Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Tunisia

Eksoottinen Tunisia kutsuu lomailemaan

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 05.01.2018
Eläväinen Tunisia on itämaista eksotiikkaa maustettuna ripauksella afrikkalaista elämänmenoa ja eurooppalaista kulttuuria.

Vanhojen basaarikujien tuoksut ja värit täyttävät aistisi, kun astut tunisialaisen kaupungin vanhimpiin osiin. Kaunis koru tuliaisiksi ja lasillinen teetä kauppakatosten varjossa – rento elämäntyyli sopii lomailijalle. Muista Välimeren kohteista tarunomainen Tunisia erottautuu hinnoilla, golfilla ja Saharalla.

Kylpylä Tunisiassa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Värikäs sekoitus menneisyyttä ja nykaikaa

Lähes 3000 vuotta sitten foinikialaiset rakensivat Karthagon mahtavan kaupungin Välimeren rannalle. Nykyään alueen täyttävät kuhisevat basaarit, tasokkaat golfkentät ja pitkät hiekkarannat. Tunisia on sekoitus nykyaikaa ja mennyttä.

Pohjois-Afrikan Tunisia on yksi maanosansa helpoimmin saavutettavista maista. Se sijaitsee Välimeren rannalla suurten naapurivaltioidensa Algerian ja Libyan välissä.

Sijaintinsa ansiosta Tunisiassa sekoittuvat aikajaksojen lisäksi myös kulttuurit. Vuoteen 1956 jatkunut ranskalaisvalta näkyy edelleen etenkin ravintoloiden ruokalistoilla. Islaminuskon maahan toivat arabit noin 600-luvulla. Alueen ensimmäiset asukkaat olivat kuitenkin berberejä, joita edelleen asuu maan eteläosissa.

Paras aika matkustaa Tunisiaan

Tunisia on melko pieni maa, mutta maantieteelliset vaihtelut sen sisällä ovat suuret. Pohjoisen rantakohteissa vallitsee välimerellinen ilmasto, jossa kesät ovat kuumia ja kuivia ja talvet usein sateisia. Aikoinaan Tunisian vehreä rannikko toimi vilja-aittana Rooman valtakunnalle. Maan keskiosan vuoristoisemmilla alueilla kohoaa rauhallisia oliivilehtoja, jotka etelässä vaihtuvat Saharan loputtomaan hiekkamereen.

Suomalaiset matkanjärjestäjät lennättävät lomailijoita Tunisian lomaparatiiseihin lähes ympäri vuoden. Paras matkustusaika on loppukeväästä ja alkusyksystä, jolloin päivän korkeimmat lämpötilat pysyvät 30 asteen hujakoilla. Kesäkuukausinakin asteet pysyvät suhteellisen siedettävinä meri-ilmaston ansiosta. Syksyisin merivesi pysyy uintilämpöisenä aina marraskuulle saakka.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tinkimistaitoinen säästää Tunisiassa

Tunisian hintataso on muihin Välimeren kohteisiin verrattuna edullinen. Hotellien ravintoloissa aterian hinta saattaa nousta lähes Suomen lukemiin, mutta muut ruokapaikat ovat huomattavasti huokeampia.

Kaupunkien basaareissa innokkaat kaupustelijat tarjoavat tavaraa aina rihkamasta arvoesineisiin. Ostosten teko niissä on edullista, kunhan muistaa tinkiä reippaasti. Suosittuja tuliaisia ja matkamuistoja ovat käsintehdyt matot, hopeakorut, keramiikka sekä kupari- ja messinkiesineet. Myös värikkäiden ja tuoksuvien maustekauppojen ihastelemiseen kannattaa käyttää hetki.

Koe monipuolinen loma lämpimässä

Valkeat hiekkarannat ja turkoosi meri kutsuvat loikoiluun ja rentoutumiseen, mutta aktiivisempaa lomaa kaipaavaakaan Tunisia ei jätä kylmäksi. 1300 kilometrin pituinen rantaviiva tarjoaa toimivat puitteet vesiurheilulle, ja pohjoisosan vehreä sisämaa houkuttelee ratsastusretkille. Lomakohteiden läheltä löytyy tasokkaista golfkenttiä, joiden hintataso on eurooppalaista selvästi edullisempi.

Tunisia on myös kulttuurilomailijan paratiisi. Maan pitkä historia ja kulttuurien ainutlaatuinen sekamelska takaavat monipuolisen tarjonnan kulttuurillisesti merkittäviä kohteita. Huomattavampia niistä ovat entisen merkkikaupunki Karthagon rauniot, El Jemin vaikuttava amfiteatteri sekä pääkaupunki Tunisin vanha keskusta.

Islamilainen kulttuuri määrittää Tunisiaa

Tunisia on muslimivaltio, ja lisääntyvästä turismista huolimatta vierailijoiden on hyvä kunnioittaa paikallista kulttuuria. Liian paljastava pukeutuminen herättää kaupungilla epäsuotuisaa huomiota ja uskonnollisiin kohteisiin kuten moskeijoihin ei turistikaan pääse ilman peittävää vaatetusta. Hotellien altaalla ja rannoilla bikinit ja uimapuvut ovat tietenkin lomailijan oikeus.

Islamilaiseen kulttuuriin ei kuulu alkoholi, joten sen saanti on maassa rajoitettua. Hotellit ja ravintolat tarjoilevat kyllä paikallista viiniä ja olutta, mutta pienten kauppojen hyllyiltä alkoholijuomia ei aina löydy.

Arabian lisäksi Tunisiassa puhutaan laajasti ranskaa ja englantia. Kielitaidoltaan omaa luokkaansa ovat basaarien kauppamiehet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN TUNISIASSA

Golfia Tunisiassa

Lomalentoja useaan kohteeseen

Valmismatkoja Tunisian rantakohteisiin myyvät monet Suomen suurimmista matkatoimistoista. Kohteet vaihtelevat hieman matkanjärjestäjien välillä, mutta suosituimmat lomapaikkakunnat ovat Sousse, Hammamet, Monastir ja Djerba. Lennot ja viikon majoitus rantakohteessa verottavat lomarahastoa noin 500-1000 euroa aikuiselta. Nappaamalla äkkilähdön matkan hinta putoaa jopa puoleen.

Reittilentoja Suomesta Tunisiaan ei liikennöidä, mutta vaihtamalla esimerkiksi Pariisissa pääkaupunki Tunisiin pääsee alle 500 eurolla.

Liikkuminen Tunisiassa

Vaikka aavikkovaltiossa ollaankin, ei kameli ole ainoa matkustusvaihtoehto. Kaupunkien välillä kulkee junia ja tuktukeja eli busseja, lyhyempiä matkoja liikennöivät pienemmät paikallisbussit. Julkisilla liikennevälineillä on helppoa ja edullista liikkua, joten jos aika riittää, kannattaa hypätä kyytiin ja tutustua naapurikaupunkiin.

Auton vuokraaminen on hyvä tapa nähdä Tunisiaa. Etenkin etelässä tulee kuitenkin olla varovainen, sillä hiekkaiset tiet saattavat olla petollisen pehmeitä.

Taksi on Tunisiassa edullinen. Noin viiden kilometrin matka lomakohteessa maksaa alle kolme euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lapsiystävällisiä majoitusvaihtoehtoja

Rantakohteista löytyy hotelleja moneen makuun. Suomalaisten matkanjärjestäjien tarjonta vaihtelee huoneistoista all inclusive -hotelleihin. Lapsiperheille on majapaikkoja, joista löytyy pienimmille sopivia altaita, runsaasti ohjelmaa ja ruokaa nirsompaankin makuun.

TUNISIAN MATKAKOHTEET

Tunisia

Tunisian rannat kutsuvat lomailemaan

Suosituimmat lomakohteet sijaitsevat maan pohjoisosan vehreällä rannikolla, joka tarjoaa mielenkiintoisen yhdistelmän historiaa ja nykyisyyttä. Valkohiekkaisilta rannoilta ja kiiltäviltä hotelleilta vain kivenheiton päässä sijaitsevat kaupunkien ikivanhat torit suihkulähteineen.

Rantakohteista Hammamet houkuttelee pitkällä rannallaan ja monipuolisilla harrastusmahdollisuuksilla. Yli 3 000 vuotta vanha Sousse taas lumoaa vanhalla kaupungillaan ja kilometrien pituisilla katakombeillaan. Djerba on Välimeren eteläisin saari, josta löytyy kaikkea, mitä rantalomalta voi toivoa: valkeita rantoja, turkoosi meri, liidunvalkoisia taloja ja oliivilehtoja.

Miljoonakaupungista aavikolle

Tunisiassa on paljon muutakin nähtävää kuin rannat ja basaarit, joten tekemistä kaipaavan lomailijan kannattaa osallistua matkanjärjestäjien retkille tai ottaa omatoimisesti suunta vaikkapa historian mahtikaupunki Karthagoon tai aavikkosafarille.

Auringonlaskun katsominen kameliratsastuksen päätteeksi on ehkä yksi hienoimmista tavoista kruunata loma Tunisiassa. Matkalla on mahdollisuus vierailla myös esimerkiksi Star Wars -elokuvista tutuissa mielenkiintoisissa aavikkomaisemissa.

Etelä-Tunisiassa ei kannata ohittaa berberien ainutlaatuista arkkitehtuuria. Muun muassa Matmatasin vetonaulana toimivat alkuperäiskansan maanalaiset asumukset. Edelleenkin jotkut berbereistä asuvat näissä kylissä, joiden kraaterinmuotoisten kuoppien seinämiin on kaiverrettu asuinluolia.

Tunisian pääkaupunki Tunis on ensi vilkaisulla modernisti rakennettu kaupunki. Sen keskellä sijaitsee kuitenkin medina, vanha kaupunki, joka on valittu Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1979. Medinan yli 700 monumenttia, joukossa upeita moskeijoita ja koristeellisia suihkulähteitä, huokuvat historiaa.

Linkit

Tunisian valtion matkailutoimiston suomenkieliset sivut

Laura Uotila
Kuvat: Tunisian valtion matkailutoimisto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tunis, Tunisia

Turistien unohtamassa kohteessa on hylätty hotelli, joka näyttää ylösalaisin käännetyltä pyramidilta

Tähtien sota -kuvauspaikat Tunisiassa

Hylätyt kuvauspaikat yllättävät matkailijan – hittielokuvan lavasteet jätettiin aavikolle

Soussen ranta

Koe eksoottinen Tunisia – 27 kuvaa Soussesta

Tunisia

Matkustatko Tunisiaan? Lue ulkoministeriön tuoreet ohjeet matkailijoille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja