Maksukortti mukana lomalla – kahdeksan vinkkiä, joiden avulla maksat turvallisesti ja fiksusti
1. Maksa lentoliput ja lomamatkat luottokortilla
Luottokortti on oivallinen maksuväline, kun hankinnassa on lentoliput tai kokonainen lomamatka. Luottokortilla maksaessa asiakas saa suojaa korttiehtojen ja lainsäädännön puitteissa jos esimerkiksi matkanjärjestäjä ajautuu konkurssiin ja matka peruuntuu sen vuoksi.
2. Tarkista kortin turvarajat ennen matkaa
Pankkien tarjoama mahdollisuus asettaa korttiin raja esimerkiksi siihen, kuinka paljon kortilla voi maksaa tai nostaa käteistä yhden vuorokauden aikana voi tulla yllätyksenä matkan aikana. Raja unohtuu usein kotimaassa, kun kortilla ei makseta suuria ostoksia. Rajaus voi olla myös aluekohtainen, eli voit määritellä missä päin maailmaa korttisi toimii.
Kortin rajoitukset kannattaa tarkistaa ennen matkaa lomasuunnitelmiin sopiviksi, ja tarvittaessa palauttaa ne arkikäytön mukaisiksi lomamatkan jälkeen.
3. Varmista riittävä luottoraja ennen matkaa
Kortin luottoraja saattaa tulla nopeasti vastaan matkaillessa, jos kortilla maksetaan suuria summia lyhyen ajan sisällä.
– Esimerkiksi monet hotellit ja autovuokraamot vaativat luottokorttia varauksen yhteydessä. Lisäksi tililtä voidaan varata takuusumma hotelliin kirjautuessa tai autoa noudettaessa, S-Pankin korttiasiantuntija Marketta Lundell sanoo.
Sopiva luottoraja auttaakin varautumaan matkan varrella vastaan tuleviin yllätyksiin ja mahdollistaa lomasuunnitelmat.
4. Pakkaa mukaan kaksi korttia
Hyvä keino varmistaa maksukortin käyttö varkauden varalta on ottaa matkalle mukaan kaksi korttia ja säilyttää niitä eri paikoissa.
– Kun otat mukaasi kaksi korttia, et joudu pulaan, vaikka toinen kortti katoaisi. Säilytä toista korttia turvallisessa paikassa, esimerkiksi hotellihuoneen tallelokerossa, ohjeistaa Lundell.
Varkauden tai katoamisen varalta oman pankin sulkupalvelun numero on syytä tallentaa puhelimeen, jotta kortin voi sulkea heti.
5. Maksa aina paikallisessa valuutassa
Kortilla ostoksia maksaessa myyjä tai maksupääte antaa mahdollisuuden maksaa joko euroissa tai paikallisessa valuutassa, jos kohdemaassa on käytössä eri valuutta. Ajatus euroilla maksamisesta voi tuntua helpolta ja järkevältä, mutta tosiasiassa matkakohteessa on halvinta maksaa aina paikallisessa valuutassa.
Jos maksat euroilla hyväksyt liikkeen oman valuuttakurssin, joka voi olla matkailijan kannalta epäedullinen.
6. Samat maksutavat käytössä kotimaassa ja ulkomailla
Yhä useimmissa maissa voi maksaa yhtä monipuolisesti kuin Suomessa, eli asiakas voi itse valita maksaako ostoksensa esimerkiksi lähimaksua käyttäen, luotolta tai pankkitililtä. Suomessa lähimaksun yläraja on 25 euroa, mutta maailmalla se vaihtelee kohteesta riippuen.
7. Suojaa kortin tunnusluku
Samoin kuin kotimaassa myös ulkomailla kortin tunnusluku kannattaa suojata aina näppäillessä. Yritä pitää kortti aina näkyvillä äläkä esimerkiksi annan sitä tarjoilijan mukaan ravintolan takahuoneeseen. Tarkista matkan aikana tilitapahtumat useaan otteeseen, jotta huomaat mahdolliset tunnistamattomat tapahtumat mahdollisimman nopeasti.
8. Varaa mukaan myös käteistä
Matkalle ei kannata lähteä pelkästään kortin varassa ellet ole täysin varma, että pärjäät koko loman ilman käteistä. Useimmissa kohteissa on kuitenkin hyvä, jos mukana on edes pieniä summia paikallista valuuttaa.
– Matkalla on hyvä pitää mukana myös hieman käteistä, mutta kortissa on seteleihin verrattuna monia etuja. Korttiehdot suojaavat kortinhaltijaa matkallakin, ja jos kortti katoaa tai varastetaan, niin sen saa nopeasti suljettua – käteistä harvoin saa takaisin, Lundell summaa.
Lähde: S-Pankki
Kuvat: Shutterstock
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää