Barcelona, Espanja

Matkailija, varo näitä – viisi yleisintä turistihuijausta maailmalla

Suosituissa kohteissa parveilevat matkailijat ovat huijareille helppoja saaliita: kun paikalliset tavat eivät ole tuttuja, on taidokkaisiin juoniin helppo langeta. Varaudu ennakkoon ja lue lista yleisimmistä maailmalla nähdyistä turistihuijauksista.

1. Varo yleistä taksihuijausta

Taksit, tuktukit ja muut kyytejä tarjoavat menopelit ovat varsinainen murheenkryyni matkailijalle: ne ovat tarpeellisia, mutta harmittavan usein kuskit joko pyytävät liian korkeaa hintaa tai kuljettavat asiakkaan edulliseen hintaan perille vasta useiden välipysähdysten jälkeen.

Ennen taksin kyytiin hyppäämistä kannattaa ensimmäisenä tarkistaa, että autossa on mittari. Ellei taksamittaria löydy, on hinta neuvoteltava kuskin kanssa etukäteen eikä auton kyytiin ole viisasta hypätä, ellei hinnasta ole sovittu ennen matkaa.

Taksihuijaus voi yllättää matkailijan myös kohteissa, joissa ei arvaisi joutuvansa huijauksen uhriksi. Esimerkiksi Tukholmassa takseissa ei ole hintakattoa, vaan kuskit voivat pyytää matkasta mitä tahansa kunhan ilmoittavat hinnat auton ikkunassa. Myös Tallinnassa hinnat kannattaa tarkistaa ikkunasta ennen autoon nousemista.

Toinen yleinen taksihuijaus on harmittavan yleinen esimerkiksi Aasian suurkaupungeissa. Siinä kuski suostuu matkailijan ehdottamaan edulliseen hintaan sillä ehdolla, että vierailija sitoutuu kauppavierailuun matkan varrella, josta kuski saisi kauppiaalta kiitokseksi polttoainetta. Mitään ei tietenkään ole pakko ostaa, mutta harvemmin matkailijat onnistuvat poistumaan putiikeista tyhjin käsin.

2. Älä ota vastaan ystäväranneketta

Matkailijoiden suosimien nähtävyyksien liepeillä on vaara joutua klassisen ystävärannekehuijauksen uhriksi kaikkialla maailmassa. Tilanteen tunnistaa helposti, sillä kaava on aina hyvin samankaltainen: ystävällinen rannekekauppias lähestyy matkailijaa, ja alkaa sitoa joskus hyvinkin määrätietoisin ja nopein ottein narua turistin ranteeseen.

Kun ranneke on muutamaa sekuntia myöhemmin kiinni matkailijan ranteessa, vaatii huijari tietysti rahallisen korvauksen ostetusta korusta. Huijauksen toisessa versiossa matkailijan sormenpäähän kieputetaan nopealla liikkeellä narunpätkä, minkä jälkeen huijari alkaa punoa ystäväranneketta hyvin määrätietoisesti samalla vakuutellen sen olevan ilmainen. Ääni kuitenkin muuttuu kellossa sillä hetkellä, kun valmis ranneke on kiinni ranteessa.

Pariisi, Ranska
Ystävärannekehuijausta esiintyy valitettavan usein esimerkiksi Pariisissa.

Ystävärannekehuijaus on hyvin suosittu, sillä sen onnistumisprosentti on hyvä. Ensin ystävällisiltä vaikuttaneet huijarit muuttuvat nopeasti epäkohteliaiksi ja jopa röyhkeiksi, mikä saa lomailijat maksamaan pari euroa päästäkseen eroon epämiellyttävästä riesasta. Paras tapa välttää huijaus on kuitenkin yrittää estää nauhan sitominen ranteeseen heti alussa.

3. Varo linnun jätöksiä

Kun kadulla tuntematon ohikulkija tulee kertomaan, että vaatteillasi on linnunjätöksiä, saattaa ensimmäinen reaktio olla kiitollisuus. Totuus käy ilmi vasta myöhemmin, kun tahrojen mukana ovat hävinneet myös lompakko ja muut arvotavarat.

Yleisimmin huijausta esiintyy Buenos Airesin ja Rio de Janeiron kaltaisissa eteläamerikkalaisissa suurkaupungeissa, mutta vastaavia tapauksia on raportoitu myös esimerkiksi Barcelonassa ja Roomassa.

4. Virheellinen rahanvaihto ja väärennetyt setelit

Ennen matkaa kannattaa tutustua paikalliseen valuuttaan ja opetella sekä setelit että kolikot huijausten varalta, sillä perinteisessä vaihtorahahuijauksessa on vaarana menettää suuriakin summia. Tarkkana tulee olla kaikissa kaupankäyntitilanteissa, myös suurten ja kansainvälisten ketjujen myymälöissä.

Tavallinen huijaus on antaa vaihtorahana liian pieni seteli. Se toimii yllättävänkin helposti, sillä aikaerorasituksesta kärsivä, maahan juuri saapunut matkailija ei aina muista tai osaa tunnistaa paikallisia seteleitä.

Setelit on syytä syynätä tarkasti heti kassalla myös väärennösten varalta, sillä matkailijat ovat helppoja uhreja väärennöksille. Heikkolaatuisen väärennöksen tunnistaminen on helppoa, kun aidot paikalliset setelit ovat tuttuja.

>> Lue myös: Vältä matkoilla yleinen rahahuijaus – näin tunnistat väärennetyn setelin

5. Älä sorru pelihuijaukseen

Yleinen pelihuijaus on monille matkailijoille tuttu, sillä räikeä huijaus tapahtuu tavallisesti matkakohteiden suosituilla kävelykaduilla tai aukioilla.

Kohteesta riippumatta menetelmä on hyvin samankaltainen kaikkialla maailmassa: huijarilla on kolme kuppia tai laatikkoa ja pieni pallo, jota hän liikuttaa nopeasti laatikosta toiseen. Samalla hän houkuttelee ohikulkijoita arvaamaan rahapalkintoa vastaan, minkä kupin alle hän pallon sujauttaa.

Esimerkkitilanteessa huijarin kumppani esittää tavallista matkailijaa, joka onnistuu arvaamaan oikean kupin ja voittaa riemunkiljahdusten saattelemana ison tukun käteistä. Se houkuttaa myös muita mukaan peliin.

Paitsi huijari ja voittaja myös muu ihmisjoukko osallistuvat huijaukseen: kun varomattoman matkailijan huomio keskittyy peliin, putsaavat huijarin rikoskumppanit yleisön taskut. Monet jättävät osallistumatta peliin huijauksen pelossa, mutta jäävät siitä huolimatta seuraamaan peliä minkä seurauksena voivat kuitenkin menettää arvotavaransa.

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto

Päivitetty: 7.6.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (31 votes, average: 4,19 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

17 kommenttia

Varokaa myös ravintola huijauksia .Kaikkialla , mutta erityisesti vaikkapa kreikassa nähtävyyksien lähellä Haha, haha.

Vapaaehtoista auttamista kannattaa aina epäillä. Minulle kävi näin Espanjassa. Nuori mies tuli auttamaan jyrkässä mäessä. Tullessamme hotellille huomasin, että kultakellosta oli osa hihnasta katkennut, mutta onneksi se ei ollut irronnut kokonaan auttajan sitä irrottaessa.
En ota enää kalliita koruja mukaan.

* Hanki pieni lompakko, joka on housujen sisäpuolella ja kiinnitetty vyöhön jollain ketjulla/lenksulla. Sen saa helposti esiin näyttämältä typerältä vaikka baarissa sitä penkoessa.

* Takin povari tai kaulalompakko ovat parhaat säilytyspaikat. Paras on jos takin/vaatteen sisällä on piilotasku.

* Housujen etutaskut eivät auta. Joskus se voi olla tosin ainoa paikka kännykälle jne. Turistikaduilla iltaisin liikkuessa kävele kädet taskuissa. Älä hämmenny, jos joku tulee ystävällisesti iholle ja hivelemään sinua käsistä. Et ole niin komea, että paikalliset tytöt tulevat noin innoissaan sinua lähestymään :)

* Humalaiset ovat ensisijainen kohde. (Itse tulee kyllä nautittua hyvin, mutta olen toisaalta valmistautunut huolella).

* Jos tuntematon henkilö tai joukkio liittyy seuraanne, PITÄKÄÄ HUOLTA JUOMISTANNE vaikka ajankohta olisi keskellä päivää. Juomat on parempi ostaa pullossa, jotka näet avattavan kassalla etenkin pikkubaareissa syrjässä. Kieltäydy siitä että joku outo tarjoaa juomia ja tuo ne pöytään. Älä jätä juomaasi veskissä käydessäsi pöytään, vaikka kavereitasi jäisi sinne. Tyrmäystipoilla saa ihmeitä aikaan.

* Ei passia mukaan iltaan. Valokopio voi olla hyvä, mennäänpä sitten hotellille katsomaan passia, jos paikallisen maan virkavalta on paha.

* Sen verran käteistä mukaan illanviettoon, minkä menetys ei ärsytä. Jätä toinen pankkikortti hotellin talletukseen ja toinen mukaan, niin toinen jää ainakin talteen. Lompakkoon muutenkin vain illan budjetti ja yksi pankkikortti.

* Tiedustele hotellilta miten merkattuja takseja tulee käyttää. Tilaa taksi hotellin respasta. Jos kohtaat ongelmia, niin tiedät kenen pomolle valittaa.

* Jos joku siviilipukuinen väittää olevansa poliisi ja haluaa nähdä sinulta jotain, pyydä nähdä virkamerkki ja henkilöllisyystodistus. Kielimuurin sattuessa, johdata henkilö mukanasi vaikkapa jonkun tasokkaan hotellin respan/kieliä osaavan asiakaspalvelun tai viranomaisen luokse. Kysy onko tämä henkilö aito ja mitä haluaa. Feikit karkoavat kyllä nopeasti.

* Vältä pankkiautomaatteja turistikohteissa. Vaihda käyttörahaa mukaan ennen reissua tai kentällä. Turistikaduilla automaatteja kytätään ja haetaan tilaisuutta.

* Maksa käteisellä pikkuravintoloissa ja “häilyvissä” paikoissa.

* Älä kailota kännykkään turistikaduilla kävellessäsi näyttävästi. Hoida puhelusi vaikka rauhaisassa kahvilassa, äläkä turhaan vilauttele luuriasi. Jos mahdollista, ota illanviettoon mukaan vanha kakkosluuri.

Pari kertaa eri puolilla Tunisiaa; sama outo juttu: kaupungilla tms hotellialueen ulkopuolella joku ihan tuntematon paikallinen huutaa moikkaa ja olevansa töissä meidän hotellissa. (no ei voi olla kun just tulimme maahan ja hotelliin josta lähdimme ulos 6 min sitten.)- Mikähän tässä on se huijaus… kai ne haluaa meidät katselemaan kaverinsa kauppaa tms

Olimme tyttöystäväni kanssa Agadirissa, Marokossa. Tyttöystävältäni yritettiin huija uudet merkkilenkkikengät. Tarjosivat melkein mitä vain. Ei onnistunut, mutta minulta varastettiin hotellihuoneesta kaikki partavedet, deodorantit, tukkakeelit. Tein ilmoituksen poliisille, mitään ei ole kuulunut. En ikinä mene Marokkoon ja Turkkiin. Turkissa huijattiin pankin rahanvaihdossa, summa oli onneksi pieni.

Ensimmäinen huijari antaa huijattavan toiseen käteen esim vesipullon tai lähes sama minkä tavaran, toinen huijari antaa toiseen käteen esim kartan tai jonku esitteen, niin että huijattavalla on molemmat kädet varattuina. Ensimmäinen huijari työntää kädet huijattavan taskuihin ja pöllii kaiken minkä käteen saavat ja lähtevät juoksemaan. Tämä tapahtuu kaikki muutamassa sekunnissa ja jos puhelin sattuu oleen taskussa ja lompakko toisessa niin ne on historiaa. Todistanu tällaisen joskus.

juu. Kyllä olimme Turkissa 3 viikkoa. Parturi oli halpa hieroi vielä niskan ja olkapäät. Oli toukokuu 2016. Ei halunnut mitään extraa hieronnoista ja hintakin oli älyttömän halpaa lystiä. Mieheni kävi siellä sitten partaa ajattamassa kerran viikossa. Tosi ystävällistä eikä ollenkaan minkäänlaista huijausta.Hyvää palvelua oli. Mielellään jätti vähän riksaa. Kyllä huijaukset ja niihin joutuminen on useasti kiinni myös matkailian omasta typeryydestä. Ei ole maailmalla huijattu meitä.

Toi ranneke huijaus yritettiin Kanariansaarella Maspalomasissa Kanarialla kun käveltiin vaimon kanssa rannalla. Silloin2 naispuolista huijaria yritti tätä. Ensin toinen otti vaimon vähän sivummalle ja toinen minut ettei enää seisottais vierekkäin. Me molemmat sanottiin kuitenkin ettemme halua ranneketta, no ne sanoi siihen että se on ilmainen. Ei mennyt montaa sekuntia niin ranneke oli sidottu kiinni ja naiset halusivat kuitenkin rahaa siitä. Emme suostuneet maksaa “ilmaisesta” rannekkeesta ja loppujen lopuksi naiset otti rannekkeet pois kun ei saanutkaan maksua niistä. Naiset kyllä kiroili aikalailla kun ei mennyt huijaus ihan niin kuin Strömsöössä. Itse en maksa tommosesta p******a, mutta voin kuvitella että monet tekee.

Hah, sama juttu sama paikka, noin tammikuu 2013. Rannan ja laguunin/jokuoman välillä. Kaksi hyvin tummaa naista kävi kimppuun todella nopeasti mutta tajusin mitä yrittävät ja sain REVITTYÄ ITSENI vapaaksi vaikka se toinen puristi ranteista kuin joku raudoittava poliisi… Huusin siinä useasti että No jne mutta ei vaikutusta. Sain siis käteni vapaaksi just ennen solmun kiristystä. Tyhjentävä kommentti oli : ” You don´t like black peple, do you?”

Ei kannata huomauttaa muka vahingossa kadulle pudonneesta tavarasta kengänkiillottajalle. Kiitokseksi hän muka haluaa kiinnoittaa kenkänne ja sitten vaatiikin uhkaavasti maksua.
Koettu Istanbulissa.

Sama kokemus itsellä myöskin Istabulissa. Poikaystävä ystävällisenä huomautti pudonneesta harjasta, mutta heti kun tyyppi vaati saada kiillottaa kenkiä kiitokseksi tajuttiin, että kyseessä on huijaus ja lähdettiin jatkamaan matkaa. Noita harjantiputtelijoita näkyi siellä useampiakin.

Parturin maksu tukan leikkauksesta 115 E joten sopikaa ihmeessä hinta ennenkuin istahdatte pukille!!

Playa del Inglesin Jumbosta varsinkaan Harry nimisestä paikasta ei kannata ostaa elektroniikkaa. Siihen tulee “hyvän miehen” lisä hintaan. Luvataan tehoja ja vaikka mitä, mutta todellisuudessa myydään käteen jäännyttä vanhaa kamaa kalliseen hintaan. Ei kannata mennä retkuun lipevästä puheesta ja tarjoilusta!!!

Missään muualla kuin Helsingissä ja Lahdessa eivät kerjäläiset ole häirinneet tai yrittäneet varastaa mm. koruja. Suurkaupungit, esim. Lontoo, Berliini, Kööpenhaminakin, ja turismista tulonsa saavat kohteet, Teneriffa, Madeira, Firenze…, eivät anna kerjäläisten häiritä tai ryöstää turisteja.

Suomessa olen saanut olla rauhassa, samoin ystäväni ja tuttavani. Vuoden aikana on yritetty huijata/ryöstää Madridissa ja Pariisissa. Valitettavasti ei poliiseja /vartijoita missään riitä jokaista turistia suojelemaan.

Hyviä neuvoja. Yleensä olen kaikesta selviytynyt teeskentelemällä kielitaidotonta. Puhun vain itsekseni jotain suomeksi ja kävelen eteenpäin, rahanruinaajat, huijarit yms. kyllä katoavat pian.

Tuttuja mutta hyviä vinkkejä. Kaakkois-Aasian maitojauhehuijauksessa voidaan käyttää muitakin elintarvikkeita, mm. riisiä. Lisäksi kaduille jalkautuneet elektroniikan myyjät huijaavat tuotteen tyhjillä kuorilla (esim. muistitikut). Jopa kengänkiillottajat nostavat länsimaisen nähdessään ennestään sovitun hinnan suhteettoman korkeaksi.

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *