hero taustakuva

Turistien unohtamassa kohteessa on hylätty hotelli, joka näyttää ylösalaisin käännetyltä pyramidilta

Shutterstock artikkelin kuva
Hotellit
Yksi maailman erikoisimmista hylätyistä hotelleista liittyy legendan mukaan Tähtien sota -elokuvaan.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 16.04.2019
facebook   whatsapp

Pyramidi ylösalaisin – Tunisian hylätty Hotel du Lac

Hylätyissä hotelleissa on jotain aavemaisen kiehtovaa, mikä tuntuu vetävän matkailijoita puoleensa. Harva toimintansa lopettanut hotelli on kuitenkaan yhtä pysäyttävä näky kuin Tunisian pääkaupungissa Tunisissa tyhjillään seisova Hotel du Lac.

Vuonna 1973 avattu entinen hotelli edustaa brutalismia, modernistisen arkkitehtuurin tyylisuuntaa, jota nähtiin paljon 50-luvulta 70-luvulle saakka. Siihen kuuluivat Hotel du Lacin kaltaiset futuristiset betonirakennukset. Rakennuksen suunnitteli italialainen arkkitehti Raffaele Contigieni.

Kymmenkerroksinen rakennus muistuttaa siipensä levittävää lintua tai ylösalaisin käännettyä pyramidia: sen pohjakerrokset ovat kapeampia ylempien kerrosten laajentuessa leveämmälle ja tasapainotellessa kapean pohjan varassa. Hotellissa oli aikoinaan jopa 400 huonetta.

Hotelli suljettiin vuonna 2000, eikä sitä ole avattu sen koommin. Omistaja on vaihtunut ja rakennuksen purkaminen on ollut moneen kertaan esillä. Mitään ei ole kuitenkaan tapahtunut parinkymmenen vuoden sisällä.

Tunisissa kampanjoidaan BBC:n mukaan rakennuksen säilyttämisen puolesta. Asiantuntijat puolestaan uskovat, että sen kunnostaminen maksaisi enemmän kuin uuden hotellin rakentaminen vanhan tilalle. Kaksi vuosikymmentä autiona seissyt rakennus on päässyt rapistumaan erittäin huonoon kuntoon.

Vaikka hotellissa ei voi enää majoittua, se kiinnostaa kaupungissa vierailevia matkailijoita ja valokuvaajia edelleen uniikkina maamerkkinä. Arkkitehtuurinsa puolesta se on takuulla ollut yksi maailman erikoisimmista hotelleista.

Onko hotellilla yhteys Tähtien sotaan?

Rakennus on kiehtonut myös elokuvafaneja. Tunisiassa on spekuloitu, että hotelli olisi antanut inspiraation Tähtien sota -sarjan ensimmäisessä osassa nähdylle samantyyliselle rakennelmalle ja menopelille Sandcrawlerille – suomalaisittan hiekkakulkijalle. George Lucasin elokuva ilmestyi vuonna 1977.

Ajatus ei ole täysin tuulesta temmattu: Tunisiassa on nimittäin kuvattu jopa kolmea klassikkosarjan elokuvaa. Osa asiaan perehtyneistä leffafriikeistä on kuitenkin kiistänyt väitteen. Tiettävästi hiekkakulkija olisi hahmoteltu jo ennen kuin Tunisia valittiin kuvauspaikaksi.

Tunisia on yksi viime vuosien pahimman kolauksen kärsineistä matkailumaista. Arabikevät ja sitä seuranneet terrori-iskut romahduttivat maan turismin – erityisesti Soussessa vuonna 2015 tapahtunut isku, jossa kuoli 39 henkilöä. Uhreista suurin osa oli turisteja.

Matkailijat ovat hiljalleen palaamassa Tunisiaan, ja myös Suomesta tehdään maahan jonkin verran pakettimatkoja. Aiempaan suosioon on kuitenkin vielä matkaa. Huhtikuussa 2019 Suomen ulkoministeriö kehottaa matkustustiedotteessaan noudattamaan Tunisiassa erityistä varovaisuutta.

Tunis sijaitsee vajaan parin tunnin ajomatkan päässä maan tunnetuimmista rantakohteista kuten Soussesta ja Monastirista. Pääkaupunkia lähin lomakohde on Hammamet reilun 60 kilometrin päässä.

Katso alta matkailijoiden jakamia kuvia hylätystä hotellista!

Lue myös: Hylätyt paikat kiehtovat matkailijoita – 10 aavemaista kohdetta, jotka sinäkin haluat kokea

Lähde: BBC, Daily Mail
Kuvat: Shutterstock ja Instagram

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.