Herkuttelijan vinkit Vietnamiin – maista lomalla ainakin näitä paikallisia erikoisuuksia
1. Pho-keitto
Pho-keitto on vietnamilaisen ruokakulttuurin klassikkoannos, jonka uskotaan olevan alun perin lähtöisin lähellä Hanoita sijaitsevasta Nam Dinhin maakunnasta. Nykyään sitä kuitenkin syödään ympäri Vietnamia, vaikkakin keiton raaka-aineet saattavat hieman vaihdella eri alueiden välillä.
Pho-keitto valmistetaan riisinuudeleista, lihaliemistä ja lihasta, joka voi olla esimerkiksi nautaa tai kanaa. Keiton tärkein osa on hitaasti luista keitetty ja huolella maustettu liemi. Keitto tarjoillaan yleensä tuoreiden yrittien, chilin, itujen ja limelohkon kanssa.
2. Goi cuon eli kesärullat
Goi cuon on kevyempi versio perinteisistä kevätrullista, sillä taikinan sijaan täytteet ovat käärittynä läpinäkyvän riisipaperin sisällä. Rullat, joista käytetään myös nimitystä kesärullat, täytetään yleensä salaatilla, kasviksilla ja tuoreilla yrteillä, lihalla tai merenelävillä sekä riisinuudeleilla. Rullat syödään kalakastikkeeseen tai muuhun mausteiseen kastikkeeseen dipattuna.
3. Banh mi -patongit
Banh mi, joka on yksi esimerkki ranskalaisen ruokakulttuurin vaikutuksesta Vietnamissa, on täytetty patonki, joka syödään yleensä aamiaisena tai välipalana. Niitä saakin edullisesti katuruokakojuista. Täytteenä patongeissa on esimerkiksi lihaa, kasviksia ja yrttejä, mutta alueelliset erot näkyvät täytevalikoimassa.
4. Banh xeo -letut
Banh xeot ovat suuria, riisijauhosta valmistettuja lettuja, jotka syödään suolaisella täytteellä. Yleensä lettujen sisään laitetaan esimerkiksi porsaanlihaa, katkarapuja ja ituja. Paikallinen tapa syödä lettuja on leikata ne paloihin ja kääriä palat joko salaatinlehtiin tai riisipaperiin, jonka jälkeen ne vielä dipataan kastikkeessa.
5. Vietnamilainen kahvi
Vietnamissa on vahva kahvikulttuuri ja isoissa kaupungeissa, kuten Hanoissa ja Ho Chi Minh Cityssä, on runsaasti kahviloita, joissa voi käydä edullisesti nauttimassa kupillisen vietnamilaista kahvia. Vietnamissa viljellään robusta-kahvilajia, ja paikallinen kahvi onkin yleensä erittäin vahvaa ja tummaa.
Vietnamilainen kahvi nautitaan tyypillisesti makean kondensoidun maidon kanssa. Hanoissa kahvista tarjoillaan myös versiota, johon on lisätty kananmunan keltuaista.
>> Lue myös: Kymmenen vinkkiä Vietnamiin – älä ohita näitä
Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää