Hyppää sisältöön

Maarianhamina hurmaa matkailijan jo yhdessä päivässä – katso vinkit kaupunkiin

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 07.08.2020
Ahvenanmaan Maarianhamina on helppo ja kiireetön kohde, jonka parhaat palat ehtii kokea jo päivässä. Lue vinkit kaupungin nähtävyyksille, ruokapaikkoihin ja ostosmahdollisuuksiin!

Löydä sinua kiinnostavat nähtävyydet

Maarianhaminassa voi hyvällä omallatunnolla ottaa rennosti, sillä kaupunki ei uuvuta matkailijaa loputtomilla nähtävyyksillä, mutta kiinnostavaa tekemistä löytyy varmasti jokaiselle.

Maarianhaminan ja yksi koko Ahvenanmaan ykkösnähtävyyksistä on Ahvenanmaan merenkulkumuseo. Museo on kätevä ensimmäinen vierailukohde kaupunkiin saavuttaessa, sillä se sijaitsee lähellä Länsisatamaa, johon saapuvat Maarianhaminaan liikennöivät laivat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Merenkulkumuseon näyttelyistä löytyy esimerkiksi pienoismalleja, laivanosia ja laivoista löydettyjä esineitä, valokuvia sekä kertomuksia paikallisten merimiesten tarinoista. Yksi museon erikoisuuksista on aito pääkallolippu, joka on noin 200 vuotta vanha. Vastaavia lippuja on vain yksi tai kaksi maailmassa. Merenkulkumuseo on hauska kohde koko perheelle, sillä lapsille on omat meriaiheiset leikkitilat ja museossa järjestetään päivittäin aarrejahti laivarotta Rubyn johdolla.

Krista AhonenMaarianhamina
Merenkulkumuseossa pääsee toukokuusta syyskuuhun vierailemaan purjealus Pommernilla.

Muita kiinnostavia vierailukohteita Maarianhaminassa ovat esimerkiksi taidemuseo ja Merikortteli. Ahvenanmaan taidemuseossa on esillä paikallista taidetta aina maalauksista veistoksiin, minkä lisäksi museo järjestää myös vaihtuvia näyttelyitä. Itäsatamassa sijaitseva Merikortteli esittelee laivanrakennuksessa tarvittavia käsityötaitoja, kuten raudantaontaa.

Pikkuinen Lilla Holmenin saari on mainio retkikohde lapsiperheille, sillä saaresta löytyy uimaranta, eläimiä ja leikkipaikka. Saarella on pöytiä eväiden syöntiä varten ja kesäkaudella jäätelökioski.

Jos haluat reippailla ja tutustua Maarianhaminan merimaisemiin, kaupungin ympäri kulkee noin 13 kilometrin pituinen kävelyreitti. Reitin varrella on kauniita saaristomaisemia ja vaihtelevaa luontoa. Helpohko kävelyreitti on merkitty valkoisilla tolpilla.

Tee ostoksia pikkuputiikeissa

Pienestä koostaan huolimatta Maarianhamina yllättää ostosmahdollisuuksillaan. Kaupungissa on erityisesti pieniä putiikkeja, joista löytyy paikallisia käsitöitä, sekä second hand -kauppoja, joissa voi tehdä kiinnostavia löytöjä. Shoppailijoiden kannattaa suunnata Torggatan-kadulle, jonka varrella tai ympäristössä sijaitsevat monet kiinnostavat kaupat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viktor Crafts & Design myy ahvenanmaalaisia käsitöitä ja designtuotteita, kuten vaatteita, asusteita, kosmetiikkaa sekä kodin sisustusesineitä ja astioita. Herkkusuut löytävät putiikista myös esimerkiksi hilloja, hunajaa ja suklaata. Ahvenanmaalaisia käsitöitä voi ostaa myös Merikorttelista.

Krista AhonenMaarianhamina
Maarianhaminassa on monia kiinnostavia pikkuputiikkeja.

Edith’s Vintage & Design on suloinen putiikki, joka keskittyy erityisesti ranskalaisiin tuotteisiin ja esineisiin. Liikkeen omistajat käyvät pari kertaa vuodessa Etelä-Ranskan kirpputoreilla ja tuovat mukanaan parhaat löydöt myytäväksi. Tämän lisäksi liikkeessä on myynnissä uusia design- ja käsityötuotteita sekä ranskalaisia herkkuja.

Vintage-kauppa Patina on mielenkiintoinen putiikki erityisesti kauniita ja persoonallisia astioita ja huonekaluja etsiville.

Torggatanin varrella on myös pieni ostoskeskus Sittkoff Gallerian, josta löytyy esimerkiksi aikuisten ja lasten vaatteita, kosmetiikkaa sekä asusteita.

Herkuttele kahviloissa ja ravintoloissa

Lomapäivän Maarianhaminassa täydentää herkutteluhetki kahvilassa tai ravintolassa, ja onneksi kaupungissa on valinnanvaraa moneen makuun.

Merikorttelissa sijaitseva Pub Niska tarjoilee rentoja peltileipiä eli pizzaa ahvenanmaalaiseen tyyliin. Herkulliset pizzat valmistetaan laadukkaista ja tuoreista raaka-aineista. Ravintola on Ahvenanmaan suosikkikokin Michael Björklundin käsialaa.

Kahvilaa etsiville on tunnelmallinen Bagarstugan Café & Vin mainio vaihtoehto. Kahvilasta saa herkullisia kakkuja ja leivonnaisia, minkä lisäksi valikoimaan kuuluu tietysti myös ahvenanmaalainen pannukakku.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Krista AhonenMaarianhamina
Boqueria on uusi tapasravintola Maarianhaminan keskustassa.

Yksi Maarianhaminan uutuuspaikoista on keskustaan avautunut Boqueria, joka keskittyy erityisesti tapaksiin ja eteläeurooppalaisiin makuihin. Ravintolassa tarjoillaan arkisin myös lounasta, joka on vaihteleva, pikkuannoksista koostuva tapaskori. Kesäaikaan ravintolalla on iso terassi, johon voi poiketa myös juomille.

Muita hyviä ravintolavaihtoehtoja Maarianhaminassa ovat esimerkiksi Hotelli Pommernin yhteydessä sijaitseva Kvarter5 sekä pohjoismaalaisia makuja tarjoileva Indigo.

Lue lisää vinkkejä Ahvenanmaalle Rantapallon matkaoppaasta!

Teksti ja kuvat: Krista Ahonen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ahvenanmaa lasten kanssa

Lasten kanssa Ahvenanmaalla – 11 paikkaa, joissa viihtyvät myös perheen pienimmät

HavsVidden, Ahvenanmaa

Miltä kuulostaisi oma luksussviitti meren rannalla? Tässä suomalaisessa hotellissa voit yöpyä hulppeassa kalliohuvilassa

Klobben, Ahvenanmaa

Onko tämä salainen mökki koko Suomen paras majapaikka? Pääsee vain, jos vuokraa käyttöönsä koko saaren

Visby, Ruotsi

Tässä ovat Tallinkin kesän 2022 erikoisristeilyjen kohteet – kahdeksan risteilyä Visbyhyn ja Maarianhaminaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja