Hyppää sisältöön

Suomen kauneimmat maisemapaikat – tarkista tästä, oletko nähnyt nämä 10 klassikkoa

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 06.10.2023
Kuinka monta suomalaista maisemaklassikkoa olet nähnyt? Tänä kesänä on aikaa matkustaa kotimaassa.

1. Koli, kuuluisin kansallismaisema

Jos kotimaasta pitäisi valita vain yksi kansallismaisema, nimeäisivät monet suomalaiset Kolin. Pielisen rannalla sijaitsevilta kallioilta aukeaa näkymä, joka on kaikille tuttu vähintään valokuvista tai maalauksista. Maiseman ovat ikuistaneet muun muassa taiteilijat Eero Järnefelt ja Akseli Gallen-Kallela.

ShutterstockSuomen hienoimmat maisemapaikat

Lieksassa sijaitsevassa kansallispuistossa on 80 kilometrin verran merkittyjä reittejä. Useimmat kävijät haluavat Ukko-Kolin huipulle katsomaan puiston kuuluisinta maisemaa. Ukko-Koli nousee 347 metriä merenpinnan yläpuolelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Salaperäiset majakkasaaret

Suomen saaristossa on useita kiinnostavia majakkasaaria, joilla pääsee myös vierailemaan. Kuuluisimpia lienevät Bengtskär ja Söderskär, jotka ovat molemmat avoinna yleisölle kesäkuukausina.

Bengtskärin jykevä, harmaa majakka on todennäköisesti Suomen helposti tunnistettavin majakka. Vierailun Bengtskärillä tekee helpoksi myös majakan yhteydessä toimiva hotelli. Tänne kannattaa jäädä yöksi leikkimään majakanvartijaa ja ihailemaan maisemaa päiväretkeilijöiden lähdettyä kotiin.

Bengtskär on myös Pohjoismaiden korkein majakka, mikä tekee siitä erityisen kuvauksellisen. Se kohoaa 52 metriä merenpinnan yläpuolelle.

Visit Finland / Nora WilsonBengtskärin majakka
Bengtskär on ehkä koko Suomen kuuluisin majakka.

Söderskärin majakalle tehdään kesäkuukausina risteilyjä Helsingistä ja Sipoosta. Nappaa kamera valmiiksi veneen lähestyessä majakkasaarta – kyseessä on todella ihastuttava pikkusaari. Tiesitkö, että Söderskärin huhutaan antaneen Tove Janssonille inspiraation kirjaansa Muumipappa ja meri?

Lue myös: Koe kiehtovat majakkasaaret kotimaassa – 5 vinkkiä

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Järvimaisemien Punkaharju

Järvi-Suomi on kauneimmillaan Punkaharjulla, joka sopii hyvin vaikka kotimaan autoreissun määränpääksi. Täällä pääset ajamaan ehkä koko Suomen kauneinta autotietä, Harjutietä, jota reunustaa vesi molemmin puolin. Suomalaiset valitsivat vuonna 2017 Harjutien vuosisadan tieksi Suomen Tieyhdistyksen ja Maaseudun Tulevaisuuden järjestämässä äänestyksessä.

ShutterstockPunkaharju
Punkaharju tunnetaan upeista järvimaisemista.

Punkaharjulla kannattaa viipyä yön yli. Pikkukaupungin idyllisten majapaikkojen joukkoon lukeutuu esimerkiksi historiallinen Hotelli Punkaharju, joka on luonnon keskellä kuin herkullinen vaaleanpunainen karamelli.

4. Pallaksen Taivaskero

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on Suomen kansallispuistoista suosituin. Se on myös yksi Suomen virallisista kansallismaisemista, joita on yhteensä 27 kappaletta eri puolilla maata. Lista koottiin vuonna 1992.

Visit Finland / Julia KiveläTaivaskero
Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on upea vaelluspaikka.

Suosittu reitti kansallispuistossa vie Taivaskeron näköalapaikalle, josta avautuu karunkaunis tunturimaisema. Avarassa luonnossa ei tarvitse pelätä ruuhkia.

5. Helsingin merimaisemat

Hienoin maisema Helsinkiin avautuu mereltä päin. Pääkaupunkia esitteleviin postikortteihin ikuistettu maisema aukeaa Kauppatorille, jonka takana pilkistää Tuomiokirkon kupoli. Meren suunnasta näet myös rannan rakennukset, Allas Sea Pool -ulkouima-altaan sekä SkyWheel Helsinki -maailmanpyörän.

ShutterstockHelsingin paras maisema
Helsinki näyttää erityisen hyvältä mereltä päin katsottuna.

Parhaan maisemapaikan saadakseen on päästävä vesille. Kauppatorilta lähtee kesäkuukausina erilaisia risteilyjä ja lauttoja, joiden kannelta pääset tarkkailemaan näkymiä mereltä päin.

6. Olavinlinna, Savonlinnan ylpeys

1400-luvulta peräisin oleva Olavinlinna sijaitsee komealla paikalla omalla saarellaan Savonlinnan keskustan tuntumassa. Saimaan järvimaisemat yhdistettynä keskiaikaiseen linnaan tekevät näkymästä eksoottisen kotimaanmatkailijallekin. Savonlinnassa tai sen liepeillä ei voi käydä kokematta tätä maisemaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Visit Finland / Julia KiveläOlavinlinna
Olavinlinnaa voi ihailla monesta eri kulmasta.

Olavinlinnaa kannattaa käydä tutkimassa kaikista kulmista, sillä se näyttää joka puolelta hieman erilaiselta. Linna tunnetaan myös Savonlinnan Oopperajuhlien näyttämönä. Tapahtuma järjestetään seuraavan kerran vuonna 2021.

Lue myös: Koe linnaseikkailu kotimaassa – Suomen kolme upeinta linnaa

7. Oulangan kansallispuisto

Suomen suosituin vaellusreitti Karhunkierros löytyy Oulangan kansallispuistosta Kuusamosta. Reitillä taitetaan 80 kilometrin matka jylhissä maisemissa, jotka kiinnostavat niin urheilijoita kuin valokuvaajiakin. Ajatus riippusilloista, kanjoneista ja vesiputouksista saavat kävijät laittamaan tossua toisen eteen.

Ristikallio ja Pähkänänkallio ovat kansallispuistossa esimerkkejä dramaattisista maisemapaikoista, joissa on pakko kaivaa kamera esiin.

Visit Finland / Julia KiveläPähkänänkallio
Oulangan kansallispuistossa on monia hienoja kuvauspaikkoja. Yksi suosituimmista on Pähkänänkallio.

Kansallispuiston vaellussesonki ulottuu kesäkuulta syksyyn saakka. Noin 12 kilometrin mittainen Pieni Karhunkierros sopii myös päiväretkeilijöille. Kansallispuiston alueella on myös lyhyitä 1–5 kilometrin reittejä esimerkiksi lasten kanssa liikkuville tai aloitteleville retkeilijöille.

8. Pispalanharju

Tampereen himoituimpiin asuinalueisiin kuuluva Pispalanharju on varsinainen manselaisklassikko. Idyllisiä puutaloja ja näkymät suoraan Näsijärvelle ja Pyhäjärvelle – entisestä työläiskaupunginosasta on tullut paikka, jossa moni haaveilee asuvansa. Pispalanharjulta näkyy myös Tampereen kuuluisin maamerkki Näsinneula.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Visit Tampere / Laura VanzoPispalanharju
Pispalan asukkaita hemmotellaan upeilla järvimaisemilla.

Muita Tampereen suosittuja maisemapaikkoja ovat Pyynikin ulkoilualue näkötorneineen sekä Suomen kansallismaisemien joukkoon luokiteltu Tammerkoski ja sen tehdasmiljöö.

Lue myös: Suomen 30 parasta kesäkohdetta – kotimaan klassikot ja salaiset helmet

9. Saana ja Kilpisjärvi

Saamelaisten pyhä tunturi Saana sijaitsee Suomi-neidon käsivarressa Kilpisjärven kupeessa. Karun tunturimaaston ja järvimaisemien yhdistelmä on sykähdyttävä kokeneellekin Lapin-reissaajalle. Ei ole ihme, että vierailu Saanatunturilla on yksi pohjoisen kehutuimmista ohjelmanumeroista.

Saanatunturi
Saanan ja Kilpisjärven maisemat lumoavat kotimaanmatkailijan.

Pohjoisrajalla vierailevat retkeilijät tarvitsevat auton liikkuakseen helposti paikasta toiseen. Enontekiöltä matkaa Kilpisjärvelle on reilut 160 kilometriä ja Kittilästä puolestaan yli 260 kilometriä. Kilpisjärvellä on runsaasti hotelli- ja mökkimajoitusta.

10. Suomenlinna

Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Suomenlinna on Helsingin suosituimpia nähtävyyksiä. Julkisen liikenteen piiriin kuuluvalle saarelle pääsee lautalla helposti ja edullisesti ympäri vuoden. Kesällä Suomenlinnaan suunnataan piknikille ja ulkoilemaan.

ShutterstockSuomenlinnan maisemapaikat
Unesco-kohde Suomenlinnassa riittää mielenkiintoisia maisemapaikkoja.

Voit itse valita, mistä kulmasta saari näyttää parhaalta, sillä Suomenlinnassa riittää kuvakulmia ja maisemapaikkoja. Haluatko ihailla saarta veneen kyydistä vesiltä käsin? Vai tutkia linnoituksen raunioita ja katsoa ohi lipuvia ruotsinlaivoja?

Suomenlinnassa voi helposti viettää vaikka koko päivän, sillä saaressa on ruokakauppa, ravintoloita ja muita palveluita. Saaresta löytyy myös uimaranta.

Lue myös: Suomen erikoiset luontonähtävyydet – kuusi paikkaa, jotka on piilotettu kotimaan luontoon

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Haltia Lake Lodge

Elämyksellistä majoitusta Nuuksiossa – oletko jo kokeillut luksustelttailua?

Powerpark

Esittelyssä kaikki Suomen huvipuistot – mikä sopii sinulle?

Ravintola Palace

Tässä ovat Suomen Michelin-ravintolat 2024 – mukana kaksi uutta ravintolaa

Kotimaan tapahtumakesä on vauhdikas – katso parhaat tärpit kesäkuulle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja