Hyppää sisältöön

Aktiiviloma Ahvenanmaalla – viisi lajia, joiden avulla otat kaiken irti saariston luonnosta

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 22.06.2021
Ota kaikki irti Ahvenanmaan kauniista luonnosta ja vietä vauhdikas aktiiviloma saaristossa. Mikä näistä lajeista on suosikkisi?

1. Melontaretki kauniissa saaristossa

Jos haluat nähdä matkakohteen myös vedestä käsin, kannattaa Ahvenanmaalla varata kajakki ja suunnata saariston melontareiteille.

Pieniä saaria riittää loputtomiin, sillä kaikkiaan Ahvenanmaalla on yli 6 700 saarta, joista vain murto-osa on asuttuja. Suosittuja melonta-alueita ovat esimerkiksi Pohjois-Ahvenanmaan Simskälan saaristo ja Lågan saaristoalue sekä Etelä-Ahvenanmaalla sijaitseva Föglön saaristoalue, joka sopii erityisesti kokemattomille melojille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Visit Åland/Rebecka ErikssonAktiiviloma Ahvenanmaalla
Tuhannet saaret tarjoavat loputtomasti nähtävää melojalle.

Vuokraamoja on tarjolla useita, ja kokeneet melojat pääsevät vaivattomasti vesille omatoimisesti. Jos oma kokemus tai itsevarmuus ei riitä vielä omatoimiseen melontaretkeen, tarvittaessa melomaan pääsee oppaan kanssa joko yksityisesti tai osana ryhmää.

Kajakkeja voi vuokrata esimerkiksi Lövön saarella toimivalta Sandosundin leirintäalueelta, Maarianhaminan eteläpuolella sijaitsevasta Paddelbodenista tai vaikkapa Itä-Ahvenanmaan Nimixistä.

2. Pyörällä luonnon helmaan

Ahvenanmaa tunnetaan erinomaisena pyöräilykohteena, ja punaisen graniitin värjäämien maanteiden lisäksi pyöräteitä ja juuri pyörille tarkoitettuja reittejä löytyy erityisesti Maarianhaminasta. Käytännössä polkupyöräillä voi niin maanteiden varsilla kuin rauhallisilla kyläteilläkin, vaikka erillistä pyöräilykaistaa ei olisikaan merkitty.

Visit Åland/Rebecka ErikssonAktiiviloma Ahvenanmaalla
Saarihyppely onnistuu vaivattomasti myös polkupyörällä hyvien silta- ja lauttayhteyksien ansiosta.

Saaristoa kiertäessä tiet kulkevat niin saarten, siltojen kuin pengerteidenkin yli, ja matka jatkuu tarvittaessa myös lautoilla ja losseilla. Pitkin Ahvenanmaata löytyy rutkasti nähtävää erityisesti kesäkaudella, kun pienimmätkin kesäkahvilat ovat avoinna ja elämää löytyy myös maalaispitäjistä.

Tarkkoja reittitietoja on saatavilla Ahvenanmaan pyöräilykartasta, jota myydään esimerkiksi Ahvenanmaan matkailuneuvonnassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pyörän voi vuokrata kätevästi Länsisatamassa sijaitsevasta Ro-No Rent -vuokraamosta, missä saatavilla on monenlaisia pyöriä mummopyöristä maastopyöriin. Tarjolla on myös lastenkuljetuskärryjä ja tandem-pyöriä.

3. Frisbeegolfaa merimaisemissa

Vuonna 2020 Ahvenanmaa otti todellisen harppauksen tullakseen Suomen ykköskohteeksi frisbeegolfaajien keskuudessa, sillä saarille avattiin kaikkiaan 12 ilmaista frisbeegolfrataa. Niiden lisäksi vuosina 2021–2022 on tarkoitus rakentaa vielä ainakin kahdeksan lisää.

Visit Åland/Rebecka ErikssonAktiiviloma Ahvenanmaalla
Miltä kuulostaisi frisbeegolfin täyttämä loma Ahvenanmaalla? Monipuolisten ratojen ansiosta lajin ystävillä riittää tekemistä pitkänkin loman ajaksi.

Eri tasoisia ratoja sijaitsee niin Maarianhaminan keskustassa kuin vehreillä nurmikentillä ja kauniilla rantakallioillakin, esimerkiksi Kastelholmassa ja Kökarissa. Lue lisätietoja frisbeegolradoista. Ratojen yhteydessä on tarjolla myös palveluja, kuten kesäkahvila tai -kioski.

Radat sopivat erinomaisesti myös aloittelijoille, eikä lajin kokeileminen vaadi edes rahallista satsausta: Maarianhaminan keskustassa sijaitsevasta Visit Ålandin toimistosta voi lainata ilmaiseksi kiekkoja, jolloin frisbeegolfin pariin pääsee todella matalalla kynnyksellä.

4. Vaellusretki Ahvenanmaalle

Ahvenanmaa tarjoaa useita eri vaihtoehtoja matkailijalle, joka haluaa kokea saaret vaeltaen. Tarjolla on 10–60 kilometrin mittaisia reittivaihtoehtoja, joista voi valita sopivimman reitin oman kunnon, vaelluspäivien määrän ja mielenkiinnonkohteiden mukaan. Varsinaisten vaellusreittien lisäksi saarilla on useita 1–8 kilometrin mittaisia luontopolkuja, jotka niin ikään vievät ahvenanmaalaisen saaristoluonnon syleilyyn.

Visit Åland/Therese AnderssonAktiiviloma Ahvenanmaalla
Bomarsundin linnakkeen rauniot ovat jo itsessään kiinnostava kohde, mutta vaeltajan näkökulmasta alueen maisemat tekevät reitistä entistä kiinnostavamman.

Tunnetuimpien vaellusreittien joukkoon lukeutuu Turusta Tukholmaan saakka kulkeutuva Pyhän Olavin vaellusreitti, joka jakautuu Ahvenanmaalla kahdeksaan etappiin. Muita suosittuja reittejä ovat esimerkiksi Bomarsundin raunioalueen 4,2 kilometrin mittainen vaellusreitti, Maarianhaminan kiertävä 13 kilometrin reitti sekä Nåtön saaren kukkaketojen keskelle vievä kolmen kilometrin pituinen luontopolku.

Saaristossa maisemat vaihtuvat tiuhaan tahtiin, mikä tekee vaeltamisesta mielekästä. Pakkaa mukaan hyvät vaelluskengät ja säänkestävät varusteet, sillä paikottaiset sateet ja kylmästi puhaltava merituuli voivat yllättää aurinkoisenakin päivänä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Moottoripyörällä ympäri Ahvenanmaata

Lyhyet etäisyydet, kauniit maisemat ja vaihtelevat kohteet tekevät Ahvenanmaasta moottoripyöräilijän unelmakohteen. Mutkittelevat tiet tarjoavat monipuolisia näkymiä, ja erityisesti kesäkaudella saaret ovat täynnä kahviloita, ravintoloita ja muita kiinnostavia pysähdyspaikkoja.

Visit Åland/Tiina TahvanainenAktiiviloma Ahvenanmaalla
Monipuoliset maisemat ja hyvät reitit takaavat onnistuneen moottoripyörämatkan.

Moottoripyöräilijän näkökulmasta Ahvenanmaa on helppo kohde. Voit kierrellä ympäri saaria ja yöpyä joka yö eri paikassa, tai vaihtoehtoisesti valita tukikohdaksi vaikkapa Maarianhaminan, ja tehdä sieltä käsin päiväretkiä ympäri saaria.

Pisimmillään etäisyys paikasta toiseen on saarilla noin 50 kilometriä, eikä puuduttavista ajopätkistä tarvitse Ahvenanmaalla kantaa huolta. Maarianhamina sopii erinomaisesti tukikohdaksi paitsi hyvän hotelli- ja ravintolatarjonnan myös sijaintinsa vuoksi: pääkaupungista on puolen tunnin matka lähes mihin päin saarta tahansa.

Oma moottoripyörä kulkeutuu Ahvenanmaalle vaivatta joko risteilyalusten kyydissä tai vaihtoehtoisesti mantereelta lauttayhteyksien avulla ajamalla.

>> Lue lisää vinkkejä Ahvenanmaalle!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Visit Åland/Rebecka Eriksson, Therese Andersson ja Tiina Tahvanainen

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ahvenanmaa lasten kanssa

Lasten kanssa Ahvenanmaalla – 11 paikkaa, joissa viihtyvät myös perheen pienimmät

HavsVidden, Ahvenanmaa

Miltä kuulostaisi oma luksussviitti meren rannalla? Tässä suomalaisessa hotellissa voit yöpyä hulppeassa kalliohuvilassa

Klobben, Ahvenanmaa

Onko tämä salainen mökki koko Suomen paras majapaikka? Pääsee vain, jos vuokraa käyttöönsä koko saaren

Madeira, Portugali

Kahdeksan vinkkiä aktiivilomailijan Madeiralle – koe ainakin nämä luontoelämykset

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja