Hyppää sisältöön

Suunnitteletko kaukomatkaa? Huomioi rokotukset ennen lomaa ja pysy terveenä

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 31.10.2018
Kaukomaille suuntaavalla matkailijalla on suuri riski saada ikävä sairaus esimerkiksi ruoan tai juoman välityksellä. Monet eksoottiset taudit voi kuitenkin välttää suojautumalla etukäteen rokotteella.

Muista hankkia tarvittavat rokotteet kaukomatkaa varten

Suomalaiset kaukomatkailijat pelkäävät lento-onnettomuuksia tai terroristeja enemmän kuin infektiotauteja, selviää lääkeyhtiö Sanofi Pasteurin tekemästä tutkimuksesta. Katastrofien riski on kuitenkin varsin pieni sairauksiin tai tauteihin verrattuna, mistä syystä asianmukaisten rokotteiden hankkiminen hyvissä ajoin ennen matkaa on ensiarvoisen tärkeää.

Eksoottiset taudit voivat tarttua hyvin harmittomilta tuntuvista asioista. Esimerkiksi hampaiden harjaaminen vesijohtovedellä tai smoothien kaltaisen kypsentämättömän ruoan syöminen voi tuoda mukanaan tartuntataudin. Ruoan ja juoman mukana voivat tarttua esimerkiksi lavantauti tai hepatiitti A.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kyselyn perusteella jopa ahkerista kaukomatkailijoista vain joka viides kertoi hankkineensa rokotteen esimerkiksi keltakuumetta tai vesikauhua vastaan. Sanofi Pasteurin matkaterveystutkimukseen vastasi 1 047 18–75-vuotiasta suomalaista. Heidän lisäkseen haastateltiin myös 505 suomalaista kaukomatkailijaa. Tutkimuksen toteutti GroupM Finland.

Useimpien matkailijoiden on maksettava rokotteensa itse, mikä voi nostaa rokotteen hankkimisen kynnystä. Sanofi Pasteurin lääketieteellinen johtaja Anu Soininen kehottaa kuitenkin pohtimaan, kuinka suuren osan rokottaminen nielee matkan kokonaisbudjetista. Rokotteen hinta jää lopulta vain murto-osaan matkakustannuksista, mutta se voi parhaassa tapauksessa pelastaa hengen.

Mieti yhdessä lääkärin kanssa

Matkailijoiden tarvitsemia rokotteita ovat kohteesta riippuen rokotteet muun muassa aivokalvontulehdusta aiheuttavaa meningokokkia, keltakuumetta tai harvinaista Japanin aivokuumetta vastaan. Lista on pitkä, ja monet näistä sairauksista esiintyvät alueellisesti, mistä syystä rokotusten tarpeesta on aina suositeltavaa keskustella lääkärin kanssa hyvissä ajoin ennen matkaa.

Terveystalon matkailulääketieteen erikoislääkäri Sirpa Kamppikoski-Blomqvist muistuttaa asiantuntijan osaavan neuvoa, mitkä rokotteet kannattaa ottaa ja mitä pakata mukaan matka-apteekkiin. Kaikkia mahdollisia rokotteita ei Kamppikoski-Blomqvistin mukaan pidä ottaa, vaan lääkäri osaa matkasuunnitelman perusteella määritellä sopivat rokotteet.

Vastaanotolla kannattaa käydä vähintään kuukausi ennen matkaa. Osa rokotteista antaa suojan vasta muutaman viikon kuluttua, ja joistakin on annettava tehoste. Kun liikkeellä on ajoissa, ehtii suoja muodostua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikilta matkaajaa uhkaavilta sairauksilta ei voi suojautua ennalta. Esimerkiksi yleisin matkasairaus turistiripuli voi johtua niin monesta syystä, ettei sitä vastaan voi rokottaa tai lääkitä ennalta.

>> Lue myös: Mitä rokotuksia matkalle tarvitaan? Lue matkailijan opas

Lähde: Sanofi Pasteuri
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Luteiden takia matkalaukkua ei kannata säilyttää hotellihuoneen lattialla

Yksi helppo asia, mikä jokaisen kannattaisi tehdä hotellihuoneessa – voi pelastaa matkasi

Sairaalta matkustajalta voidaan evätä pääsy lennolle

Voidaanko sairaalta matkustajalta kieltää pääsy lennolle? 6 asiaa, jotka tulee ottaa huomioon

Märällä paperilla täytetyt pahvikupit auttavat korvakipuun lennolla

Tätä lentoemäntien nerokasta niksiä et olisi ikinä keksinyt itse – kuulostaa oudolta, mutta poistaa korvakivun

Miten allergiat vaikuttavat lentämiseen?

Toisille jokainen lento voi olla hengenvaarallinen riski – tiesitkö, millaisia uhkia allergioihin liittyy matkustamossa?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja