Hyppää sisältöön

Tahdotko kokea sademetsän tunnelman? Ota kohteeksi Borneo!

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 06.01.2015
Tutustu Borneon sademetsäsaareen alkuperäiskansoja ja uniikkia luontoa kunnioittaen.

Ekomatkailu tärkeä tulonlähde paikallisille

Kaakkois-Aasiassa sijaitseva Borneon saari on jaettu Indonesian, Malesian ja Brunein valtioiden kesken ja turismi on keskittynyt pääasiassa Malesian puoleiseen osaan. Indonesian puoli saaresta, Kalimantan, on edelleen säästynyt suurilta turistivirroilta.

Borneolla matkailevalla on suuri vastuu reissata mahdollisimman eettisesti ja ekologisesti. Matkakohteita ja opaspalveluja valitessa kannattaa varmistaa, että myös paikallisyhteisöt hyötyvät matkailusta, ja retket toteutetaan luontoa ja alkuperäiskansoja kunnioittaen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös matkamuistoja ostaessa kannattaa olla tarkkana, ettei tuliaisiksi tule hankittua esimerkiksi uhanalaisista puulajeista tehtyjä esineitä.

Köyhille paikallisille matkailusta saatavat lisätulot ovat tärkeitä myös luonnonsuojelun näkökulmasta. Turismista saadut rahat kun saattavat vähentää painetta hakata sademetsiä elannon saamiseksi.

Sademetsä mykistää matkailijan

Koskemattominta luontoa löytyy saaren keskeltä Borneon sydämestä. Sademetsän siimeksessä oleviin kyliin pääsee vain matkustamalla useita tunteja pitkin kuoppaisia teitä sekä kulkemalla loppumatkan veneellä pitkin saarta halkovia jokia. Kokemus on kuitenkin unohtumaton.

Sademetsiin voi tutustua useissa kansallispuistoissa, joihin useimmiten vaaditaan mukaan paikallinen opas. Esimerkiksi Kayan Mentarangin ja Betung Kerihunin kansallispuistoista Itä-Kalimantanin puolelta löytyy luontoa ja paikallisyhteisöjä kunnioittavia ekoturismipalveluja. Tanjung Putingin kansallispuistossa saattaa päästä näkemään myös orankeja.

Sademetsäretkellä kannattaa varautua tiheään kasvillisuuteen, mutaan sekä iilimatoihin. Borneon metsissä elää valtavasti lajeja, joita ei tavata missään muualla. Sademetsässa asustaa myös lukuisia vielä täysin tuntemattomia lajeja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Osaavan oppaan johdolla matkailija voi päästä maistamaan myös esimerkiksi malarian hoitoon perinteisesti käytettyä kasvia tai juomaan uskomattoman raikasta vettä suoraan liaanista.

Alkuperäiskansojen elämää sademetsän keskellä

Paikalliset matkanjärjestäjät vievät matkailijoita tutustumaan dayak-alkuperäiskansojen kyliin. Dayak-kulttuuri elää Keski-Kalimantanilla vahvana ja turistikin saattaa päästä näkemään aitoa ja alkuperäistä dayak-elämää.

Syvällä sademetsän keskellä elämänrytmi on länsimaisittain hidas ja rento. Töitä, eli metsästystä, kalastusta tai maanviljelyä, harjoitetaan pari tuntia päivässä. Muu aika jää perheelle sekä yhdessäoloon. Nyky-yhteiskunta tunkeutuu kuitenkin kovaa vauhtia sademetsäänkin ja esimerkiksi kännykät ovat jo yleinen näky.

Indonesialaiset suhtautuvat matkailijoihin yleensä varovaisen uteliaasti ja ystävällisesti. Englantia puhutaan jonkin verran etenkin kaupungeissa, mutta Indonesian alkeet on syytä opetella, jos aikoo matkailla itsekseen.

Liikkuminen helpointa jokia pitkin

Kalimantanille pääsee helpoimmin lentämällä aluksi Jakartaan ja sieltä paikallisella lentoyhtiöllä Borneolle. Kalimantanilla voi matkustaa itsenäisestikin, mutta mikäli haluaa vierailla sademetsissä ja alkuperäiskansojen kylissä, paikallinen opas tai järjestetty retki on usein välttämätön.

Liikkuminen Kalimantanilla on vaikeaa ja hidasta. Tiet ovat monin paikoin erittäin huonossa kunnossa ja lyhyeenkin matkaan saattaa kulua useita tunteja. Sadekaudella liikkuminen voi monin paikoin olla mahdotonta. Sadekausi ajoittuu noin marras-maaliskuulle.

Autoa helpompi vaihtoehto on lentää, mutta aikataulut kannattaa tarkistaa, sillä ne muuttuvat usein. Lentokoneisiin on usein myös painorajoituksia ja matkatavaroita sallitaan vain kymmenen kiloa matkustajaa kohden käsimatkatavarat mukaan lukien. Joet ovatkin useimmiten kätevin tapa liikkua paikasta toiseen. Välillä ne ovat ainoa reitti. Jokia pitkin matkatessa näkee myös luontoa aivan toisella tavalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Katso video Borneolta

 

Teksti: Suvi Huttunen
Video: IL-TV

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Malesian luontokohteet Mainos

Ota kaikki irti Aasian monipuolisimmasta matkailumaasta: näin pääset helposti Malesian uusiin luontokohteisiin

Nainen ottamassa kuvaa kännykällä iltahämärässä valaistuneista kahdesta jättitornista.

Malesian nähtävyydet: 10 paikkaa, joita ei kannata missata lomalla

Turistien tyypilliset mokat Balilla

Varo näitä Balilla – 6 tyypillistä mokaa, joihin turistien on helppo sortua

Malediivit

Seitsemän maailmanluokan rantakohdetta talvilomallesi – joko tunnet nämä kaikki?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja