Hyppää sisältöön

Autoilija, katso tämä lista! Useissa lastenistuimissa vakavia turvallisuuspuutteita

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 30.10.2014
Eurooppalaisten autoliittojen testi löysi lukuisia puutteita lasten turvaistuimista.

Halpa turvaistuin ei aina ole turvallinen

Tuotteiden tilaaminen verkosta on helppoa, ja halpa hinta houkuttaa myös turvaistuimissa. Tuoreimmassa eurooppalaisten autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä tekemässä turvaistuintestissä oli mukana 11 nettikaupoissa alle 70 euron hintaan myytävää istuinta.

Yli puolet testatuista sai yleisarvosanan heikko. Testin paras istuin oli hyvän yleisarvosanan saanut turvakaukalo Obaby Tiny Tatty Teddy. Neljä istuinta arvioitiin tyydyttäviksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaksi heikon arvosanan saanutta istuinta ei läpäissyt etutörmäystestiä. Testi tehdään 64 kilometrin tuntinopeudella ja se on rankempi kuin mitä tyyppihyväksynnän saaminen edellyttää.

Esimerkiksi Nania Safety Paris SP -turvaistuimen molemmat olkavyöt repeytyivät irti etutörmäyksessä ja koenukke jäi vain lantiovyön varaan. Tiggo Bebehut -turvaistuimen selkänoja puolestaan vääntyi pahoin etutörmäyksessä ja koenuken pää heilahti pitkälle eteenpäin. Selkä menosuuntaan päin asennettava turvakaukalo Obaby Tiny Tatty Teddy tarjosi etutörmäyksessä erinomaisen suojan.

Varo, ettet osta huonoa tuotetta

Verkkokaupoissa on tarjolla runsaasti noin 70 euron hintaisia turvaistuimia ja valikoimat ovat sekavat. Samaa tuotetta saatetaan myydä eri nimillä joko aivan samanlaisena tai esimerkiksi verhoilua muuttamalla.

Neljä testattua istuinta sai heikon arvosanan sivutörmäystestissä. Näissä istuimissa pitää poistaa selkänoja isokokoisten lasten kohdalla, minkä vuoksi istuimet eivät tarjoa lainkaan sivutörmäyssuojaa.

– Nyt tehty testi osoittaa, että halpojen nettikaupasta ostettavien turvaistuinten kanssa saa olla tarkkana. Jos halpaistuimesta ei löydy minkäänlaista testitulosta, ei sen hankkimista voi suositella. Kukaan ei halua kuljettaa lastaan istuimessa, jonka vyöt antavata periksi onnettomuuden sattuessa, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Katso syksyn 2014 turvaistuintestin tulostaulukko!

AutoliittoAutoliiton turvaistuintesti
Syksyn 2014 turvaistuintestin voittaja oli Obaby Tiny Tatty Teddy -turvakaukalo.

Lähde ja kuva: Autoliitto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sopiiko äkkilähtö lapsiperhelle?

Sopiiko äkkilähtö lapsiperheelle? Huomioi nämä asiat matkaa suunnitellessa

Varoitusliput rannalla

Mitä rantalippujen värit tarkoittavat? Opettele nämä – voivat viestiä vaarasta

Helsinki lasten kanssa

Lasten kanssa Helsingissä – lue vinkit onnistuneeseen lomaan

Löydä sopiva matkavakuutus

Matkavakuutusten ABC – mitä pitäisi tietää, kun etsit sopivaa matkavakuutusta?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja