Hyppää sisältöön

Lasten kanssa Ahvenanmaalla – 11 paikkaa, joissa viihtyvät myös perheen pienimmät

  • Krista Ahonen
  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Krista Ahonen, Inka Khanji Päivitetty: 02.08.2023
Ahvenanmaa on helppo perhelomakohde, jossa on lukuisia lapsia kiinnostavia nähtävyyksiä. Katso tästä kohdevinkit!

Helppo perheloma Ahvenanmaalla

Ahvenanmaa on erinomainen kohde perhelomalle, sillä matkustaminen onnistuu helposti ja nopeasti laivalla. Erityisesti pienempien lasten kanssa laivalla matkustaminen on mukavampaa kuin pitkiä aikoja lentokoneessa istuminen. Laivalla reissatessa ei matkatavaroiden määrästä tarvitse huolehtia ja reissuun voi lähteä vaikka omalla autolla.

Ahvenanmaa onkin helppo kohde koko perheen autolomailuun, sillä välimatkat ovat lyhyitä ja kiinnostavia pysähdyspaikkoja riittää. Auton lisäksi Ahvenanmaalla voi seikkailla myös pyörällä, koska saariston tasaisilla teillä pyöräily on helppoa myös lapsille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Omaan lomaohjelmaan on Ahvenanmaalla helppo lisätä lapsia ilahduttavia kohteita, sillä valittavana on niin seikkailupuistoja, ulkoleikkipaikkoja kuin museoita, joissa lapset on erityisesti otettu huomioon. Vaihtoehtoina on niin ulko- kuin sisäaktiviteetteja, joten sää ei lomasuunnitelmia onnistu pilaamaan.

Katso 12 vierailukohdetta Ahvenanmaalla, joihin lapset ihastuvat varmasti!

1. Ahvenanmaan merenkulkumuseo

Maarianhaminassa sijaitsevassa Ahvenanmaan merenkulkumuseossa viihtyvät niin lapset kuin aikuiset, sillä perheen pienimmät on huomioitu omilla aktiviteeteilla ja näyttelyillä. Lapsille on museossa esimerkiksi oma leikkihuone ja kiinnostavia tehtäviä suoritettavaksi ympäri museota. Museossa järjestetään lapsille myös päivittäin aarrejahti.

Inka KhanjiAhvenanmaa lasten kanssa
Merenkulun museon kellarissa on vaihtuva lastennäyttely.

Merenkulkumuseo on avoinna ympäri vuoden päivittäin lukuun ottamatta muutamia juhlapyhiä. Kannattaa kuitenkin huomioida että museo sulkeutuu jo iltapäivällä. Aikuisilta lippu museoon maksaa kympin ja lapsilta noin kuusi euroa.

2. Lilla Holmen

Lilla Holmen on lähellä Maarianhaminan keskustaa sijaitseva lapsille omistettu saari, jossa riittää tekemistä koko perheen yhteiselle retkelle. Saarella on hiekkaranta, josta voi pulahtaa uimaan rantaleikkien välissä, ja rannan tuntumassa sijaitsee myös merirosvolaivaa muistuttava kiipeilyteline. Rannan lisäksi Lilla Holmenilla on lintutalo ja muita pieniä eläimiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Krista AhonenAhvenanmaa
Smart Park -puistossa riittää vauhdikasta tekemistä.

Lilla Holmen sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta ja sisäänpääsy saarelle on ilmainen. Saarelta löytyy pukukopit sekä pöytiä eväiden syöntiä varten.

3. Smart Park

Smart Park on vauhdikas perhepuisto, jonka ulkoalueilla voi esimerkiksi ajaa pienoisautoilla, ohjata itse venettä, katsella eläimiä sekä leikkiä vesisotaa. Suurella puistoalueella leikkien vierähtääkin helposti vaikka koko päivä. Vesileikkien vuoksi vierailulle kannattaa varata mukaan vaihtovaatteet. Puiston alueelle saa tuoda omia eväitä, mutta siellä toimii myös ravintola, kahvila ja jäätelöbaari.

Smart Park on avoinna kesäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin päivittäin. Kesäkuun alussa ja elokuun lopussa puisto on auki vain viikonloppuisin, joten ajankohtaiset aukioloajat on hyvä tarkistaa vierailua suunnitellessa. Sisäänpääsy puistoon maksaa noin parikymppiä ja tarjolla on myös 3–7 hengen perhelippuja.

4. Leklandet

Leklandet-sisäleikkipuisto tarjoaa lapsille hauskaa tekemistä myös huonomman sään sattuessa. Sisäleikkipuiston seikkailuradat ja pelit on jaettu ikäryhmittäin, joten puistossa viihtyvät leikkien perheen eri-ikäiset lapset.

Ahvenanmaa
Eläinsafarilla pääsee näkemään eläimiä lähietäisyydeltä.

Sisäleikkipuisto on auki vain kesäkaudella toukokuun alkupuolelta syyskuun alkuun. Sisäänpääsy puistoon maksaa yli 2-vuotiailta lapsilta hieman yli 10 euroa ja lasten kanssa saapuville aikuisille sisäänpääsy on ilmainen. Puiston yhteydessä toimii kahvila, josta saa virvokkeita ja pientä syötävää.

5. Käringsundin villieläinsafari

Ahvenanmaalla lomaillessa voi myös kokea vauhdikkaan eläinsafarin Käringsundissa. Noin 45 minuutin mittaisella ajelulla kierrellään reilun 30 hehtaarin kokoisessa riistaeläinaitauksessa. Ajelun aikana voi nähdä lähietäisyydeltä esimerkiksi saksanhirviä, strutseja, villisikoja ja laamoja.

Safarikierroksia järjestetään muutama päivässä kesäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin. Osan kesästä safari on suljettuna sunnuntaisin ja tarkemmat aukioloajat kannattaakin tarkistaa netistä ennen vierailua. Lippu safarille maksaa aikuisilta hieman yli kympin ja lapsilta iästä riippuen noin 6–8 euroa. Alle 3-vuotiaat lapset pääsevät safarille ilmaiseksi. Safarin yhteydessä toimii pieni matkamuistomyymälä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. 4H-kotieläintila

Jomalassa sijaitseva 4H-kotieläintila on ihanteellinen vierailupaikka kaikenikäisten lasten kanssa, sillä se on ilmainen, täynnä suloisia eläimiä ja sinne voi tulla omien eväiden kanssa. Kohde sopii siis kaikille budjeteille, ja siellä voi helposti piipahtaa vain ohi kulkiessaan.

Inka KhanjiAhvenanmaa lasten kanssa
Kotieläinpuistossa pääsee silittämään lampaita.

Tekemistä kotieläintilalla piisaa: suuri hiekkalaatikko hiekkaleluineen, pieni eläinhahmoja täynnä oleva leikkialue sekä tietysti suloisien eläimien katselu ovat asioita, joihin saa kulumaan vaikka koko lomapäivän. Kotieläintilalla asuu muun muassa vuohia, sikoja, lampaita, kaneja, kukkoja ja kanoja.

4H Gården Åland sijaitsee Jomalassa, noin 20 minuutin ajomatkan päässä Maarianhaminasta. Se on avoinna arkisin kello 9–15 poislukien henkilökunnan lounastauon kello 11.30–12.30.

7. Flow Park -seikkailupuisto

Kukapa ei rakastaisi seikkailupuistoa? Ahvenanmaan oma seikkailupuisto sijaitsee Vårdön vehreissä maisemissa, noin tunnin ajomatkan päässä Maarianhaminasta. Mäntyjen runkoihin rakennettu seikkailurata sopii niin aikuisille kuin lapsillekin, sillä perheen pienimmille on puistossa omat radat.

Inka KhanjiAhvenanmaa lasten kanssa
Tämä seikkailupuisto sopii myös korkean paikan kammoisille, sillä vieressä on minigolfrata, joka tarjoaa vaihtoehtoista tekemistä.

Jos korkean paikan kammo iskee tai puihin kiipeäminen ei muuten vain huvita, on seikkailupuiston yhteydessä myös minigolfrata. Seikkailupuisto toimii Sandösund Resort & Campingin alueella, joten mäntymaisemissa voi myös majoittua. 

8. Gröna Udden Camping

Jos haluat majoittua asuntoautossa tai -vaunussa Maarianhaminassa, ota suunnaksi Gröna Udden Camping. Viiden minuutin ajomatkan päässä Maarianhaminan keskustasta sijaitseva leirintäalue tarjoaa rutkasti tekemistä lapsille: on hiekkaranta, leikkipuisto, SUP-lautoja ja jopa pieni muumitalokin. Lisäksi alueella on myös lentopallokenttä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiAhvenanmaa lasten kanssa
Suuri ja matala hiekkaranta sopii erinomaisesti lapsiperheille.

Pitkä hiekkaranta sopii mainiosti perheille, sillä ranta on matala, joten pienetkin lapset voivat nauttia rantavedestä turvallisesti. Camping-alueella on myös vuokrattavat saunat sekä siistit suihkutilat. 

9. Koulumuseo

Miten koulua on käyty sata vuotta sitten? Vaikka lapset olisivatkin koulusta kesälomalla, Vårdössä sijaitsevassa koulumuseossa on kiinnostavaa piipahtaa katsomassa, millaiset olot ahvenanmaalaisilla lapsilla on ollut 1800-luvun lopussa. 

Inka KhanjiAhvenanmaa lasten kanssa
Koulumuseossa pääsee kokemaan, millaista koulunkäynti oli 1800-luvun lopussa.

Pienessä koulumuseossa on yksi luokkahuone pulpetteineen sekä opettajan ja tämän perheen asuintilat. Museo on jo itsessään hauska vierailukohde, mutta oppaan avulla luokkahuoneen tapahtumat heräävät eloon. 

Museo on avoinna kesäkaudella päivittäin, ja sisäänpääsy on ilmainen alle 7-vuotiailta. Muilta sisäänpääsy maksaa kaksi euroa. 

10. Kastelholman linna

Ahvenanmaan tunnetuimpiin nähtävyyksiin lukeutuva Kastelholman linna sopii erinomaisesti myös lapsille, sillä historiallisen linnan jännittävät tarinat heräävät uudella tavalla eloon lapsen perpektiivistä. Tornit, portaat ja linnan sopukat tarjoavat tutkittavaa koko linnakierroksen ajaksi. Kuka uskaltaa kiivetä ensimmäisenä tornin huipulle?

Inka KhanjiAhvenanmaa lasten kanssa
Linnavoudin ohjaama kierros Kastelholman linnassa on mieleenpainuva elämys.

Linna ei ole esteetön, joten vierailu vaunujen kanssa ei onnistu. Jotkut portaat voivat olla turhan jyrkkiä kaikkein pienimmille matkailijoille, mutta kouluikäiset voivat liikkua linnassa turvallisesti. 

Erityisen mieleenpainuvan vierailusta tekee voudin linnakierros sekä sen lopussa odottava pukeutumishuone, missä kävijät pääsevät pukeutumaan ritareiksi, linnan neidoiksi tai vaikkapa hovinarreiksi. 

11. Mariebad

Maarianhaminan oma uimahalli Mariebad on paikka, mitä vesipeto ei voi jättää väliin Ahvenanmaan-lomalla. Keskustan reunamilla aivan Merikortteleiden vieressä sijaitsevan uimahallin paras osuus on lapsille suunnattu seikkailuallasosasto.

Yli 65-metrinen vesiliukumäki, luola ja suihkut saavat riemun repeämään. Aikuiset voivat kuntoilla 25-metrisessä altaassa tai rentoutua saunassa tai ulkoaltaassa. Parasta ulkoaltaassa on merelle avautuva maisema.

Uimahalli on avoinna tiistaista lauantaihin. Sisäänpääsy maksaa aikuiselta 10 euroa ja 4–19-vuotiailta kuusi euroa. 

Lue myös: Aktiiviloma Ahvenanmaalla – viisi lajia, joiden avulla otat kaiken irti saariston luonnosta

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

HavsVidden, Ahvenanmaa

Miltä kuulostaisi oma luksussviitti meren rannalla? Tässä suomalaisessa hotellissa voit yöpyä hulppeassa kalliohuvilassa

Klobben, Ahvenanmaa

Onko tämä salainen mökki koko Suomen paras majapaikka? Pääsee vain, jos vuokraa käyttöönsä koko saaren

Visby, Ruotsi

Tässä ovat Tallinkin kesän 2022 erikoisristeilyjen kohteet – kahdeksan risteilyä Visbyhyn ja Maarianhaminaan

Maarianhaminan hotellit

Missä yöpyä Maarianhaminassa? Hotellivinkit Ahvenanmaan pääkaupunkiin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja