Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Suomen erikoiset luontonähtävyydet – kuusi paikkaa, jotka on piilotettu kotimaan luontoon

Shutterstock artikkelin kuva
Suomen matkailu
Suomen monipuolinen luonto tarjoaa erikoisia nähtävyyksiä, joita et välttämättä olisi arvannut löytäväsi kotimaasta. Joko tunnet kaikki nämä paikat?
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 04.03.2022
facebook   whatsapp

Neitokainen-järvi, Kittilä

Tiesitkö, että Kittilässä sijaitsee Suomen muotoinen tekojärvi? Neitokainen-järvi on Suomen karttaan verrattuna täysin identtinen, vain 10 000 kertaa pienempi. Yhtäläisyyden kuitenkin huomaa vasta, kun tekojärveä tarkastelee suoraan yläpuolelta, sillä paikan päällä nähtynä järvimaisema on kuin missä tahansa.

Neitokainen on ollut olemassa jo pitkään, sillä 116 metriä pitkä tekojärvi kaivettiin Kittilään vuonna 1991.

>> Lue lisää: Lapissa sijaitsee Suomen muotoinen järvi – näyttää tavalliselta, mutta todellisuus paljastuu vasta oikeasta paikasta katsottuna

Kiikunlähde, Hollola

Uskoisitko, että Suomesta löytyy lähde, jonka vesi on yhtä turkoosia kuin trooppisissa lomaparatiiseissa? Hollolassa sijaitseva Kiikunlähde saa kävijän hieraisemaan silmiään, sillä 400 metriä pitkä ja parhaimmillaan sata metriä leveä lähde on selvästi kirkkaan turkoosi.

Kirkasvetinen lähde on yksi Etelä-Suomen suurimpiin lukeutuvan pohjavesialtaan purkautumispisteistä, eikä se jäädy edes talvisin. Kiikunlähde on helppo vierailukohde, sillä turkoosin veden äärelle pääsee vaivattomasti: kävelymatkaa parkkipaikalta on vain 300 metriä. Kiikunlähde sijaitsee yksityisalueella, joten vierailijoiden tulee kunnioittaa alueen rajoituksia. Esimerkiksi lähteelle on pääsy vain yhden reitin kautta.

Högbergetin luola, Kirkkonummi

Kirkkonummen kallioiden uumassa piileskelevä pisaran mallinen Högberget-luola näyttää ulkoapäin aivan tavalliselta luolalta, mutta viimeistään luolan suulla ajatukset suuntaavat selvästi naisvartaloon. Luola nähdään luontoäitinä ja maaemona, mutta sitä kutsutaan ulkomuotonsa vuoksi myös kuvailevasti vaginaluolaksi.

Noin kaksi metriä korkeassa luolassa mahtuu vierailemaan, ja se on kaikkiaan 6,5 metriä syvä ja noin metrin leveä.

>> Lue lisää: Huh, mikä paikka! Tämä luola on kuin ilmetty vagina – ja se on piilotettu Suomen luontoon

Paavolan tammi, Lohja

Suomen tunnetuin puu on Lohjalla sijaitseva Paavolan tammi, jota on kehuttu myös koko maan kauneimmaksi. Itse tammessa ei sinällään ole mitään erikoista, mutta sen sijainti tiheän kuusimetsän keskellä tekee puusta elämyksellisen. Vaikuttavaa on tietysti myös puun koko: rungon ympärysmitta on 667 senttimetriä.

Valtavan puun iäksi on arvioitu 300–400 vuotta, ja iäkäs puu onkin rauhoitettu. Tästä syystä vierailijoiden tulee kunnioittaa puun ympärille viritettyä naruaitaa, eikä sen sisäpuolelle ole sallittua astua puun säilymisen vuoksi.

Kolin pirunkirkko, Koli

Kolin upeat maisemat ovat jo itsessään nähtävyys, mutta alueelta löytyy myös yksittäisiä nähtävyyksiä, jotka vetävät kansallismaiseman tavoin hiljaisiksi. Yksi niistä on Kolin pirunkirkko, z-kirjaimen muotoinen 34-metrinen rakoluola, joka on parhaimmillaan seitsemän metriä korkea.

Kapea ja korkea kahden lohkareen välissä sijaitseva luola on mieleenpainuva vierailukohde. Perille pääsee pysäköintialueelta polkua pitkin, ja matkan varrella on myös rutkasti portaita. Kolin pirunkirkko sijaitsee Rantatien varrella, noin 12 kilometriä Kolin eteläpuolella.

Julma Ölkky, Hossa

Suomen suurin maan halkeamaan syntynyt kanjonijärvi on Kuusamon ja Suomussalmen rajalla sijaitseva Julma Ölkky, joka on osa Hossan kansallispuistoa. Parhaimmillaan 50 metriä syvä kanjonijärvi syntyi noin kaksi miljardia vuotta sitten.

Julmasta Ölkystä mieleenpainuvan tekee korkeiden kallioiden ja syvän järven luoma dramatiikka, sillä kalliot ulottuvat korkeimmasta kohdasta mitattuna jopa 50 metriin. Parhaiten maisemista pääsee nauttimaan veneillessä, ja järvellä järjestetäänkin rutkasti ohjattuja veneretkiä. Pituutta Julmalla-Ölkyllä on kolme kilometriä, joten nähtävää riittää.

Puuttuuko suosikkikohteesi listalta? Suosittele paikkaa kommenteissa!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Instagram

Lue kommentit (9) Jätä kommentti

  1. Kiikunlähteen parkkipaikka on poistettu käytöstä ja kiikuntiellä ajo on kielletty muilta kuin alueen asukkailta ja heidän vierailtaan. Lähdettä saa katsoa vain näköalatasanteelta koska kasvillisuus on kulunut. Aluetta pyydetään toistaiseksi välttämään. Kiikunlähde on kohde, joka ei tarvitse mainosta! Rantapallo voisi vähän tarkistaa mitä kirjoittaa, nämä tiedot olisi ollut helppo löytää.


  2. Hyyppäänvuori, Laukaa. Keski-suomen Koli.


  3. Kevon kanjoni Utsjoella, Taatsin seita Pokassa ja Pakasaivo Ylläksellä
    Hauensuoli Hangossa, Kiutaköngäs Kuusamossa. PULKKILANHARJU! Löytyyhän noita.


  4. Kiikunlähdettä tosiaan saa nykyään enää ihailla vain sille varatulta näköalapaikalta, koska alueen kasvusto on kärsinyt liian kovasta kävijämäärästä. En siis ymmärrä miksi Rantapallo julkaisee kuvia, jossa ihmiset seisovat Kiikunlähteen rannalla, koska sinne meno on kielletty.


  5. Nyt paljon matkailijoita noihin paikkoihin jättämään paljon tupakantumppeja ja muovipulloja maastoon. kaikesta ei kannattaisi kailottaa, olisi parempi jos ihmiset eivät tietäisi.


  6. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.