Suomen erikoiset luontonähtävyydet – kuusi paikkaa, jotka on piilotettu kotimaan luontoon

Neitokainen-järvi, Kittilä
Tiesitkö, että Kittilässä sijaitsee Suomen muotoinen tekojärvi? Neitokainen-järvi on Suomen karttaan verrattuna täysin identtinen, vain 10 000 kertaa pienempi. Yhtäläisyyden kuitenkin huomaa vasta, kun tekojärveä tarkastelee suoraan yläpuolelta, sillä paikan päällä nähtynä järvimaisema on kuin missä tahansa.
Neitokainen on ollut olemassa jo pitkään, sillä 116 metriä pitkä tekojärvi kaivettiin Kittilään vuonna 1991.
Kiikunlähde, Hollola
Uskoisitko, että Suomesta löytyy lähde, jonka vesi on yhtä turkoosia kuin trooppisissa lomaparatiiseissa? Hollolassa sijaitseva Kiikunlähde saa kävijän hieraisemaan silmiään, sillä 400 metriä pitkä ja parhaimmillaan sata metriä leveä lähde on selvästi kirkkaan turkoosi.
Kirkasvetinen lähde on yksi Etelä-Suomen suurimpiin lukeutuvan pohjavesialtaan purkautumispisteistä, eikä se jäädy edes talvisin. Kiikunlähde on helppo vierailukohde, sillä turkoosin veden äärelle pääsee vaivattomasti: kävelymatkaa parkkipaikalta on vain 300 metriä. Kiikunlähde sijaitsee yksityisalueella, joten vierailijoiden tulee kunnioittaa alueen rajoituksia. Esimerkiksi lähteelle on pääsy vain yhden reitin kautta.
Högbergetin luola, Kirkkonummi
Kirkkonummen kallioiden uumassa piileskelevä pisaran mallinen Högberget-luola näyttää ulkoapäin aivan tavalliselta luolalta, mutta viimeistään luolan suulla ajatukset suuntaavat selvästi naisvartaloon. Luola nähdään luontoäitinä ja maaemona, mutta sitä kutsutaan ulkomuotonsa vuoksi myös kuvailevasti vaginaluolaksi.
Noin kaksi metriä korkeassa luolassa mahtuu vierailemaan, ja se on kaikkiaan 6,5 metriä syvä ja noin metrin leveä.
Paavolan tammi, Lohja
Suomen tunnetuin puu on Lohjalla sijaitseva Paavolan tammi, jota on kehuttu myös koko maan kauneimmaksi. Itse tammessa ei sinällään ole mitään erikoista, mutta sen sijainti tiheän kuusimetsän keskellä tekee puusta elämyksellisen. Vaikuttavaa on tietysti myös puun koko: rungon ympärysmitta on 667 senttimetriä.
Valtavan puun iäksi on arvioitu 300–400 vuotta, ja iäkäs puu onkin rauhoitettu. Tästä syystä vierailijoiden tulee kunnioittaa puun ympärille viritettyä naruaitaa, eikä sen sisäpuolelle ole sallittua astua puun säilymisen vuoksi.
Kolin pirunkirkko, Koli
Kolin upeat maisemat ovat jo itsessään nähtävyys, mutta alueelta löytyy myös yksittäisiä nähtävyyksiä, jotka vetävät kansallismaiseman tavoin hiljaisiksi. Yksi niistä on Kolin pirunkirkko, z-kirjaimen muotoinen 34-metrinen rakoluola, joka on parhaimmillaan seitsemän metriä korkea.
Kapea ja korkea kahden lohkareen välissä sijaitseva luola on mieleenpainuva vierailukohde. Perille pääsee pysäköintialueelta polkua pitkin, ja matkan varrella on myös rutkasti portaita. Kolin pirunkirkko sijaitsee Rantatien varrella, noin 12 kilometriä Kolin eteläpuolella.
Julma Ölkky, Hossa
Suomen suurin maan halkeamaan syntynyt kanjonijärvi on Kuusamon ja Suomussalmen rajalla sijaitseva Julma Ölkky, joka on osa Hossan kansallispuistoa. Parhaimmillaan 50 metriä syvä kanjonijärvi syntyi noin kaksi miljardia vuotta sitten.
Julmasta Ölkystä mieleenpainuvan tekee korkeiden kallioiden ja syvän järven luoma dramatiikka, sillä kalliot ulottuvat korkeimmasta kohdasta mitattuna jopa 50 metriin. Parhaiten maisemista pääsee nauttimaan veneillessä, ja järvellä järjestetäänkin rutkasti ohjattuja veneretkiä. Pituutta Julmalla-Ölkyllä on kolme kilometriä, joten nähtävää riittää.
Puuttuuko suosikkikohteesi listalta? Suosittele paikkaa kommenteissa!
Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Instagram
Lue kommentit (8) Jätä kommentti
Hyyppäänvuori, Laukaa. Keski-suomen Koli.
Laukaan Valkolassa sijaitsee Hitonhauta.
Kummakivi, Ruokolahti
Kevon kanjoni Utsjoella, Taatsin seita Pokassa ja Pakasaivo Ylläksellä
Hauensuoli Hangossa, Kiutaköngäs Kuusamossa. PULKKILANHARJU! Löytyyhän noita.
Kohta tuo lähde on jo myyty ulkomaisille.
Mitä on 10 000 kertaa pienempi?
Kiikunlähdettä tosiaan saa nykyään enää ihailla vain sille varatulta näköalapaikalta, koska alueen kasvusto on kärsinyt liian kovasta kävijämäärästä. En siis ymmärrä miksi Rantapallo julkaisee kuvia, jossa ihmiset seisovat Kiikunlähteen rannalla, koska sinne meno on kielletty.
Nyt paljon matkailijoita noihin paikkoihin jättämään paljon tupakantumppeja ja muovipulloja maastoon. kaikesta ei kannattaisi kailottaa, olisi parempi jos ihmiset eivät tietäisi.