Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Tunisia

Djerba on tuhansien palmujen saari

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 26.05.2016
Myyttinen runoilija Homeros vaikuttui Tunisian Djerban kauneudesta niin, että lauloi sille ylistysvirsiä kutsuen Djerbaa tuhansien palmupuiden saareksi.

Pehmeiden hiekkarantojen ja takuuvarman lämmön ansiosta Djerba on mainio paikka lepoon ja rentoutumiseen. Rantaelämän vastapainoksi sisämaassa voi edelleen aistia paikallista tunnelmaa ja käyskennellä hiljaisissa oliivilehdoissa.

Aavikkosafari Tunisiassa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pieni saari Välimerellä

Tunisian rannikolla sijaitseva Djerba on Välimeren eteläisin saari, jonka luonnonkaunis ja rauhallinen alue on etenkin lapsiperheiden ja varttuneempien matkailijoiden suosiossa. Djerban valkeat hiekkarannat, turkoosi meri ja lämmittävä aurinko tarjoavatkin hyvät puitteet rentouttavalle lomalle.

Djerban merkittävimmät kaupungit ovat Houmt Souk ja Midoun, joiden lähistöllä sijaitsevat myös suosituimmat hotellialueet. Saari on vain 29 kilometriä leveä ja 27 kilometriä pitkä, joten kauniiseen ja historialliseen alueeseen on helppo tutustua lyhyessäkin ajassa.

Lämmin ja aurinkoinen kohde

Djerban ilmasto on välimerellisen lempeä. Kesät ovat kuumia ja aurinkoisia, talvet leutoja ja sateisempia. Kesäpäivinä lämpötila nousee yli 30 asteen, eikä mittari putoa alle 15 asteen talvikautenakaan.

Djerba sopii rantalomailuun

Djerba on erinomainen rantakohde, joka sopii myös niille, jotka haluavat harrastaa makoilun ohella. Saarella on hyvät vesiurheilumahdollisuudet, ja tarjolla on esimerkiksi vesihiihtoa sekä purje- ja leijalautailua. Alueelta löytyy myös golfkenttiä ja ratsastuskouluja.

Saaren miellyttävimmät rannat sijaitsevat pohjoisrannikolla. Useimmat niistä ovat tosin vain hotelliasukkaiden käytössä, mutta muutamia yleisiäkin rantoja löytyy joukosta. Houmt Soukin rannat ovat usein hotellialueiden rantoja hiljaisempia, vaikka niilläkin riittää harrastus- ja palvelutarjontaa moneen makuun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Thalassoterapia on ikivanha hoitomuoto

Djerba on viime vuosina pyrkinyt erottautumaan thalassoterapian avulla. Terapia perustuu meriveteen, levään ja merenpohjan saveen, joiden hyödylliset suolat ja mineraalit hoitavat ja suojaavat ihoa. Thalassoterapian terveysvaikutukset tunnettiin jo ennen ajanlaskun alkua eläneiden foinikialaisten keskuudessa.

Djerban saarella sijaitsee lukuisia kylpylöitä ja hoitoloita, jotka tarjoavat paitsi thalassoterapiaa myös esimerkiksi lämpökylpyjä, vesiterapiaa, itämaista hierontaa ja erilaisia kauneushoitoja. Monet Djerban kylpylöistä sijaitsevat hotellien yhteydessä.

Ranskalla pärjää ja halvalla pääsee

Tunisian pitkä historia osana Ranskan siirtomaavaltaa näkyy erityisen hyvin Djerbassa, jossa arabian kielen lisäksi parhaiten pärjää juuri ranskalla. Englantia osataan heikommin, mutta silläkin tulee toimeen, kunhan asenne on oikea.

Tunisia erottuu muista Välimeren kohteista edelleen hinnoillaan. Etenkin paikallisissa basaareissa voi tehdä edullisia löytöjä, kunhan taitaa tinkimisen salat.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN DJERBASSA

Kameli Djerbassa

Lennot Djerbaan

Djerba kuuluu muutaman suomalaisen matkatoimiston kesäkohteisiin. Valmismatkojen lisäksi Suomesta ei ole suoria lentoja Djerbaan tai muualle Tunisiaan. Maahan pääsee kuitenkin vaihtamalla konetta jollakin Euroopan suurista kentistä.

Djerba-Zarzisin lentoasema sijaitsee noin 10 kilometrin päässä saaren suurimmasta kaupungista Houmt Soukista ja 15-30 kilometrin päässä pohjoisrannikon hotellialueilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Djerban hotellit

Kasvaneet turistivirrat ovat innostaneet saarelle lukuisia majoitusyrittäjiä. Alueelle on rakennettu toinen toistaan hienompia hotelleja, joista löytyy valinnanvaraa. Etenkin lapsiperheiden viihtymiseen on panostettu, ja tarjolla on myös joitakin all inclusive -majoituspaketteja.

Hotellit sijaitsevat lähes poikkeuksetta rannalla, jolloin niillä on yleensä myös oma, valvottu kaistale hiekkarantaa.

Liikkuminen Djerbassa

Saaren sisällä liikkuminen käy helpoiten taksilla. Välimatkat ovat lyhyitä, joten myös hinnat pysyvät kohtuullisina. Djerban kaupunkien välillä liikennöi myös jaettuja takseja (louage) ja busseja. Omatoimiselle matkaajalle pyörän, skootterin tai auton vuokraaminen on mainio vaihtoehto tutustua pieneen ja tasaiseen saareen ja sen aarteisiin.

Saarelta pääsee Tunisian mantereelle lautalla tai rakennettua pengertietä pitkin. Lautta mantereelle lähtee pienestä kalastajakylästä nimeltä Adjim, josta merimatka El-Jorfiin kestää noin 20 minuuttia. Reilun 6 kilometrin pituinen pengertie saa alkunsa etelärannikon El Kantarasta.

DJERBAN NÄHTÄVYYDET

Markkinoilla Djerbassa

Uskontoja, historiaa ja maisemia

Djerban saarella elää sekä juutalaisia että muslimeita, mikä matkailijalle tarkoittaa tuplasti enemmän upeita uskonnollisia käyntikohteita. Saarella sijaitsee muun muassa Pohjois-Afrikan vanhin synagoga el-Ghriba. Houmt Soukissa kaupunkikuvaa hallitsevat sen sijaan lähinnä moskeijat sekä satama, joka kuhisee kalastajia etenkin aamuvarhaisella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Houmt Souk tarkoittaa markkinapaikkaa. Eläväinen tori onkin yksi asioista, joista Djerban suurin kaupunki on tunnettu. Markkinoilla käsityöläiset ja kauppamiehet myyvät perinteisiä mattoja ja yksityiskohtaisia koriste-esineitä. Tyypillisintä Tunisiaa edustavat värikkäät astiat, joiden koristeet hurmaavat kauneudellaan.

Aidon Tunisian sanotaan löytyvän sisämaasta, jonne ihmislaumat eivät ole ainakaan vielä löytäneet. Aluetta hallitsevat oliivipuut ja hedelmätarhat, joiden rinteillä kasvaa viikunoita ja granaattiomenoita. Hedelmällistä maisemaa tahdittavat perinteiset valkoseinäiset asumukset.

Lisätietoa

Djerba Tourisme ‒ monikielinen infopaketti Djerbasta

Teksti: Laura Uotila
Kuvat: Tunisia Tourist Board ja Flickr / Simon Donini, Sky#walker

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tunis, Tunisia

Turistien unohtamassa kohteessa on hylätty hotelli, joka näyttää ylösalaisin käännetyltä pyramidilta

Tähtien sota -kuvauspaikat Tunisiassa

Hylätyt kuvauspaikat yllättävät matkailijan – hittielokuvan lavasteet jätettiin aavikolle

Soussen ranta

Koe eksoottinen Tunisia – 27 kuvaa Soussesta

Tunisia

Matkustatko Tunisiaan? Lue ulkoministeriön tuoreet ohjeet matkailijoille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja