Hyppää sisältöön

Pohjoisen Venetsia vai paheiden pesä? Lue 10 faktaa Amsterdamista ja päätä itse!

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 05.08.2016
Kaltevia taloja, kanaaleja ja kannabista – lue 10 faktaa ja opi uutta Alankomaiden pääkaupungista.

1. Kaupunki merenpinnan alapuolella

Amsterdam on sijainniltaan poikkeuksellinen, sillä se sijaitsee monilta osin merenpinnan alapuolella. Tästä syystä kaupungin talot onkin rakennettu alun perin puisten paalujen päälle.

Nykyään paaluja on vaihdettu sementtisiin, mutta vanhat historialliset talot ovat kuitenkin päässeet vajoamaan hieman. Tämä antaakin Amsterdamille sen hauskan vinoon vinksahtaneen ulkomuodon. Näitä kaltevia taloja kutsutaan Alankomaissa tanssiviksi taloiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
IAmsterdam / Koen SmildeAmsterdam tunnetaan kanaaleistaan.
Amsterdam sijaitsee suurelta osaa merenpinnan alapuolella.

2. Kulttuurien kohtauspaikka

Amsterdamia pidetään maailman monikulttuurisimpana kaupunkina. Amsterdam on koti lukuisille ihmisille ympäri maailmaa: kaupungissa asuu peräti 178 eri kansalaisuutta. Tämä on huima määrä, sillä tunnustettuja valtioita on maailmassa yhteensä noin 196.

Monikulttuurisuus näkyy Amsterdamin värikkäässä katukuvassa ja erityisesti monipuolisessa ravintolatarjonnassa.

3. Coffeeshop vai koffie huis?

Englanniksi kahvilaa etsivä voi hämmästyä Amsterdamissa: coffeeshop ei nimittäin Amsterdamissa tarkoita brittiläiseen tapaan kahvilaa, vaan baarityyppistä liiketilaa, jossa myydään ja kulutetaan kannabista lailllisesti.

Mikäli kahvihammasta kolottaa, kannattaa siis kysellä paikallisilta koffie huisin perään. Todellisuudessa erehtyminen on kuitenkin hankalaa, sillä jokainen coffeeshop on merkitty vihreävalkoisella tarralla ikkunassa.

4. Tasa-arvon edelläkävijä

Amsterdam oli vuonna 2001 ensimmäinen pääkaupunki, joka laillisti homoavioliitot. Vuoteen 2011 mennessä peräti 15 000 samaa sukupuolta edustavaa paria oli sanonut toisilleen tahdon Alankomaissa. Myös parien adoptio-oikeudet ovat paremmat kuin monessa muussa Euroopan maissa. Amsterdamia pidetäänkin yhtenä maailman LGBT-ystävällisimmistä kaupungeista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
IAmsterdam / Edvin vain EisHollanti on tasa-arvon edelläkävijä.
Amsterdam on yksi maailman homoystävällisimmista kaupungeista, mikä näkyy myös paikallisessa Pride-kulkueessa.

5. Pohjoisen Venetsia

Kanaalien ja siltojen ansiosta Amsterdamia kutsutaan joskus pohjoisen Venetsiaksi. Nimitys ei ole tuulesta temmattu, sillä Amsterdamista löytyy liki yhtä monta kanaalia kuin italialaiskaupungistakin. Siltoja Amsterdamissa on puolestaan jopa kolme kertaa Venetsiaa enemmän – kenties Venetsiaa olisikin syytä kutsua etelän Amsterdamiksi.

6. Paheellinen punaisten lyhtyjen alue

Amsterdamin punaisten lyhtyjen alue on maailmankuulu. Alueelta löytyy bordelleja, seksikauppoja ja aiheelle omistautuneita museoita. Eniten huomiota herättävät kuitenkin punaisten lyhtyjen alueen näyteikkunat.

Amsterdamista löytyy lähes 500 ikkunaa, joissa prostituoidut poseeraavat kirkkaissa valoissa houkuttelemassa asiakkaita. Kaupungissa työskentelee päivittäin jopa 1 000 prostituoitua.

7. Yhtä paljon pyöriä kuin asukkaita

Amsterdamilaisten tärkein menopeli on ehdottomasti polkupyörä, eikä tätä voi olla huomaamatta katukuvassa. Kaupungissa kerrotaan olevan yli 800 000 polkupyörää, mikä on suunnilleen sama määrä kuin kaupungin väkiluku.

IAmsterdam / Koen SmildeAmsterdamin talot ovat kapeita ja korkeita.
Amsterdamin arkkitehtuuriin kuuluvat kapeat ja korkeat talot. Niitä katsellaan tietysi pyörän selästä.

8. Kapeat ja korkeat talot

Amsterdamin viehätykseen kuuluu olennaisena osana sen hauska arkkitehtuuri. Kanaaleita reunustavien talojen kapeudelle on kuitenkin myös perusteltu syy. Vielä 1500-luvulla Amsterdamien asukkaita nimittäin verotettiin talojen leveyden perusteella.

Leveän talon omistaja joutui maksamaan enemmän veroja, joten kaupunkilaiset alkoivat suosimaan yhä kapeampia taloja. Siispä monet Amsterdamin vanhat talot ovat kapeita, mutta monikerroksisia ja syviä. Amsterdamin ja koko Euroopan kapein talo on vain noin metrin levyinen.

9. Maineestaan huolimatta turvallinen

Coffeeshopien ja punaisten lyhtyjen alueen ansiosta Amsterdamin maine on jokseenkin paheellinen, ja moni kuvittelee kaupungin levottomaksi tai turvattomaksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huoli on kuitenkin turha, sillä Amsterdam kuuluu maailman 25 turvallisimman kaupungin joukkoon. Tämä näkyy myös rikollisuustilastoissa, jotka ovat huomattavasti pienemmät kuin monissa muissa Euroopan pääkaupungeissa.

IAmsterdam / Koen SmildeAmsterdam on kaunis myös iltavalaistuksessa.
Amsterdam kuuluu maailman turvallisimpien kaupunkien joukkoon.

10. Museoiden kaupunki

Amsterdam on jokaisen kulttuurimatkailijan must-kohde, sillä kaupunki on täynnä museoita. Museoita kerrotaan olevan Amsterdamissa enemmän neliömetriä kohden kuin missään muussa kaupungissa.

Osa museoista on maailmankuuluja kuten Rijksmuseum-kansallismuseo, Van Gogh -museo sekä Anne Frankin talo. Toisaalta museoiden joukosta löytyy myös pieniä erikoisuuksia, joissa perehdytään esimerkiksi seksiin, juustoon ja kannabikseen.

Teksti: Anna Mäkelä
Kuvat: Flickr / Colby Stopa, IAmsterdam / Koen Smilde, Edvin van Eis, Koen Smilde, Koen Smilde

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Amsterdamin tärkeimmät nähtävyydet

Amsterdamin parhaat nähtävyydet – 17 paikkaa

Suorat lennot Rovaniemeltä Amsterdamiin

Suorat lennot Rovaniemeltä Amsterdamiin – KLM avaa uuden reitin joulukuussa

Amsterdam

Amsterdamin hotellit – lue vinkit erilaisille matkailijoille ja löydä oma suosikkisi

Kesäinen ja vehreä maisema Amsterdamin taloihin

Tampereen lentotarjonta monipuolistuu kerralla: seitsemän uutta Euroopan-kohdetta kesäksi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja