Hyppää sisältöön

Vanuatu

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 01.03.2016
Tyynellä valtamerellä sijaitseva Vanuatu on trooppinen saaristovaltio.

Vanuatu on läntisellä Tyynellä valtamerellä Oseaniassa sijaitseva saaristovaltio. Vanuatu koostuu 83 saaresta, joista noin 60 on asuttuja. Suurimpia ja merkittävimpiä Vanuatun saarista ovat Espiritu Santo, Malekula, Eromanga ja Efate. Vanuatun pääkaupunki Port Vila sijaitsee Efaten saarella.

VANUATU MATKAILUMAANA

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Trooppinen Vanuatu

Yli 1700 kilometrin päässä Australian itäpuolella sijaitseva Vanuatu on trooppinen saaristo ja kuuluisa sukelluspaikka. Vanuatun tunnetuimpia kohteita ovat pääkaupunki Port Vila, Espirito Santolla sijaitseva Luganvillen kaupunki, Tannan saaren aktiivinen Yasur –tulivuori, sekä benji-hypyn koti Pentecostin saari.

Vanuatu koralliriuttoineen on yksi maailman parhaista ja tunnetuimmista snorklaus- ja sukelluskohteista. Saariston vesissä voi nähdä delfiinejä, valaita ja kilpikonnia, sekä laivojen hylkyjä. Espiritu Santon edustalla sijaitsee sukeltajien suosima President Cooledge –aluksen hylky. Vanuatu sopii myös rantalomailijoille ja saarilla on paljon hienohiekkaisia rantoja ja laguuneja.

Luontomatkailua sademetsissä

Vanuatun saaret ovat suurimmaksi osaksi vehreän sademetsän peitossa, joten Vanuatu on hyvä luontomatkailun kohde. Vanuatulla voi tutustua esimerkiksi Espiritu Santolla sijaitsevaan Million Dollar Pointin kansallispuistoon.

Vanuatulla sijaitsee myös yksi Unescon maailmanperintökohteista: 1600-luvun eläneen päällikön Roi Matan asuinpaikka, kuolinpaikka ja hauta.

Lämmintä ympäri vuoden

Vanuatun ilmasto on yleisesti ottaen subtrooppinen ja sateinen. Lämpimintä ja sateisinta on marras–huhtikuussa päivälämpötilan vaihdellessa 20 ja 32 asteen välillä. Viileintä ja kuivinta on kesä–lokakuussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vanuatun laajalle alueelle ulottuvilla saarilla esiintyy trooppisen ilmaston eri muotoja. Erityisesti pohjoisilla saarilla ilmasto on kuuma ja kostea, mutta etelämpänä ilma on viileämpää ja kuivempaa.

Vanuatu on yleisesti ottaen turvallinen matkakohde. Vanuatu sijaitsee kuitenkin seismisesti aktiivisella alueella ja joillakin pienemmillä saarilla on myös aktiivisia tulivuoria. Matkailija tulee Vanuatulla hyvin toimeen englannin kielellä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN VANUATULLA

Suomesta ei ole suoria lentoja Vanuatulle. Vanuatulle voi kuitenkin lentää esimerkiksi Australian Brisbanen, Sydneyn tai Melbournen kautta tai Uuden-Seelannin Aucklandista.

Lentojen hinnat liikkuvat noin 1500–8000 eurossa ajankohdasta ja välilaskujen määrästä riippuen. Käytetyin kansainvälinen lentokenttä Vanuatulla on Port Vilan lähellä sijaitseva Bauerfieldin lentoasema.

Edullistakin majoitusta saatavilla

Erityisesti Vanuatun suurimmilta saarilta löytyy paljon majoitusvaihtoehtoja loistokkaista lomahotelleista pienempiin majataloihin. Myös saariston pienemmiltä saarilta löytyy paljon majataloja ja hostelleja.

Majoituksen hinta vaihtelee halutun tason ja matkustusajankohdan mukaan 20 eurosta aina 400 euroon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liikkuminen Vanuatulla

Vanuatun kaupungeissa on helppoa liikkua bussilla tai taksilla. Autoja voi vuokrata suurimmista kaupungeista.

Saartenvälistä liikennettä operoidaan lentäen esimerkiksi Espiritu Santolla sijaitsevalta Pekoan lentosemalta pohjoisille saarille ja Tanna-saaren Whitegrassin lentoasemalta eteläisille saarille. Saarten välillä voi liikkua myös veneellä. Vanuatun pääsatamat sijaitsevat Efaten saaren Port Vilassa ja Espiritu Santon Luganvillessa.

VANUATUN MATKAKOHTEET

Pääkaupunki Port Vila

Efaten saarella sijaitseva Vanuatun pääkaupunki Port Vila on malliesimerkki saaristoa muokanneista kulttuurivaikutteista. Siirtomaa-aika näkyy kaupungin katukuvassa ja Port Vilassa voi tutustua esimerkiksi museoihin, kahviloihin ja ravintoloihin.

Port Vila on yksi Vanuatun vilkkaimmista kohteista ja tarjoaa myös yöelämää, kuten yökerhoja ja kasinoita.

Suurin saari Espiritu Santo

Toinen Vanuatun suurimmista kaupunkikohteista on Espiritu Santolla sijaitseva Luganville. Vanuatun suurin saari Espiritu Santo on erityisen tunnettu upeista valkohiekkaisista rannoistaan sekä sukelluskohteistaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Espiritu Santolla sijaitsee myös kaakao- ja kahviviljelmiä, sekä maan korkein vuori Mount Tabwemasana.

Luontomatkalle Tannan saarelle

Vanuatun tunnetuimpia luonto- ja sukelluskohteita on Tannan saari. Tannan vesissä on hienoja koralliriuttoja ja maanalaisia luolia. Tannan vehreässä luonnossa voi tutustua vesiputouksiin ja villihevosiin ja siellä sijaisee myös Vanuatun suosituimpaan turistinähtävyys Mount Yasurin tulivuori.

Vanuatu Travel