Vieraalla valuutalla on helppo huijata – neljä yleisintä rahahuijausta maailmalla
1. Rahaa takaisin väärä summa
Kun käytät vierasta valuuttaa, kannattaa käteisen kanssa olla valppaana heti matkan alusta alkaen. Matkailijat voivat olla jopa naurettavan helppoja huijauksen uhreja, kun uuden valuutan seteleihin ja kolikoihin ei ole vielä näppituntumaa.
Yleisin rahahuijaus iskee kaupassa, taksissa tai vaikka lentoaseman kioskissa.
Erityisesti matkan alussa uusi valuutta tekee ostostilanteista hieman haastavia. Ensimmäisten ostojen yhteydessä on helppo rikkoa suurimmat setelit ja saada vaihtorahana takaisin pienempiä. Huijauksessa myyjä antaa takaisin liian pienen määrän vaihtorahaa, ja kun valuutta ei ole tuttua, jää huijaus matkailijalta huomaamatta.
Erityisesti kiireisessä tilanteessa harva jää laskemaan takaisin saatuja vaihtorahoja varsinkaan, jos paikallisvaluutta on vielä melko tuntematon, vaan sulloo rahat lompakkoon ja jatkaa matkaa tyytyväisenä.
Huijaukselta on helppo välttyä, kun tutustut paikallisvaluuttaan jo ennen matkaa ja lasket vaihtorahat tarkasti kassalla ennen poistumista.
2. Laskuun lisätyt tuotteet
Tämä härski huijaus on yleinen erityisesti ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Se perustuu luottoon, ettei asiakas kuitenkaan tarkista kuitissa olevia tuotteita, vaan luottaa henkilökuntaan ja maksaa laskun loppusumman mukisematta. Huijaus toimii sitä paremmin, mitä pienempi summa laskuun lisätään.
Vältyt huijaukselta, kun tarkistat laskun aina tarkasti ennen maksamista ja puutut asiaan rohkeasti, jos epäilet laskussa olevan jotain epäselvää.
3. Rahanvaihdossa huijauskurssi
Valuutan vaihtaminen voi tuoda pulmia, sillä vaihtokurssit ovat harvemmin matkailijan puolella, eikä rahanvaihdosta selviä maksamatta korkeita vaihtomaksuja pankille tai muulle vaihtopisteelle. Rahanvaihtaja harvoin voittaa vaihdossa, mutta huijauksen kokoluokan suuruuteen voi vaikuttaa vertailemalla rahanvaihtopisteitä.
Törkeimmissä tapauksissa kurssi on kelvottoman huono, minkä lisäksi jotkut vaihtopisteet saattavat veloittaa vaihdosta vielä palvelumaksun, joka lisätään loppusummaan. Kyseessä ei ole varsinainen huijaus, sillä maksut ilmoitetaan yleensä läpinäkyvästi, mutta suurten hintaerojen vuoksi rahanvaihdossa voi jäädä helposti huijattu olo.
Kalliilta rahanvaihtomaksuilta on hankala välttyä, sillä matkailijan kannalta edullista kurssia on haastavaa löytää edes kotimaassa. Palveluja vertailemalla voit valita vaihtopisteen, joka tulee kaikkein edullisimmaksi.
4. Vaihtorahana väärennetyt setelit
Seteliväärennökset ovat matkakohteesta riippuen hyvinkin yleisiä, ja esimerkiksi Latinalaisen Amerikan suurkaupungeissa setelit on syytä syynätä hyvin tarkkaan väärennösten välttämiseksi. Seteliväärennöksen tunnistamiseen on omat vinkkinsä, jotka kannattaa opetella ulkoa ennen matkaa ja ottaa käytäntöön heti ensimmäisellä kerralla, kun saat vaihtorahaa.
Mahdollisia tilanteita saada väärää valuuttaa ovat kaikki tilaisuudet, missä saat vaihtorahaa. Ole siis tarkkana seteleiden suhteen muun muassa taksissa, kaupassa ja ravintolassa. Huijauksia voi tulla yhtä suurella todennäköisyydellä kansainvälisen ruokakauppaketjun kassalla kuin pienessä huoltoasemakahvilassakin.
Lue myös: Matkailija, varo näitä – viisi yleisintä turistihuijausta maailmalla
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää