Hyppää sisältöön

Kuusi yllättävää paikkaa, joissa voit yöpyä ilmaiseksi – yksi löytyy kätevästi Suomesta

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 06.02.2020
Miltä kuulostaisi yö kirjakaupassa, taiteilijahotellissa tai heinäladossa - ihan ilmaiseksi?

1. Kirjakauppa Pariisissa

Englanninkielisiä kirjoja Pariisissa myyvä Shakespeare and Company on kirjallisuuspiireissä kulttimaineessa. Mutta kuka olisi arvannut, että kirjakaupassa voi tehdä muutakin kuin ostaa kirjoja tai seurata kirjailijoiden esiintymisiä – esimerkiksi nukkua?

Verkkosivuillaan kirjakauppa kertoo Tumbleweeds-projektista, joka tarjoaa yösijan muutamin ehdoin. Matkailijoiden odotetaan lukevan kirjan päivässä, auttamaan liikkeessä muutaman tunnin ajan sekä kirjoittamaan sivun mittaisen elämäkerran.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Amerikkalaisen George Whitmanin vuonna 1951 perustama kirjakauppa tunnettiin aluksi nimellä Le Mistral. Nykyinen nimi on ollut käytössä vuodesta 1964 saakka. Whitmanilla oli aina sama motto: tuntemattomat tuli ottaa vastaan, sillä he saattoivat olla enkeleitä valepuvussa.

Myös kaupan avaaminen vieraille pohjautuu Whitmanin omiin kokemuksiin. Mies tunsi olevansa kuin tumbleweed, arokierijä, joka leijailee paikasta toiseen luottaen tuntemattomien apuun. Saman kokemuksen hän halusi tarjota myös muille.

Kirjaupan sivuilla varoitetaan, ettei Tumbleweeds-kokemukselta voi odottaa yksityisyyttä. Tilat jaetaan muiden kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Vaihtokauppaviikon majatalot Italiassa

Italiassa on järjestetty jo yli kymmenen vuoden ajan Settimana del barotto eli niin kutsuttu vaihtokauppaviikko. Tämä tarkoittaa sitä, että yhden marraskuisen viikon ajan matkailijat voivat yöpyä italialaisissa B&B-majoituksissa ilmaiseksi jotakin tarjoamaansa apua vastaan.

Osa majataloista etsii jotain tietynlaista apua, mutta hakijat voivat myös esittää tarjouksia taidoistaan. Apu voi olla lähes mitä tahansa maalauksesta bloggaamiseen, joogatunteihin, valokuvaukseen tai siivoukseen. Mitä taitoasi sinä haluaisit hyödyntää Italiassa?

Pelkästä rahansäästöstä kokemuksessa ei ole kyse. Vaihtokauppaviikko on myös hauska tilaisuus opetella italiaa, sukeltaa osaksi paikallista yhteisöä tai kokeilla, miltä tuntuisi työskennellä Italiassa. Parhaimmillaan majapaikasta löytyy elinikäisiä ystäviä.

Sopivaa majapaikkaa voi etsiä tapahtuman verkkosivuilta uuden listan päivittyessä. Hakemukset lähetetään suoraan B&B:hen, joka voi joko hyväksyä tai hylätä tarjouksen. Majataloja löytyy joka puolelta Italiaa.

3. Boutique-hotelli Singaporessa

Haluaisitko tehdä luovan alan töitä boutique-hotellissa maksamatta penniäkään? Singaporessa sijaitsevassa Vagabond Club -hotellissa se on mahdollista.

Hotelli kannustaa taiteilijoita hakemaan Artist-in-Residence -ohjelmaan, joka tarjoaa ilmaisen majoituksen viikonlopusta kahteen viikkoon. Vierailun aikana on tarkoitus tuottaa jonkinlaista luovaa sisältöä: esimerkiksi kirjoittaa tai tehdä musiikkia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hotelli on osa Marriott-ketjun Bonvoy-kokoelmaa, joka koostuu toimivien bisneshotellien sijaan persoonallisemmista vaihtoehdoista. Vagabondin erikoisuus on komea viskibaari kattavalla valikoimalla sekä tietysti ympäri hotellia näkyvä taide.

4. Taiteilijahotelli New Yorkissa

Kalliissa New Yorkissa on pitkät perinteet majoittaa taiteilijoita taidetta vastaan. Esimerkiksi legendaarisessa Chelsea Hotelissa monet asukkaat maksoivat aikoinaan vuokransa maalaamalla tauluja. Taiteilijahotellissa asui Jack Kerouacin, Andy Warholin, Patti Smithin ja Janis Joplinin kaltaisia nimiä.

Chelsea Hotel on myyty, tyhjennetty ja kovaa kyytiä matkalla kalliiksi boutique-hotelliksi. New Yorkissa on kuitenkin edelleen mahdollisuus kokeilla taiteilijaelämää: Carlton Arms -hotellilla on ohjelma, joka tarjoaa majoituksen taidetta vastaan.

Värikäs, vaatimaton hotelli sijaitsee Manhattanilla. 80-luvulla aloitetun hankkeen aikana huoneiden ja yleisten tilojen seinät ovat täyttyneet maalauksilla, joista kuuluisin kuuluu anonyyminä pysyttelevälle katutaiteilijalle ja aktivistille Banksylle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hotellin verkkosivujen mukaan Carlton Arms Art Project -ohjelmaan hyväksytyt taiteilijat saavat ilmaisen majoituksen niin pitkäksi aikaa, että taideteos on valmis. Myös työhön tarvittavat materiaalit kustannetaan hotellin puolesta.

5. Persoonalliset lomamökit Ranskassa

Ranskassa aloitettiin vuonna 2010 hauska hanke, joka on laajentunut vuosien varrella. Bordeuax’n alueelle rakennettiin mökkejä, joihin on mahdollisuus varata yhden yön majoitus ilmaiseksi. Projekti kulkee nimellä Les refuges périurbains.

Mitä tahansa torppia nämä mökit eivät ole. Arkkitehtien suunnittelemat majat ovat kaikki erilaisia ja niin hauskan näköisiä, että moni suostuisi niistä varmasti vaikka maksamaankin. Joukossa on muun muassa pöllön ja simpukan muotoiset mökit. Tyyli vaihtelee modernista perinteiseen.

Kannattaa huomioida, että puitteet ovat mökeissä vaatimattomat. Tarjolla ei ole sähköä, juoksevaa vettä tai lämmitystä. Kaikki mökit sijaitsevat luonnonpaikoilla Bordeaux’n kaupungin ulkopuolella.

Mökit ovat avoinna maaliskuusta marraskuuhun. Varauksen voi tehdä verkossa, mutta halukkaiden on oltava nopeita: uusien päivien auetessa varausta varten mökit viedään käsistä hetkessä. Verkkosivuilla kaikki tiedot ovat ainoastaan ranskaksi.

6. Suomalainen heinälato

Jos ajat kesällä viitostietä pitkin, pysähdyt ehkä katsomaan Hiljainen kansa -nimistä tilataideteosta. Suomussalmelaisella pellolla sijaitseva installaatio koostuu puuristeistä, joiden päälle on puettu vaatteet.

Harva tietää, että taideteoksen yhteydessä toimiva Niittykahvila ylläpitää myös hauskaa majoitusmuotoa. Matkailijat voivat halutessaan yöpyä heinäladossa ilmaiseksi. Aamupalan voi tilata maksusta.

Kokemus sopii budjettimatkailijoille, seikkailijoille ja perisuomalaista kesäelämystä etsiville lomailijoille. Missä voisi paremmin tuntea hypänneensä vanhaan Suomi-filmiin kuin heinäladossa?

Lue myös: Vau, mitä Suomi-hotelleja – kotimaan 8 erikoisinta majapaikkaa

Teksti: Maria Hietala
Lähde: Travel + Leisure
Kuvat: Shutterstock, Instagram

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miten all inclusive -hotellit syntyivät?

Et arvaisi, miten all inclusive -hotellit syntyivät – alku oli jotain aivan muuta kuin nykyään

Erikoiset hotellit Suomessa

Vau, mitä Suomi-hotelleja! Esittelyssä 25 erikoista majapaikkaa kotimaassa

Haltia Lake Lodge

Elämyksellistä majoitusta Nuuksiossa – oletko jo kokeillut luksustelttailua?

Rodoksen hotellit

Hotellivinkit Rodokselle – 12 paikkaa, joissa majoitut mukavasti

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja