutaman euron hintainen lippu. Tiedekeskus sijaitsee aivan keskustan läheisyydessä linja-autoaseman vieressä.

3. Supilinnan alue henkii maalaistunnelmaa

Tarton ehdottomasti omaleimaisin asuinalue Supilinn, suomeksi keittokaupunki, on täynnä värikkäitä puutaloja, joiden pihoilla asukkaat pitävät omia kasvimaitaan. Supilinnan kadut ovat nimetty eri vihannesten mukaan, mistä alueen nimikin juontaa juurensa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Supilinnan alue Tarttossa

Alueen rakennukset ovat pääosin melko ränsistyneitä ja Supilinn olikin ennen köyhemmän väen seutua – niin juopot, taiteilijat, opiskelijat kuin prostituoidutkin ovat asuttaneet tätä värikästä aluetta.

Boheemi Supilinn sijaitsee keskustan pohjoispuolella ja alueelle on helppo poiketa vaikka Vanhastakaupungista. Vuotuisilla Supilinnan kevätpäivillä, joilla perinteisesti palkitaan alueen parhaiten kunnostettu talo, voi nauttia musiikista, taiteesta ja erilaisista esityksistä.

4. Ostoksia ja hauskaa tekemistä Lounakeskuksessa

Etelä-Viron suurin ostoskeskus, Lounakeskus, sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä Tarton keskustasta. Lounakeskuksessa on yli 150 liikettä, AHHAA-tiedekeskuksen 4D-elokuvateatteri sekä ympärivuotinen luistinrata, joten puuhaa riittää koko perheelle.

Lounakeskukseen pääsee helposti keskustasta 15 minuutissa ilmaisella bussilla.

5. Toomemäki on vehreä puistoalue keskellä kaupunkia

Tartto on vihreä kaupunki, jossa luonto on lähellä. Emajoen varsi sekä Toomemäen puistoalue reunustavat keskustaa.

Toomemäki on kaupungin korkein kohta. Puistossa sijaitsee 1500-luvulta peräisin oleva Tarton raunioitunut tuomiokirkko, jonka kunnostetussa osassa toimii nykyään Tarton yliopiston historian museo. Tuomiokirkon tornien näköalatasanteilta avautuu hieno näkymä kaupunkiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Toomemäki on täynnä yliopiston merkkihenkilöiden patsaita ja mäellä sijaitsevat sillat, Enkelin- ja Pirunsilta, ovat suosittuja nähtävyyksiä.

Toomemäen kupeessa sijaitsee myös yksi kaupungin mielenkiintoisimmista ravintoloista. Püssirohukelder eli ruutikellari on päässyt jopa Guinnessin ennätystenkirjaan yli kymmeneen metriin kohoavan kattonsa ansiosta.

Teksti: Anni Moilanen
Kuvat: Visit Estonia / Toomas Tuul, Anni Moilanen

>> Lue lisää: Rantapallon kohdeopas Tarttoon

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maiasmokk on Tallinnan vanhin kahvila

Joko tunnet Tallinnan vanhimman kahvilan? Kuuluisinta herkkua myytiin aikoinaan lääkkeenä

Viron Michelin-ravintolat

Tässä ovat Viron Michelin-ravintolat – katso tuore lista suosituksista

Lapsiperheen vinkit Tallinnaan

Lasten kanssa Tallinnassa – kaikki mitä tarvitset onnistuneeseen matkaan

Jägalan vesiputous

Tiesitkö jo tästä? Tallinnasta on helppo tehdä retki upealle vesiputoukselle – katso kuvat

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja