Hyppää sisältöön

Vietä herkutteluloma Ahvenanmaalla – ravintolavinkit matkalle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 24.03.2022
Ahvenanmaalla on monia kiinnostavia ravintoloita, joissa voi nauttia tasokkaasta ruoasta mukavissa puitteissa. Tutustu ainakin näihin ravintoloihin!

1. Smakbyn

Ahvenanmaan tunnetuimpien ravintoloiden joukkoon lukeutuva Smakbyn on vuonna 2012 avattu ravintola, jonka omistaja Michael Björklund on tuttu muun muassa Strömsö-televisiosarjasta. Ravintolassa vierailu on elämys, joka ei rajoitu ainoastaan ruokapöytään: yhteydessä toimii muun muassa ahvenanmaalaisia tuotteita myyvä putiikki, tislaamo ja savituotepaja.

Ravintola hyödyntää satokauden raaka-aineita ja pyrkii tarjoamaan kävijöille aina jotain uutta. Tarjolla on lounasta ja päivällistä, mutta ravintolaan voi hyvin piipahtaa vain kahville ja jälkiruoalle. Sijainti tunnelmallisen Kastelholman linnan kupeessa tekee ravintolasta ihanteellisen pysähdyspaikan Ahvenanmaata kiertäville matkailijoille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Smakbyn
134 Slottsvägen, Kastelholm

2. Stallhagen

Ahvenanmaalaisen Stallhagen-panimon yhteydessä toimiva ravintola on hyvä valinta myös muille kuin oluen ystäville. Tunnelmallinen ruokapaikka sijatsee Godbyssa, noin 20 minuutin ajomatkan päässä Maarianhaminassa. Ravintolassa järjestetään muun muassa olutmaistijaisia, joiden avulla panimon tuotteisiin tutustuminen onnistuu vaivatta.

Stallhagen toimii tiiviissä yhteistyössä ahvenanmaalaisten viljelijöiden ja muiden tuottajien kanssa. Raaka-aineet toimitetaan ravintolaan päivittäin aina kunkin päivän saatavuustilanteen mukaan, mistä syystä Stallhagenissa ei ole vakiintunutta ruokalistaa, vaan tarjolla olevat vaihtoehdot kirjoitetaan ravintolan seinässä olevaan liitutauluun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pub Stallhagen
196 Getavägen, Godby

3. Kvarter5

Tasokasta ruokaelämystä etsivän matkailijan kannattaa Maarianhaminassa suunnata illalliselle Kvarter5-ravintolaan. Ravintolan ruokalista vaihtelee satokausien mukaan ja annosten raaka-aineissa suositaan paikallisia tuottajia. Maukkaissa annoksissa on kiinnitetty erityistä huomiota myös houkuttelevaan esillepanoon.

Kvarter5-ravintola sijaitsee perinteisen hotelli Pommernin yhteydessä. Ilta-aikaan ravintola toimii myös viinibaarina, ja viinin seuralaiseksi voi tilata jaettavaksi tarkoitettuja pikkuannoksia. Jos haluaa varmistaa pääsyn suosittuun ravintolaan, kannattaa pöytävaraus tehdä ennakkoon.

Kvarter5
Norragatan 10, Maarianhamina

4. Bagarstugan Café & Vin

Bagarstugan Café & Vin on tunnelmallinen kahvila, joka on sisustettu vanhan ajan tyyliin. Usein täynnä herkuttelijoita oleva kahvila sijaitsee aivan Maarianhaminan keskustassa ja sieltä saa myös lounasta.

Kahvilassa on runsas valikoima herkullisia kakkuja ja leivonnaisia, jotka ovat itse paikan päällä leivottuja. Muiden herkkujen lisäksi kahvilassa kannattaa maistella myös paikallista erikoisuutta eli ahvenanmaalaista pannukakkua. Makeiden tarjoilujen lisäksi valittavana on esimerkiksi salaatteja ja pikkusuolaisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bagarstugan Café & Vin
Ekonomiegatan 2, Maarianhamina

5. Pub Niska

Pub Niska on oiva valinta rentoa ruokapaikkaa etsivälle. Ravintolan erikoisuus ovat peltileivät eli ahvenanmaalaisittain valmistetut pizzat, joissa on käytetty laadukkaita ja paikallisia raaka-aineita luomaan kiinnostavia makuyhdistelmiä. Pizzojen lisäksi ravintolan ruokalistalta löytyy myös salaatteja.

Maarianhaminen Merikorttelissa sijaitseva Pub Niska on saanut nimensä salakuljettaja Algoth Niskalta. Meriteema näkyy myös esimerkiksi ravintolan sisustuksessa. Kesäaikaan ravintolalla on viihtyisä ulkoterassi, jossa viihtyy koko perhe, sillä terassilla on lapsia varten hauskoja pieniä pöytiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pub Niska
Sjökvarteret, Maarianhamina

6. Mormors Gröna Hus

Lemlandissa, noin 20 minuutin ajomatkan päässä Maarianhaminasta sijaitseva Mormors Gröna Hus on kuvankaunis ravintola, joka on perustettu vuonna 2017. Tarjolla on pohjoismaista ruokaa modernilla otteella, ja erityisen ihastuttavaa ravintolassa on sen miljöö.

Ravintola sijaitsee tunnelmallisella perhetilalla, joka on ollut saman suvun hallussa viiden sukupolven ajan, vuodesta 1838 lähtien. Suvun historia näkyy myös ravintolan sisustuksessa valokuvien ja muistoesineiden muodossa. Ravintolassa on 30 asiakaspaikkaa, ja kesäisin sen yhteydessä toimii myös kesäkahvila ja kirpputori.

Mormors Gröna Hus
Sjögrensgatan 22610, Lemland

7. Åss Paviljongen

Maarianhaminan länsisatamassa, aivan museolaiva Pommernin vieressä sijaitseva Åss Paviljongen -ravintola on tunnelmallinen ravintola erityisesti kesäiltaisin, jolloin paitsi ravintola myös suuri terassi kylpevät ilta-auringon valossa. Ruoat valmistetaan mahdollisimman pitkälle paikallisista raaka-aineista, ja listalla näkyvät myös sesonkien vaihtelut.

Åss Paviljongenin ruokalistalta löytyy lukuisia klassikoita pippuripihvistä toast skageniin, ja saatavilla on myös kasvisvaihtoehtoja. Illallisen lisäksi tarjolla on myös lounasta, ja joulun alla ravintolaan katetaan perinteinen ahvenanmaalainen joulupöytä. Näyttävä rakennus on ahvenanmaalaisen arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema.

Åss Paviljongen
Sjöpromenaden 22100, Maarianhamina

8. Boquerian

Ripaus Espanjaa keskellä Maarianhaminaa! Sittkoff Galleria -ostoskeskuksessa toimiva Boquerian-tapas-ravintola tarjoilee espanjalaisia makuja ja kansainvälistä tunnelmaa. Kaunis sisustus ja herkulliset tapakset hurmaavat ensivierailulta lähtien.

Saatavilla on monenlaisia suupaloja aina perinteisistä juustoista ja kinkuista näyttäviin tapas-annoksiin. Tarjolla on myös lounasta. Viihtyisien sisätilojen lisäksi ravintolassa on myös näyttävä terassi.

Boquerian
Torggatan 13, Maarianhamina

9. Brasserie Ångbåtsbryggan

Maarianhaminan itäisessä vierasvenesatamassa sijaitseva ravintola Brasserie Ångbåtsbryggan on merihenkinen ruokapaikka, jossa voi paitsi nauttia erinomaisesta sijainnista sataman aluksia katsellen myös herkutella avokeittiön tiiligrillin antimista. Ruokalista vaihtelee sesonkien mukaan, mutta kesäisin tarjolla on esimerkiksi kuuluisa äyriäisvati, joulun alla ravintolaan taas katetaan tunnelmallinen joulupöytä.

Brasserie Ångbåtsbrygganin tunnelmasta tekee erityisen rakennuksen seinät ja katto, jotka ovat kokonaan lasia ja luovat terassimaisen ilmapiirin vuodenajasta riippumatta. Keskellä ravintolaa hehkuva takka lämmittää pimeän vuodenajan koittaessa.

Brasserie Ångbåtsbryggan
Ångbåtsbryggan 2, Maarianhamina

10. Compagniet

Tunnelmallinen ravintola Compagniet sijaitsee Hotelli Arkipelagissa Maarianhaminassa, ja tarjoilee paitsi herkullisia makuja myös Intiasta inspiroitunutta tunnelmaa. Kaunis sisustus ja asiakkaiden käytössä olevat pelit saavat viihtymään hyvän ruoan lisäksi ravintola Compagnietissa. Saatavilla on myös rutkasti erilaisia cocktaileja.

Ruokalistalla on niin mereneläviä, perinteisiä liharuokia kuin kasvisvaihtoehtojakin, ja ravintolan hakemat Intia-vaikutteet näkyvät myös menussa. Kesäisin ravintolan terassi houkuttelee nauttimaan cocktaileja ulkosalla.

Compagniet
35 Strandgatan, Maarianhamina

>> Lue lisää vinkkejä Ahvenanmaalle Rantapallon matkaoppaasta!

Teksti: Krista Ahonen ja Inka Khanji
Kuvat: Inka Khanji ja Instagram

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pad thai

Tässä helppo makumatka Thaimaahan – näin valmistat pad thain kotona

Thaimaan ravintolaetiketti

Joko tunnet Thaimaan ravintolaetiketin? 8 asiaa, jotka on hyvä tietää

Kymmenen jouluherkkua maailmalta

Nam! 10 joulukauden herkkua maailmalta – mikä sopii sinun juhlapöytääsi?

Kuopion ravintolat

Kuopion ravintolat – 18 vinkkiä, joiden joukosta löydät sopivan vaihtoehdon

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja