Hyppää sisältöön

Millainen matkakohde on Jordania? Löydä helppoa eksotiikkaa ja kirkkaita sukellusvesiä

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 13.01.2017
Jordanian Aqaba tarjoaa lomailijalle helppoa eksotiikkaa, rentoja rantapäiviä ja mainioita sukellusmahdollisuuksia.

Kameleita ja koralliriuttoja

Punaisenmeren rannalla sijaitseva Aqaba, suomalaisittain Akaba, sopii lomakohteeksi vaihtelua kaipaavalle auringonpalvojalle.

Leppoisan rantaelämän lisäksi alueen historialliset retkikohteet, sukellusmahdollisuudet ja kylpylätarjonta tuovat matkaan sisältöä. Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Petran rauniokaupunki riittää monelle syyksi matkustaa Jordaniaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aqaban rannikkoa reunustavat värikkäät koralliriutat ja maiseman kulisseina nousevat karun kauniit vuoret molemmilla puolilla lahtea. Palmut huojuvat rannalla ja kamelikärryt kulkevat kaupungin kaduilla. Lahden vastarannalla häämöttää Eilatin kaupungin siluetti naapurimaasta Israelista. Myös Egypti ja Saudi-Arabia ovat vain kivenheiton päässä.

Eksoottisuudestaan huolimatta Aqaba on suomalaiselle monella tavoin helppo kohde. Kaupungissa lomaillessa pärjää hyvin englannin kielellä. Kesäaikana kelloa ei tarvitse siirtää, sillä Jordania sijaitsee Suomen kanssa samalla aikavyöhykkeellä. Talvisin Jordaniassa kello on tunnin Suomen aikaa edellä.

Aktiviteetteja ja kiehtovia retkikohteita

Sukeltaminen on suosittu aktiviteetti Aqabassa. Kaupungin rannikkoa pitkin levittäytyy kilometrien pituudella värikästä koralliriuttaa, joka on täynnä merenalaista elämää. Riutalla elää satoja erilaisia koralleja ja yli tuhat kalalajia. Aqaban edustalla on yli 20 sukelluspaikkaa. Koralliriutan lisäksi sukeltajien suosima nähtävyys on Cedar Pride -aluksen hylky.

Aqaban koralliriuttaa ja sen asukkeja pääsee katselemaan lähietäisyydeltä myös snorklaten. Kaupungin rannoilla voi rentoutumisen ja uimisen lisäksi harrastaa monipuolisesti eri vesiurheilulajeja.

Jordaniassa on lukuisia kiinnostavia vierailukohteita, joihin voi tehdä retkiä Aqabasta käsin. Vierailut voi toteuttaa joko päiväretkinä tai yhdistämällä Aqaban lomaan yöpymisen jossain toisessa Jordanian kaupungissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Flickr/Merlijn HoekPetra Jordaniassa
Petran muinaiskaupunki on Jordanian tunnetuin nähtävyys ja sinne voi tehdä retken myös Aqabasta.

Maan tunnetuin nähtävyys on Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Petra, joka on vuosisatojen ajaksi unohduksiin vaipunut muinaiskaupunki. Petraan vie edelleen vain yksi tie ja sinne kuljetaan kapean solan läpi. Kaupunkia ympäröivä punertava kalliomaisema vaihtaa väriään auringon liikkeiden mukaan.

Toinen kiehtova käyntikohde on Wadi Rumin erämaa, jonne voi lähteä päiväksi jeeppi- tai kamelisafarille. Wadi Rum on tunnettu myös elokuvien kuvauspaikkana ja erämaan maisemia vilahtaa esimerkiksi Rogue One: A Star Wars Story -elokuvassa. Alueella voi vierailla beduiinien telttaleirissä, jossa on mahdollista illastaa sekä yöpyä halutessaan.

Aqaba sopii myös perheille

Perusluonteeltaan Aqaba on rauhallinen ja myös lapsiperheille sopiva kohde. Sekä hotellien allasalueiden että uimarantojen yleisilme on siisti ja suurin osa hotelleista neljän tai viiden tähden tasoa. Jos hotellilla ei ole omaa rantaa, on vesileikeistä mahdollista suunnata nauttimaan erilliselle beach clubille vaikka koko päiväksi.

Shoppailijan tai bilehileen kannattaa varautua tarjonnan vähäisyyteen. Aqaban soukista eli markkina-alueelta ja ostoskaduilta voi tehdä mukavia löytöjä ja ostaa tuliaisia, mutta esimerkiksi merkkivaatteiden ja ketjuliikkeiden tarjonta on vähäisempi. Suosittuja tuliaisia ovat mausteet, paikalliset käsityöt ja kauniit huivit.

Varsinaiset ostosapajat aukeavat naapurimaan Israelin puolella Eilatissa. Monet yhdistävätkin Eilatin ja Aqaban kätevästi samaan lomaan.

Flickr/Esteban Fernandez GarciaJordanialaista ruokaa
Lomalla Aqabassa kannattaa maistella paikallista ruokaa.

Aqabassa kannattaa tutustua Jordanian ruokakulttuuriin ja paikallisiin herkkuihin. Maan kansallisruokana pidetään mansaf-annosta, joka valmistetaan lampaanlihasta ja riisistä. Jordaniassa viljellään paljon oliiveja ja oliiviöljy on olennainen osa ruoanlaittoa.

Jordania on islamilainen maa, mutta alkoholia on saatavilla hotelleissa ja suurimmassa osassa ravintoloita. Paikalliseen kulttuuriin se ei kuitenkaan varsinaisesti kuulu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Valmismatkalla helpoimmin perille

Aqaba on valmismatkakohteena toisaalta uusi tulokas, toisaalta vanha tuttu. Arabimaailman levottomuuksien vuoksi valmismatkat Jordaniaan lakkautettiin joksikin aikaa, mutta maan kohteet ovat palanneet takaisin matkatoimistojen valikoimiin.

Suomalaisista matkanjärjestäjistä esimerkiksi Apollomatkat ja Lomamatkat järjestävät matkoja Jordaniaan, ja Aqabaan pääsee suoraan noin viisi tuntia kestävillä lomalennoilla. Myös matkatoimisto Mandala Travel järjestää Jordaniaan kiertomatkoja, mutta niihin ei kuulu vierailu Aqabassa. Royal Wingsin uusi lentoreitti Helsingistä Aqabaan aukeaa helmikuussa 2017.

Toinen vaihtoehto on lentää Israelin puolelle Eilatiin, jonne on suoria lentoja myös Suomesta.

Teksti: Riikka Krenn ja Krista Ahonen
Kuvat: Istockphoto, Flickr/Merlijn Hoek, Esteban Fernández García

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Machu Picchu, Peru

Maailman seitsemän uutta ihmettä – upeat kohteet on nähtävä kerran elämässä

Aavikkohotelli

Majoitu keskellä hiekkaerämaata – kuusi elämyksellistä aavikkohotellia

Jordania

Viisi syytä matkustaa Jordaniaan – eksoottinen rantaloma auringon alla

Kuollutmeri

Tiesitkö tämän Kuolleestamerestä? 10 mielenkiintoista faktaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja