Hyppää sisältöön

Autoloma Virossa – neljä reittisuositusta

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 26.05.2015
Automatkailu on Virossa varsin vaivatonta, kiitos lyhyiden välimatkojen, joiden mahdollistamana Virossa ehtii nähdä paljon jo yhden päivän aikana. Nappaa tästä reittisuositukset tulevan kesän automatkoille!

1. Romanttinen rantatie

Länsi-Virossa Pärnun maakunnan rantaviivaa seuraa liki 250 kilometrin pituinen Romanttinen rantatie, jonka varrelta löytyy tekemistä laidasta laitaan. Reittiä seuratessa pääsee tutustumaan rantoihin ja luontopolkuihin. Reitin varrella on lapsia kiinnostavia jännittäviä seikkailureittejä sekä suloisia kotieläimiä, ja tarjolla on myös mahdollisuuksia veneretkeilyyn, kalastamiseen tai jopa surffaamiseen. Reitillä pysymistä helpottaa se, että Romanttisen rantatien matkailukohteet on merkitty kyltein.

2. Sipulitie

Euroopan viidenneksi suurimman järven Peipsijärven rantaa kulkee monipuolinen Sipulitie, joka nimestään huolimatta tarjoaa lomailijoille muutakin kuin tuota kitkerää kasvista. Venäjän rajaseudulla yhdistyy virolainen talonpoikaiskulttuuri, saksalainen kartanokulttuuri sekä venäläisten vanhauskoisten kulttuuri. Näistä aineksista syntyy täysin ainutlaatuinen Peipsimaan kulttuuri.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sipulitien varrella voi viettää aktiivilomaa jousiammunnan ja kalastuksen parissa tai tutustua vaikkapa runoilija Juhan Liiville omistettuun museoon tai vanhauskoisten perinteitä kunnioittavaan museoon. Matkan varrelta löytyy myös Alatskiven linna, jonka sviiteissä voi majoittua. Tietenkin Sipulitiellä pääsee tutustumaan myös sipulin kasvatuksen saloihin Kostjan sipulitilalla tai herkuttelemaan Kolkjan sipuliravintolaan – unohtamatta Lüübnitsan kala- ja sipulimarkkinoita.

Setomaa
Setomaan kulttuuritapahtumissa kunnioitetaan vanhoja perinteitä.

3. Setomaan kylävyö

Setomaassa, Põlva-ja Võrumaan maakunnassa kulkee vanhoillinen Setomaan kylävyö, jota on helpoin navigoida oman auton kyydissä. Alueella asuu setukaisten etninen ja kielellinen vähemmistö, jonka juuret ovat sekä lännessä että idässä. Virossa setukaisia on arviolta 10 000–13 000.

Vaikka historian saatossa paljon onkin muuttunut setukaisten tavoissa ja kulttuurissa, moni asia on kuitenkin onnistuttu säilyttämään entisellään. Alueen perinteisiin voi tutustua esimerkiksi monissa kiehtovissa vanhoissa kirkoissa ja pienissä kappeleissa eli tsässöneissä tai historiallisissa museoissa. Luonnonystävät voivat tutustua Piusan hiekkaluoliin, ja perhelomailuun soveltuu loistavasti Värskan vesipuisto. Baltian maiden korkein huippu, Suuri Munamägi, sijaitsee myös Setomaalla. Vuoden 2014 joulukuussa Unescon maailmanperintölistalle pääsi myös Võrun savusaunaperinne.

4. Etelä-Viron keltaiset ikkunat

Jos matkustat kesällä Etelä-Virossa, silmät kannattaa pitää auki suurten keltaisten ikkunoiden varalta. Lähes neljän metrin korkuiset keltaiset kehykset on tuotettu yhteistyössä National Geographicin kanssa korostamaan 21 eri paikkaa, joissa esimerkiksi luontoa on kohdeltu erittäin hyvin, kulttuuriperintö näyttäytyy erinomaisesti tai luonnollisia ja paikallisia tuotteita tuodaan esille. Suuntaamalla katseen keltaisiin kehyksiin alueen tarina nousee esille myös matkailijoiden silmissä entistä paremmin.

Keltaisia ikkunoita löytyy ripoteltuna ympäri Etelä-Viroa, esimerkiksi Tarton ja Valgan kaupungeista ja Süvahavvan ja Podmotsan kylistä. Tämän lisäksi niitä voi bongata myös luonnonpuistoista ja järviltä sekä alueen linnojen luota.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde ja kuvat: Visit Estonia

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Olevisten kirkko Tallinnassa

Tallinnan “kirottuun” näköalapaikkaan liittyy hyytävä kummitustarina – kävitkö jo täällä?

Maiasmokk on Tallinnan vanhin kahvila

Joko tunnet Tallinnan vanhimman kahvilan? Kuuluisinta herkkua myytiin aikoinaan lääkkeenä

Viron Michelin-ravintolat

Tässä ovat Viron Michelin-ravintolat – katso tuore lista suosituksista

Lapsiperheen vinkit Tallinnaan

Lasten kanssa Tallinnassa – kaikki mitä tarvitset onnistuneeseen matkaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja