Hyppää sisältöön

Tiesitkö tämän Kuolleestamerestä? 10 mielenkiintoista faktaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 02.01.2019
Israelin ja Jordanian rajalla sijaitseva Kuollutmeri on nimestään huolimatta eloisa alue, jossa vierailee vuosittain tuhansia turisteja. Lue kymmenen faktaa erikoisesta kohteesta!

1. Kuollutmeri ei ole meri vaan järvi

Nimestään huolimatta Kuollutmeri ei ole meri vaan suolajärvi. Israelin ja Jordanian rajalla sijaitsevan järven uskotaan syntyneen noin 3-6 miljoonaa vuotta sitten. Järvi erkaantui tuolloin Punaisestamerestä.

2. Maailman matalin kohta

Kuollutmeri on maailman matalin paikka merenpinnan tasosta mitattuna. Sen pinta sijaitsee yli 400 metriä merenpinnan alapuolella. Maailman korkein paikka puolestaan on Mount Everest, jonka huippu sijaitsee 8 848 metrin korkeudella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Maailman toiseksi suolaisin järvi

Kuolleenmeren suolapitoisuus on noin 33 prosenttia. Se on lähes kymmenen kertaa suurempi kuin esimerkiksi Välimeressä. Kuollutmeri on maailman toiseksi suolaisin järvi. Vain Assaljärvi Afrikan Djiboutissa on suolaisempi.

Kuollutmeri
Kuolleenmeren pinta sijatsee yli 400 metriä merenpinnan alapuolella.

4. Vesi virtaa vain yhteen suuntaan

Kuolleeseenmereen laskee ainoastaan Jordanjoki, josta se saa suurimman osan vedestään. Kuolleellamerellä ei ole yhtään laskujokea, joten vesi poistuu suolajärvestä ainoastaan haihtumalla. Kuumana kesäpäivänä järven pinta saattaakin laskea 2-3 senttimetriä haihtumisen seurauksena.

5. Kuollutmeri kutistuu

Kuolleenmeren pinta laskee noin metrin joka vuosi. Aikaisemmin Kuollutmeri on ollut 76 kilometriä pitkä ja 18 kilometriä leveä. Parinkymmenen vuoden aikana järvi on kutistunut noin 30 prosenttia. Nykyään sillä on pituutta noin 50 kilometriä ja leveyttä noin 16 kilometriä. Järven on ennustettu kuivuvan kokonaan ja muuttuvan suola-aavikoksi vuoteen 2050 mennessä.

Syynä kutistumiselle on järveen laskevan Jordanjoen lisääntynyt vedenkäyttö. Valtaosa Jordanjoen vedestä käytetään juomavedeksi sekä maatalouden tarpeisiin. Ratkaisuksi kuivumiseen ja vesiongelmaan on ehdotettu putkea, josta johdettaisiin vettä Punaisestamerestä Kuolleeseenmereen.

7. Kalat eivät viihdy Kuolleessameressä

Korkeasta suolapitoisuudesta johtuen Kuolleessameressä ei elä kaloja eikä vesikasveja. Jordanjoen mukanaan tuomat kalat kuolevat hyvin nopeasti jouduttuaan suolaiseen ja lämpimään veteen. Kuolleenmeren lämpötila pysyttelee aina yhdeksäntoista ja kolmenkymmenen plusasteen välillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuollutmeri ei kuitenkaan ole aivan täysin eloton. Siellä elää joitain ääriolosuhteisiin sopeutuneita bakteereja ja sieniä.

Suolakide
Veden haihtuessa rannoille muodostuu suolakiteitä.

8. Suolainen vesi pitää pinnalla

Korkean suolapitoisuuden vuoksi ihminen kelluu vedessä hyvin, mutta perinteinen uiminen on erittäin haastavaa. Vaikka Kuolleeseenmereen ei voi upota, voi siellä silti hukkua, mikäli vettä pääsee keuhkoihin. Paras tapa rentoutua Kuolleessameressä on kellua selällään, vaikka lehteä lueskellen.

8. Kuolleenmeren vedellä on terveysvaikutuksia

Veden suola- ja mineraalikoostumus on ainutlaatuinen. Se sisältää muun muassa 21 erilaista mineraalia, joista kahtatoista ei tavata missään muussa meressä. Suola ja vedessä olevat muut mineraalit kuten sinkki, natrium, kalium, kalsium ja bromi tekevät hyvää iholle, rentouttavat ja tehostavat verenkiertoa. Kuolleellemerelle matkustetaankin saamaan apua esimerkiksi psoriasikseen sekä reumaoireisiin.

Matalan sijaintinsa ansiosta myös alueen happipitoisuus on runsaampaa kuin muualla. Happirikkaassa ilmassa hengitysvaikeuksista kärsivän on helpompi hengittää.

9. Kosmetiikkaa ja lannoitteita

Kuolleenmeren suoloja, mineraaleja ja mutaa hyödynnetään kosmetiikassa. Niistä valmistetaan muun muassa hiustenhoitotuotteita, kosteusvoiteita, saippuoita ja ihonpuhdistustuotteita. Suola ja muta puhdistavat ihoa, ja auttavat ihoa pysymään nuoremman näköisenä.

Veden mineraaleista valmistetaan myös lannoitteita maatalouden käyttöön. Järvestä pumpataan vettä, josta erotellaan mineraalit ja suolat, jotka jalostetaan eteenpäin lannoitteiksi. Osa lannoitteista viedään muualle maailmaan, kuten Kiinaan.

Kuolleenmeren muta
Kuolleenmeren mutaa käytetään kauneudenhoitotuotteissa.

10. Historiallisesti arvokas alue

Kuolleenmeren terveysvaikutukset on tunnettu jo pitkään. Jo Kuningas Salomonin aikana se tunnettiin rentoutumispaikkana. Myös Kleopatran sanotaan käyneen siellä nauttimassa mutakylvyistä, ja Herodeksen talvipalatsi Masada sijaitsi alueella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alueelle sijoittuvat myös monet Vanhan Testamentin kertomuksista. Kuolleenmeren kaakkoisrannalla uskotaan sijainneen Sodoman ja Gomorran paheelliset kaupungit. Egyptiläiset puolestaan hyödynsivät Kuolleessameressä luonnostaan esiintyvää bitumia vainajien muumioinnissa.

Kuolleenmeren alueella sijaitsevat myös Khirbet Qumranin luolat, joista on löydetty tärkeät antiikin ajan käsikirjoitukset eli niin sanotut Kuolleenmeren kääröt.

Lue lisää: Israelin rantakohteissa aurinko paistaa ympäri vuoden

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Israeli Ministry of Tourism / Itamar Grindberg, Flickr / Jared Polin

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Machu Picchu, Peru

Maailman seitsemän uutta ihmettä – upeat kohteet on nähtävä kerran elämässä

Aavikkohotelli

Majoitu keskellä hiekkaerämaata – kuusi elämyksellistä aavikkohotellia

Jordania

Viisi syytä matkustaa Jordaniaan – eksoottinen rantaloma auringon alla

Mutakylpyjä vai kirkasta vettä ja suolakiteitä – mikä Kuolleenmeren rannoista sopii sinulle?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja