Tiesitkö tämän Kuolleestamerestä? 10 mielenkiintoista faktaa
1. Kuollutmeri ei ole meri vaan järvi
Nimestään huolimatta Kuollutmeri ei ole meri vaan suolajärvi. Israelin ja Jordanian rajalla sijaitsevan järven uskotaan syntyneen noin 3-6 miljoonaa vuotta sitten. Järvi erkaantui tuolloin Punaisestamerestä.
2. Maailman matalin kohta
Kuollutmeri on maailman matalin paikka merenpinnan tasosta mitattuna. Sen pinta sijaitsee yli 400 metriä merenpinnan alapuolella. Maailman korkein paikka puolestaan on Mount Everest, jonka huippu sijaitsee 8 848 metrin korkeudella.
3. Maailman toiseksi suolaisin järvi
Kuolleenmeren suolapitoisuus on noin 33 prosenttia. Se on lähes kymmenen kertaa suurempi kuin esimerkiksi Välimeressä. Kuollutmeri on maailman toiseksi suolaisin järvi. Vain Assaljärvi Afrikan Djiboutissa on suolaisempi.
4. Vesi virtaa vain yhteen suuntaan
Kuolleeseenmereen laskee ainoastaan Jordanjoki, josta se saa suurimman osan vedestään. Kuolleellamerellä ei ole yhtään laskujokea, joten vesi poistuu suolajärvestä ainoastaan haihtumalla. Kuumana kesäpäivänä järven pinta saattaakin laskea 2-3 senttimetriä haihtumisen seurauksena.
5. Kuollutmeri kutistuu
Kuolleenmeren pinta laskee noin metrin joka vuosi. Aikaisemmin Kuollutmeri on ollut 76 kilometriä pitkä ja 18 kilometriä leveä. Parinkymmenen vuoden aikana järvi on kutistunut noin 30 prosenttia. Nykyään sillä on pituutta noin 50 kilometriä ja leveyttä noin 16 kilometriä. Järven on ennustettu kuivuvan kokonaan ja muuttuvan suola-aavikoksi vuoteen 2050 mennessä.
Syynä kutistumiselle on järveen laskevan Jordanjoen lisääntynyt vedenkäyttö. Valtaosa Jordanjoen vedestä käytetään juomavedeksi sekä maatalouden tarpeisiin. Ratkaisuksi kuivumiseen ja vesiongelmaan on ehdotettu putkea, josta johdettaisiin vettä Punaisestamerestä Kuolleeseenmereen.
7. Kalat eivät viihdy Kuolleessameressä
Korkeasta suolapitoisuudesta johtuen Kuolleessameressä ei elä kaloja eikä vesikasveja. Jordanjoen mukanaan tuomat kalat kuolevat hyvin nopeasti jouduttuaan suolaiseen ja lämpimään veteen. Kuolleenmeren lämpötila pysyttelee aina yhdeksäntoista ja kolmenkymmenen plusasteen välillä.
Kuollutmeri ei kuitenkaan ole aivan täysin eloton. Siellä elää joitain ääriolosuhteisiin sopeutuneita bakteereja ja sieniä.
8. Suolainen vesi pitää pinnalla
Korkean suolapitoisuuden vuoksi ihminen kelluu vedessä hyvin, mutta perinteinen uiminen on erittäin haastavaa. Vaikka Kuolleeseenmereen ei voi upota, voi siellä silti hukkua, mikäli vettä pääsee keuhkoihin. Paras tapa rentoutua Kuolleessameressä on kellua selällään, vaikka lehteä lueskellen.
8. Kuolleenmeren vedellä on terveysvaikutuksia
Veden suola- ja mineraalikoostumus on ainutlaatuinen. Se sisältää muun muassa 21 erilaista mineraalia, joista kahtatoista ei tavata missään muussa meressä. Suola ja vedessä olevat muut mineraalit kuten sinkki, natrium, kalium, kalsium ja bromi tekevät hyvää iholle, rentouttavat ja tehostavat verenkiertoa. Kuolleellemerelle matkustetaankin saamaan apua esimerkiksi psoriasikseen sekä reumaoireisiin.
Matalan sijaintinsa ansiosta myös alueen happipitoisuus on runsaampaa kuin muualla. Happirikkaassa ilmassa hengitysvaikeuksista kärsivän on helpompi hengittää.
9. Kosmetiikkaa ja lannoitteita
Kuolleenmeren suoloja, mineraaleja ja mutaa hyödynnetään kosmetiikassa. Niistä valmistetaan muun muassa hiustenhoitotuotteita, kosteusvoiteita, saippuoita ja ihonpuhdistustuotteita. Suola ja muta puhdistavat ihoa, ja auttavat ihoa pysymään nuoremman näköisenä.
Veden mineraaleista valmistetaan myös lannoitteita maatalouden käyttöön. Järvestä pumpataan vettä, josta erotellaan mineraalit ja suolat, jotka jalostetaan eteenpäin lannoitteiksi. Osa lannoitteista viedään muualle maailmaan, kuten Kiinaan.
10. Historiallisesti arvokas alue
Kuolleenmeren terveysvaikutukset on tunnettu jo pitkään. Jo Kuningas Salomonin aikana se tunnettiin rentoutumispaikkana. Myös Kleopatran sanotaan käyneen siellä nauttimassa mutakylvyistä, ja Herodeksen talvipalatsi Masada sijaitsi alueella.
Alueelle sijoittuvat myös monet Vanhan Testamentin kertomuksista. Kuolleenmeren kaakkoisrannalla uskotaan sijainneen Sodoman ja Gomorran paheelliset kaupungit. Egyptiläiset puolestaan hyödynsivät Kuolleessameressä luonnostaan esiintyvää bitumia vainajien muumioinnissa.
Kuolleenmeren alueella sijaitsevat myös Khirbet Qumranin luolat, joista on löydetty tärkeät antiikin ajan käsikirjoitukset eli niin sanotut Kuolleenmeren kääröt.
Lue lisää: Israelin rantakohteissa aurinko paistaa ympäri vuoden
Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Israeli Ministry of Tourism / Itamar Grindberg, Flickr / Jared Polin
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää