hero taustakuva

Villiponien valtakunta – loma nummien ja rantojen Lounais-Englannissa

artikkelin kuva
Aktiivilomat
Lounais-Englannin Devon ja Cornwall ovat nummien ja villiponien valtakuntaa. Matkailija löytää myös hiekkarantoja ja jyrkkiä kallioita sekä kaiken tarvittavan aktiivilomailuun.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 01.10.2013
facebook   whatsapp

Lomaile vaihteeksi Englannin maaseudulla

Kilometreittäin hiekkarantoja, nummia halkovia korkeiden pensasaitojen reunustamia teitä, jyrkkiä mereen päättyviä kallioseinämiä ja villiponeja. Vesiurheilua monissa eri muodoissa, golfia, ratsastusta, kiipeilyä ja vaellusta – Englannin lounaisosan Devonin ja Cornwallin kreivikuntia ei turhaan kutsuta maan ”leikkikentäksi”.

Aktiiviloma valtameren rannalla voi pitää sisällään myös auringonottoa hiekkarannalla, rentoutumista kylpylöissä ja ostoksia historiallisissa kaupungeissa.

Elämyksiä kansallispuistoissa

Devon ja Cornwall sijaitsevat aivan Englannin lounaiskärjessä, pitkälle Atlantin valtamereen ulottuvalla niemimaalla. Laajalle levittäytyvät kansallispuistot Dartmoor ja Exmoor löytyvät Devonin kreivikunnan alueelta.

Jo auton ikkunasta kuvankauniisiin maisemiin tutustuminen on kokemisen arvoinen elämys, mutta parhaimmillaan matka nummien keskellä taittuu jalkaisin, fillarin kyydissä tai hevosen selässä.

Kävelypolut ja -reitit halkovat avointa nummiylänköä, tiheitä metsiä ja syviä puiden reunustamia rotkoja ja jokia. Matkalla voi tehdä tuttavuutta nummien villiponien kanssa, jotka suurimman osan vuodesta nauttivat vapaudestaan lukuun ottamatta vuosittaisia markkinoita, jolloin maanviljelijät kokoavat poninsa yhteen.

Vaikka Englannissa ei tunnetakaan jokamiehenoikeuksia, kansallispuistoissa leiriytyminen on sallittua aina kaksi yötä kerrallaan. Telttailla voi myös alueen leirintäalueilla, joista suurin, River Dart Country Park, tarjoaa lukuisia aktiviteetteja vauhdinnälkäisille. Kokeilla voi esimerkiksi melontaa, seinäkiipeilyä ja köysiradalla seikkailua. Talvisaikaan kodikkaat B&B:t ja laadukkaat hotellit ovat sopiva valinta matkailijalle.

Valtameren aaltoja ja kuohuvia koskia

Yli tuhannen kilometrin rantaviiva ja lukuisat kansallispuistoja halkovat kuohuvat kosket kutsuvat matkailijaa kokeilemaan uusia liikuntamuotoja tai palaamaan vanhojen suosikkiensa pariin. Päivittäisen adrenaliiniannoksen voi hankkia lipumalla aaltojen harjoilta surffilaudalla tai laskemalla koskia kumilautan kyydissä.

Suosituimpien rantojen yhteydessä on lukuisia surffauskouluja jotka tarjoavat sekä muutaman tunnin että useamman päivän kestäviä kursseja. Vaihtoehtoisesti meren aalloista ja jokien rantaviivoista voi nauttia purjehtimalla pitkin rannikkoa hiljalleen yhdessä perheen kanssa tai narraamalla lohia ja taimenia jokien syvyyksistä.

Kiireettä matkaan

Alueen näkemiseen kannattaa varata aikaa. Vaikka jo aktiivinen viikonloppu auttaa unohtamaan arjen, alueen tutkimiseen kannattaa varata useampikin päivä aikaa jos mahdollista. Aika ei nimittäin käy viikossakaan pitkäksi.

Devon on Englannin kolmanneksi suurin maakunta ja sekä Devon että Cornwall ovat suosittuja lomakohteita myös brittien keskuudessa. Varsinkin vilkkaimpina turistiaikoina liikenne matelee usein etananvauhtia pienillä rantoja ja nummia reunustavilla teillä.

Liikenteen keskeltä kannattaa poiketa tutustumaan paikallisiin nähtävyyksiin jotka on viitoitettu ruskeilla tienvarsikylteillä, tai piipahtaa lähimpään majataloon, jossa kutsuvat paikalliset herkut Devon Cream Tea tai Cornwall Cream Tea.

Ympärivuotinen matkakohde

Devon ja Cornwall soveltuvat matkakohteiksi ympäri vuoden. Ilmasto on pääasiallisesti lauhkean merellinen. Kylmin kausi on yleensä tammi-helmikuussa jolloin mittari saattaa tipahtaa lähelle nollaa. Lontoosta alueelle matkustaa reilussa kolmessa tunnissa junalla, bussilla tai vuokra-autolla.

Lontoon lentokentiltä matkaa voi myös jatkaa lentäen Plymouthin, Exeterin tai Newquayn lentokentille. Vaihtoehtoisesti lentää voi suoraan Bristolin kansainväliselle lentokentälle josta on vain vajaan tunnin matka Devoniin.

Jos olet haaveillut avo-autosta, Cornwall Classic Car Hire vuokraa klassisen tyylikkäitä Aston Martineita ja Jaguareja niille, jotka haluavat luksusta lomamatkalle.

Teksti: Satu Vänskä-Westgarth
Kuva: Flickr / Space & Light

Kirjoittajan blogi Rantapallossa: Destination Unknown

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Suosittelen Cornwallia ja sen länsiosan nähtävyyksiä (Lands End, Minack theatre, St Ives). Hyvä tukikohta on esim. Penzance tai St Ives. Matkaa suunnitelessa kannattaa muistaa, että junamatka Bristolista Penzanceen kestää 4 – 5 tuntia yhdellä junavaihdolla ja Lontoosta 5 – 5,5 tuntia eli matkustamiseen ja siirtymiseen paikasta toiseen kannattaa varata aikaa. Kun pääsee alueelle, on siellä helppo liikkua paikasta toiseen vaikka paikallisbusseilla.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.