Hyppää sisältöön

Herkuttelijan Tanska – maista ainakin nämä 5 annosta matkallasi

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 25.08.2016
Tanska kuuluu kulinaristien suosikkikohteisiin. Maasta löytyy peräti 22 Michelin-tähdellä palkittua ravintolaa, mutta paikallinen ruokakulttuuri on muutakin kuin fine diningia. Kokeile ainakin näitä!

1. Smørrebrød

VisitDenmark / Maria NielsenTanska tunnetaan voileipien maana.
Tanskalainen smørrebrød on täyttävä eväs.

Tanskalaisena voileipänä tunnettu smørrebrød on Tanskan tunnetuin ruokalaji, jota jokaisen kävijän on maistettava vähintään kerran. Smørrebrød on avoin leipä, jonka päälle kasataan tyypillisesti kunnioitettava vuori mitä erilaisimpia täytteitä.

Leivältä löytyy usein esimerkiksi silliä, kananmunaa, maksapasteijaa, katkarapuja ja erilaisia leikkeleitä. Leipiä tilataan usein muutama kappale kerrallaan tai yksi oikein tuhti annos. Kyse ei tyypillisesti ole kevyestä välipalasta vaan täyttävästä ateriasta, joka huuhdotaan alas tanskalaisella oluella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Kanelietanat

Tanskalaiset rakastavat leivoksia, ja tämä näkyy myös katukuvassa. Kadut ovat täynnä pieniä leipomoita, jotka avaavat ovensa jo varhain aamulla. Tanskalaisten kerrotaankin syövän vuodessa keskimäärin 10 kiloa leivoksia. Valitsemalla leipomon vitriinistä minkä tahansa vastapaistetun rapsakan viinerin, et voi mennä pieleen.

Yksi suosituimmista leivoksista, jolta et voi välttyä Tanskassa, on kanelsnegle. Tämä kanelietana muistuttaa suomalaista korvapuustia, mutta tanskalaispuustien taikina on useimmiten rapeaa voitaikinaa. Kanelsneglet on myös koristettu valkoisella sokerikuorrutuksella.

3.Hodari punaisella makkaralla

VisitDenmark / Niclas JessenTanskan-matkalla on pysähdyttävä vähintään kerran pølsevognilla.
Nakkikioskit kuuluvat tanskalaiseen katukuvaan.

Iskikö nälkä keskellä Kööpenhaminaa? Ei huolta, sillä kaupungista löytyy Michelin-ravintoloiden lisäksi myös herkullista pikaruokaa. Bongaa kadulta pølsevogn eli makkaravaunu ja tilaa matkaasi hodari.

Peritanskalainen nakkisämpyläelämys kruunataan kuivatulla sipulilla ja kuuluisalla punaisella makkaralla, rød pølsella. Nakkikioskit eivät tarjoa Tanskassa vain yöruokaa, vaan myös liikemiehet pistäytyvät makkaralle puku päällänsä. Nauti hodarisi seisten ja ihmettele samalla tanskalaista arkea.

4. Makea leivänpäällinen

Siinä missä smørrebrødit päällystetään suolaisilla herkuilla sillistä sipuliin, osaavat tanskalaiset nauttia myös makeista leipäsistä. Tanskalaisten aamiaiseen kuuluu nimittäin usein monille vieras herkku: pålægschokolade eli leivänpäällissuklaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ohuen ohut suklaalevy asetetaan voidellulle leivälle, joka voi olla joko vaalea tai rukiinen. Ohut ja rapea suklaakerros on yllättävän ihana kumppani tuoreelle leivälle. Unohda Tanskan-matkallasi Nutella, ja tuo sen sijaan tuliaisiksi höyhenenkevyitä leivänpäällisiä joko tummasta tai maitosuklaasta valmistettuna.

5. Unelmien kakku

Drömmekage eli unelmakakku on yleinen näky tanskalaisessa syntymäpäiväkattauksessa. Useimmiten pellille leivottava kakku ei koreile ulkonäöllään, mutta maku on sitäkin herkullisempi. Kakussa parasta on sen yksinkertaisuus: simppeli sokerikakkupohja on kuorrutettu kinuskisella kookosseoksella.

Drömmekagessa on samaa kotoisuutta kuin suomalaisten suosimissa mokkapaloissa. Syntymäpäivinä kakku koristellaan tanskalaiseen tapaan punavalkoisilla Tanskan lipuilla. Monen mielestä kakku on todella nimensä veroinen!

Teksti: Anna Mäkelä
Kuvat: VisitDenmark / Maria Nielsen, Maria Nielsen, Niclas Jessen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aurinkoiset Kööpenhaminan rantakadut

Kaikki irti kaupunkilomasta – Kööpenhaminan parhaat nähtävyydet

Kööpenhamina, Tanska

Penninvenyttäjän Kööpenhamina – kaiken tämän voit tehdä täysin ilmaiseksi

Kööpenhamina, Tanska

Tämä lumoava uima-allas tekee tutusta Kööpenhaminasta trooppisen kohteen – tunnet olevasi jossain paljon kauempana

Kööpenhaminan ravintolavinkit

Ravintolavinkit Kööpenhaminaan – 7 paikkaa, joissa herkuttelua et unohda

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja