Hyppää sisältöön

Viisi vinkkiä Montenegron kauneimpaan kaupunkiin – älä jätä näitä elämyksiä väliin Kotorissa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 18.04.2018
Adrianmeren rannalla sijaitseva sympaattinen Kotor on pakko kokea Montenegron-lomalla.

1. Kävelyretki vanhassakaupungissa

Montenegrossa sijaitsevan Kotorin vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde ja kaupungin suosituin nähtävyys, minkä huomaa erityisesti kesäkuukausina. Silloin kapeat ja tunnelmalliset mukulakivikadut sekä näyttävät aukiot täyttyvät matkailijoista samalla, kun paikalliset suuntaavat kulkunsa muualle.

ShutterstockKotor, Montenegro
Kotorin vanhakaupunki on täynnä historiallista tunnelmaa.

Keskiaikainen arkkitehtuuri näkyy Kotorissa muun muassa kirkoissa, museoissa ja palatseissa. Kaupungin historia, kulttuuri ja perinteet välittyvätkin parhaiten vanhankaupungin kautta, mistä syystä se onkin useimmille pakollinen vierailukohde. Jos haluat välttää massat, suuntaa Kotoriin keväällä tai syksyllä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Ajoretki Kotorinlahden rannalla

Kotorin kaupunki sijaitsee aivan näyttävän Kotorinlahden rannalla, ja vain harva matkailija pystyy vastustamaan seikkailua lahden rannoilla. Retki kannattaakin, sillä ajomatkan varrella eteen tulee lukuisia näyttäviä maisemia ja mukavia uintipaikkoja, joita ei kannata jättää väliin.

ShutterstockKotor, Montenegro
Kotorinlahti on hyvin näyttävä, mistä syystä se onkin mainio ajoretkikohde.

Kotorinlahden ympäri pääsee näppärästi, jos fuskaa hieman välillä, sillä lahden täydellinen kiertäminen ei onnistu siltojen puutteen vuoksi. Kapeimmasta kohdasta pääsee kuitenkin yli lautalla, joka liikennöi tiuhaan. Eniten näkymistä saa siis irti lähtemällä ajamaan Kotorista pohjoiseen ja seuraamalla rantaa aina Kamenariin, josta on lauttayhteys lahden toiselle puolelle.

3. Rento rantapäivä

Kotor ei ole perinteinen rantalomakohde, mutta toki kaupungista löytyy lukuisia uintipaikkoja. Perinteisiä hiekkarantoja Kotorista on kuitenkin turha etsiä, sillä monen muun Adrianmeren rantakohteen tavoin myös Kotorissa on pääasiassa kivirantoja. Rauhallisimmat rannat löytyvät kaupungin ulkopuolelta, mutta uimaan pääsee myös Kotorissa.

Kivirantojen sijaan rantaleijonat ottavat aurinkoa tavallisesti laitureilla, joista sitten hyppäävät tai laskeutuvat rantaa pitkin veteen. Kotorin keskeisimmät rannat sijaitsevat tavallisesti hotellien edustoilla, mutta ovat siitä huolimatta julkisia, joten rannoille on pääsy.

4. Nousu San Giovannin linnalle

Kukapa ei haluaisi nähdä matkakohdettaan yläilmoista käsin? Kotorin parhaimpiin ja suosituimpiin maisemapaikkoihin lukeutuva San Giovannin linna on suosittu vierailukohde eikä ihme, sillä sen huipulta avautuva näkymä hurmaa kriittisimmänkin matkailijan. Kaupunki ja lahti avautuvat linnalta erinomaisesti, mistä syystä se on myös valokuvaajien suosikki.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockKotor, Montenegro
San Giovannin linnalta avautuu hulppea näkymä.

Nousu linnalle vaatii pitkää pinnaa ja hieman myös kuntoakin, sillä huipulle päästäkseen on kivuttava ylös portaikkoa pitkin. Urakka kuulostaa hurjalta, mutta on siitä huolimatta elämys, jonka useat matkailijat kokevat. Varaa mukaan hyvät kengät, paljon vettä ja ajoita vierailusi kuumimpien tuntien ulkopuolelle. Upeat maisemat ovat takuulla vaivannäön arvoiset.

5. Aktiivielämyksiä Kotorissa

Linnan portaiden kipuamisen lisäksi Kotor tarjoaa myös monia muita aktiivielämyksiä. Melominen lahdella, vaellus vuoristossa sekä kanjoneissa ja koskenlasku Tara-joella ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, mitä kaikkea Kotorin-lomalla voikaan tehdä.

Monia aktiviteetteja voi kokea täysin omatoimisesti, mutta Kotorissa toimii myös lukuisia yrityksiä, jotka avustavat matkailijoita ja takaavat turvalliset elämykset Montenegron luonnossa. Esimerkiksi kanjonivaelluksille on suositeltavaa varata opas, joka tietää turvalliset reitit upeimpien maisemien äärelle.

>> Lue lisää vinkkejä Kotoriin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Durmitorin kansallipuisto, Montenegro

Yhdistä Montenegron suosituin kohde Kroatian-lomaan – katso hulppeat kuvat

Montenegron nähtävyydet

Tunnetko Montenegron nähtävyydet? Kahdeksan paikkaa, jotka on pakko nähdä kerran elämässä

Käytännön vinkit Balkanille

Käytännön vinkit Balkanille – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen matkaa

Montenegro

Vietä monipuolinen loma Montenegrossa – lue vinkit pyöräilymatkalle, vaelluslomalle ja rantalöhöilyyn

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja