Hyppää sisältöön

Ole tarkkana rahojen kanssa! Neljä yleisintä rahahuijausta maailmalla

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 08.10.2019
Matkailijoita on harmillisen helppoa huijata käteisen rahan kanssa. Katso, miten matkailijoita yritetään naruttaa!

1. Rahaa takaisin väärä summa

Lomalla on syytä olla valppaana rahahuijareiden varalta heti matkakohteeseen saavuttua. Jos kohteessa on käytössä tuntematon valuutta, matkailijat ovat naurettavan helppoja huijauksen uhreja. Matkalla kannattaakin varautua todella yleiseen rahahuijaukseen, joka iskee kaupassa, taksissa tai vaikka lentoaseman kioskissa.

Erityisesti matkan alussa uusi valuutta tekee ostostilanteista hieman haastavia. Ensimmäisten ostojen yhteydessä on helppo rikkoa suurimmat setelit ja saada vaihtorahana takaisin pienempiä. Huijauksessa myyjä antaa takaisin liian pienen määrän vaihtorahaa, mikä jää matkailijalta usein huomaamatta. Erityisesti kiireisessä tilanteessa harva jää laskemaan takaisin saatuja vaihtorahoja varsinkaan, jos paikallisvaluutta on vielä melko tuntematon, vaan sulloo rahat lompakkoon ja jatkaa matkaa tyytyväisenä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huijaukselta on helppo välttyä, kun tutustut paikallisvaluuttaan jo ennen matkaa ja lasket vaihtorahat tarkasti kassalla ennen poistumista.

2. Laskuun lisätyt tuotteet

Tämä härski huijaus on yleinen erityisesti ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Se perustuu luottoon, ettei asiakas kuitenkaan tarkista kuitissa olevia tuotteita, vaan luottaa henkilökuntaan ja maksaa laskun loppusumman mukisematta. Huijaus toimii sitä paremmin, mitä pienempi summa laskuun lisätään.

Vältyt huijaukselta, kun tarkistat laskun aina tarkasti ennen maksamista ja puutut asiaan rohkeasti, jos epäilet laskussa olevan jotain epäselvää.

3. Rahanvaihdossa huijauskurssi

Valuutan vaihtaminen voi tuoda pulmia, sillä vaihtokurssit ovat pääsääntöisesti surkeat, eikä rahanvaihdosta selviä maksamatta korkeita vaihtomaksuja pankille tai muulle vaihtopisteelle. Rahanvaihtaja harvoin voittaa vaihdossa, mutta huijauksen kokoluokan suuruuteen voi vaikuttaa vertailemalla rahanvaihtopisteitä.

Inka KhanjiYleisimmät rahahuijaukset
Matkailijaa huijataan raha-asioissa monella tavalla.

Törkeimmissä huijaustapauksissa kurssi on kelvottoman huono, minkä lisäksi jotkut vaihtopisteet saattavat veloittaa vaihdosta vielä palvelumaksun, joka lisätään loppusummaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rahanvaihtohuijaukselta on hankala välttyä, sillä matkailijan kannalta edullista kurssia on haastavaa löytää edes kotimaassa. Palveluja vertailemalla voit valita vaihtopisteen, joka tulee kaikkein edullisimmaksi.

4. Vaihtorahana väärennetyt setelit

Seteliväärennökset ovat matkakohteesta riippuen hyvinkin yleisiä, ja esimerkiksi Latinalaisen Amerikan suurkaupungeissa setelit on syytä syynätä hyvin tarkkaan väärennösten välttämiseksi. Seteliväärennöksen tunnistamiseen on omat vinkkinsä, jotka kannattaa opetella ulkoa ennen matkaa ja ottaa käytäntöön heti ensimmäisellä kerralla, kun saat vaihtorahaa.

Mahdollisia tilanteita saada väärää valuuttaa ovat kaikki tilaisuudet, missä saat vaihtorahaa. Ole siis tarkkana seteleiden suhteen muun muassa taksissa, kaupassa ja ravintolassa. Huijauksia voi tulla yhtä suurella todennäköisyydellä kansainvälisen ruokakauppaketjun kassalla kuin pienessä huoltoasemakahvilassakin.

>> Lue myös: Matkailija, varo näitä – viisi yleisintä turistihuijausta maailmalla

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Rodoksen turistihuijaukset

Varo näitä lomallasi – Rodoksen yleisimmät turistihuijaukset

Valuutanvaihto ulkomailla

Käteistä kannattaa yhä vaihtaa matkalle, ja siihen on hyvä syy – tämän vuoksi valuutanvaihto jo kotimaassa kannattaa

Tyhjä huulirasvapuikko on yllättävä paikka piilottaa rahaa matkalla

Tähän arkiseen esineeseen et olisi ikinä keksinyt piilottaa rahaa matkalla – ja juuri siksi se suojaa sinua varkailta

Säästövinkit matkalle

Näin säästät matkalla – 10 helppoa vinkkiä, joiden avulla pysyt budjetissa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja