Hyppää sisältöön

Mikä on paras tapa matkustaa Ahvenanmaalle? Kolme vaihtoehtoa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 03.06.2021
Laivamatka on tutuin tapa matkustaa Manner-Suomesta Ahvenanmaalle, mutta ei ainoa. Katso, mikä näistä vaihtoehdoista sopii sinun lomaasi kaikkein parhaiten!

1. Risteile Ahvenanmaalle

Perinteisin tapa matkustaa Ahvenanmaalle on risteillä Maarianhaminaan joko Helsingistä tai Turusta. Helsingin-laivamatkat lähtevät liikkeelle iltapäivästä ja saapuvat perille aamulla tai aamupäivällä, niin mennessä kuin tullessakin. Turusta laivamatka Maarianhaminaan kestää noin viisi tuntia, joten se sopii matkailijalle, joka haluaa viettää mahdollisimman paljon aikaa paikan päällä.

Risteilyt Turusta lähtevät tavallisesti aamuisin ja iltaisin, Helsingin-matkat taas iltapäivällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiRisteily Ahvenanmaalle
Risteily on tunnetuimpia tapoja matkustaa Ahvenanmaalle. Hyvällä säällä merimaisemat ovat parhaimmillaan.

Sekä Silja Line että Viking Line tarjoavat niin risteilyjä kuin yhdensuuntaisiakin laivamatkoja Helsingistä ja Turusta Maarianhaminaan. Lisäksi Finnlines liikennöi Naantalin ja Långnäsin välillä. Naantali–Långnäs-reitti kestää hieman alle viisi tuntia.

Saaristoreitti Turusta on erityisen näyttävä, sillä lähes koko matkan ajan reitillä on lukuisia pikkusaaria, jotka värittävät matkaa ja tarjoavat upean maiseman risteilylle.

2. Autolla saaristoa pitkin

Ahvenanmaalle on mahdollista päästä myös omalla autolla tai pyörällä saaristoa pitkin saaristolauttojen avulla. Tämä matkustustapa edellyttää risteilyä huomattavasti enemmän aikaa, mutta tarjoaa samalla mahdollisuuden nähdä niin Turun kuin Ahvenanmaankin saaristoa muita matkustustapoja perinpohjaisemmin.

Inka KhanjiAhvenanmaa
Miltä kuulostaisi saarihyppely Ahvenanmaalle? Kauniit saaret ja hyvät lauttayhteydet mahdollistavat saaristoreitin kokemisen myös omalla autolla tai polkupyörällä.

Ålandstrafikenin saaristolauttareitit lähtevät joko Kustavin Vuosnaisista tai Korppoon Galtbysta. Osa lautoista on ilmaisia ja osa maksullisia, ja erityisesti maksullisiin lauttoihin on syytä varata paikka etukäteen. Henkilöautojen lauttamaksut vaihtelevat noin 20 eurosta 40 euroon, polkupyörien maksut neljästä kuuteen euroon.

Maksulliset lautat liikennöivät pääosin aikataulujen mukaan, mutta ilmaiset lossit saattavat liikennöidä vain tarvittaessa. Liikennöintiaika on yleisesti varhaisesta aamusta myöhäiseen iltaan tai keskiyöhön.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Lennä Maarianhaminaan

Nopein tapa matkustaa Manner-Suomesta Ahvenanmaalle on lentää Maarianhaminaan joko Turusta tai Helsingistä. Lento Turusta kestää noin 30 minuuttia ja lento Helsinki-Vantaalta noin tunnin.

Inka KhanjiAhvenanmaa
Nopein tapa matkustaa Maarianhaminaan on lentäen, sillä mantereelta pääsee perille jopa puolessa tunnissa.

Maarianhaminan lentoasema sijaitsee noin viiden kilometrin päässä kaupungin keskustasta, joten ahvenanmaalaistunnelmaan pääsee nopeasti Manner-Suomesta käsin.

Finnair liikennöi sekä Helsinki–Maarianhamina-välillä että Turku–Maarianhamina-välillä. Lentoja on tarjolla kaudesta riippuen 4–6 päivänä viikossa, painottuen viikonlopun ympärille.

>> Lue lisää vinkkejä Ahvenanmaalle!

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ahvenanmaa lasten kanssa

Lasten kanssa Ahvenanmaalla – 11 paikkaa, joissa viihtyvät myös perheen pienimmät

HavsVidden, Ahvenanmaa

Miltä kuulostaisi oma luksussviitti meren rannalla? Tässä suomalaisessa hotellissa voit yöpyä hulppeassa kalliohuvilassa

Klobben, Ahvenanmaa

Onko tämä salainen mökki koko Suomen paras majapaikka? Pääsee vain, jos vuokraa käyttöönsä koko saaren

Visby, Ruotsi

Tässä ovat Tallinkin kesän 2022 erikoisristeilyjen kohteet – kahdeksan risteilyä Visbyhyn ja Maarianhaminaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja