Hyppää sisältöön

Suomalainen ruoka kummastuttaa naapurimaissa: “Pohjoismaiden oudointa”

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 09.04.2015
Poronkäristys, muikut ja karjalanpiirakat saavat muilta pohjoismaalaisilta kummaksuvan vastaanoton.

Suomalaiset pitävät eniten omasta ruoastaan

Suomalaiset pitävät omaa ruokaansa pohjoismaiden parhaana, mutta muiden pohjoismaalaisten mielestä se on alueen oudointa ruokaa. Pohjoismaisille vieraille tarjotaan useimmiten poronkäristystä, mutta kulttimaineestaan huolimatta mämmi ei sen sijaan useinkaan päädy ruokalistalle, kun esittelemme ruokakulttuuriamme muille.

Tiedot käyvät ilmi Hotels.comin suuresta pohjoismaisesta kyselystä, johon vastasi yli 4 000 Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan kansalaista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomalaiset rakastavat tuttuja kotimaisia makuja: lähes puolet kyselyyn vastanneista suomalaisista (44 %) äänesti oman keittiömme Pohjoismaiden parhaaksi. Myös tanskalainen keittiö osuu suomalaiseen makuhermoon, sillä jopa joka viides (20 %) nosti Tanskan ruokakulttuurin Pohjoismaiden houkuttelevimmaksi. Sen sijaan Ruotsille (7 %) ja Norjalle (3 %) ei suomalaisilta juurikaan pisteitä herunut.

Suomalaisten mielestä pohjoismaiden kummallisimmat ruoat löytyvät Norjasta. Valitettava tosiasia kuitenkin on, että kaikkien muiden pohjoismaalaisten mielestä alueen oudoimmat ruoat löytyvät Suomesta.

Muutkin kansallisuudet vetävät keittiöiden vertailussa kotiin päin. Kuten suomalaiset, myös ruotsalaiset (60 %) ja tanskalaiset (33 %) pitävät omia ruokiaan pohjoismaiden parhaimpina. Sen sijaan norjalaiset arvostavat eniten Tanskan keittiötä (43 %).

Poronkäristys ja muikut ensimmäisenä matkailijan lautasella

Mitä paikallisiin herkkuihimme tulee, suomalaiset suosittelevat innokkaimmin poronkäristystä pohjoismaalaisille vierailleen (26 %). Myös paistetut muikut (17 %) ja karjalanpiirakat (15 %) ovat monien mielestä hyvää tarjottavaa.

Kulttimaineestaan huolimatta mämmiä (3 %) ei tarjota vieraille. Myös uunijuusto (3 %) ja lörtsyt (1 %) jäävät usein pois ruokalistalta naapurikansojen tullessa kylään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ruotsalaiset tarjoaisivat vieraille lihapullia (19 %), voileipäkakkua (16 %) tai possunkylkeä ja perunalettuja (15 %). Tanskalaisten herkkua ovat puolestaan voileivät (43 %) ja possunkylki persiljakastikkeen (23 %) kera. Norjalaiset hemmottelevat vieraitaan pinnekjøttilla eli puutikkujen päällä keitetyllä kuivatulla lampaanlihalla (28 %), lammaskaalipadalla (18 %) tai ruskealla herajuustolla (15 %).

Lähde: Hotels.com
Kuva: Visit Finland / Juho Kuva

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomen parhaat ravintolat

Tässä ovat Suomen 50 parasta ravintolaa – onko oma suosikkisi listalla?

Pad thai

Tässä helppo makumatka Thaimaahan – näin valmistat pad thain kotona

Thaimaan ravintolaetiketti

Joko tunnet Thaimaan ravintolaetiketin? 8 asiaa, jotka on hyvä tietää

Kymmenen jouluherkkua maailmalta

Nam! 10 joulukauden herkkua maailmalta – mikä sopii sinun juhlapöytääsi?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja