Vanuatu houkuttelee seikkailemaan

Eksoottinen Vanuatu houkuttelee seikkailemaan: yhtäällä yksi kaikkien aikojen suurimmista hylyistä kutsuu sukeltajan tutustumaan sen kristallikruunujen täyttämään ruokasaliin. Pari saarta etelämpänä tulivuori pelottelee lähelle uskaltautuvia.
Vanuatun saaret sijaitsevan noin 1700 kilometriä Australiasta itään. Matka Suomesta on pitkä, mutta paikan päällä siirtyminen saariryhmältä toiselle on halpaa ja helppoa.
Vedenalaisten aarteiden Espiritu Santo
Vanuatun pohjoisiin saariryhmiin kuuluva Espiritu Santo on kuin merenalainen aarreaitta, jonka kruununa loistaa maailman suurin sukellettava hylky SS President Coolidge.
Maailman meriä 1930-luvulla seilannut risteilijä oli aikansa ylellisin luomus. Toisen maailmansodan aikana sotilaskantoalukseksi muutettu laiva ajoi omien joukkojensa miinaan aivan laiturin edessä, mikä sukeltajien onneksi mahdollistaa käytännössä koko toistasataa metriä pitkän rungon ja sisäosien tutkimisen. Lähes kaikki tavara on edelleen ennallaan ornamenteista autoihin ja lääkeampulleista moottoreihin.
Coolidge ei ole Espiritu Santon ainoa valttikortti. Lähelle rantaa on kipattu toisen maailmansodan aikana miljoonien edestä välineistöä aseista maantiejyriin. Mielenkiintoiseen kaatopaikkaan pääsee tutustumaan kätevästi rannalta snorklaten. Perinteinen merielämäkin on huippuluokkaa Santolla, jossa korallien keskellä voi nähdä vilauksen haista tai jättikilpikonnasta.
Tulinen Tanna
Onko aktiivisen tulivuoren kraatterille kiipeäminen kenties haaveesi? Tannalla se on mahdollista tavalla, joka muualla maailmassa olisi rajoitettua tai mahdotonta. Merenkulkijoiden suosiossa olevan Tannan keskeltä löytyy majesteettisesti seisovan Mt. Yasurin koti. Yasur on ollut tasaisen aktiivinen jo useamman sataa vuotta, ja joka ilta se esittää polvia heikottavan jyrinäeepoksen.
Useat majapaikat Tannalla kuljettavat halukkaat illan kajastaessa 361 metriä korkean tulivuoren äärelle, mistä tie johtaa suoraan tulivuoren kraatterin renkaalle. Kun ensimmäinen jyrähdys kuuluu, alkaa maaperä raivokkaasti värähtelemään ja keskiosista räjähtää ilmoille tummanpunaista magmaa. Usein magma sisältää rekan kokoisia kiviä, jotka lentävät kymmenien metrien korkeuteen. Tässä vaiheessa tekee mieli juosta karkuun, mutta luonnon ilotulitus on kiehtova näky.
Benjihyppyä Pentecoastilla
Moni ei tiedä, että benjihyppy on alunperin keksitty Vanuatulla, jossa toistakymmentä metriä korkea torni on edelleen käytössä vuosittain. Hypyn pääasiallinen käyttötarkoitus on toimia miehuuskokeena heimojen nuorille. Vanuatun benjihypyn suurimmat eroavaisuudet moderniin versioon nähden ovat köyden melkein täydellinen joustamattomuus ja hyppääjän tarkoitus pudota mahdollisimman lähelle maata. Sanomattakin on selvää, että köyden pituus valitaan tarkkaan!
Itse rituaalia pääsee todistamaan huhtikuussa, jolloin peräti 20 huimapäätä jokaisesta kylästä osallistuu hyppyyn. Tarkkailijana tilanne on pelottavaa katseltavaa, mutta samalla oivallinen tapa seurata vuosisatoja vanhaa traditiota.
Erikoinen makupala: lepakko
Kun fyysistä kuntoa vaativat aktiviteetit on koettu, niin makurintamalla seikkailu vasta alkaakin. Makunystyröitä kutkuttavia kokemuksia kaipaava saa vastinetta rahoilleen tilaamalla kokonaisena valmistetun suurlepakon.
Leveänä aukeavat siivet ja kiiltävänvalkoiset etuhampaat saattavat tuntua etovilta, mutta ateriana tämä yöeläin on varsin maukas. Kyseistä ruokalajia tarjotaan yleensä pelkästään laadukkaissa ranskalaishenkisissä ravintoloissa, joissa lepakkoateria on kauniisti aseteltu krokettiperunoiden ja vihannesten keskelle.
Mainos: Matkoja Vanuatulle myy Starlight Tours >>
Lue lisää Vanuatusta: Rantapallon kohdeopas Vanuatulle
Daniel Stöckli
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja







