Hyppää sisältöön

Maksukortti mukana lomalla – kahdeksan vinkkiä, joiden avulla maksat turvallisesti ja fiksusti

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 28.06.2018
Valtaosa suomalaisista maksaa ostoksensa kortilla myös ulkomailla. Maksaminen eri valuutassa maailman toisella puolella voi koitua kalliiksi, jos ei tiedä, kuinka toimia. Lue vinkit ja maksa kortilla ulkomaillakin fiksusti!

1. Maksa lentoliput ja lomamatkat luottokortilla

Luottokortti on oivallinen maksuväline, kun hankinnassa on lentoliput tai kokonainen lomamatka. Luottokortilla maksaessa asiakas saa suojaa korttiehtojen ja lainsäädännön puitteissa jos esimerkiksi matkanjärjestäjä ajautuu konkurssiin ja matka peruuntuu sen vuoksi.

2. Tarkista kortin turvarajat ennen matkaa

Pankkien tarjoama mahdollisuus asettaa korttiin raja esimerkiksi siihen, kuinka paljon kortilla voi maksaa tai nostaa käteistä yhden vuorokauden aikana voi tulla yllätyksenä matkan aikana. Raja unohtuu usein kotimaassa, kun kortilla ei makseta suuria ostoksia. Rajaus voi olla myös aluekohtainen, eli voit määritellä missä päin maailmaa korttisi toimii.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kortin rajoitukset kannattaa tarkistaa ennen matkaa lomasuunnitelmiin sopiviksi, ja tarvittaessa palauttaa ne arkikäytön mukaisiksi lomamatkan jälkeen.

3. Varmista riittävä luottoraja ennen matkaa

Kortin luottoraja saattaa tulla nopeasti vastaan matkaillessa, jos kortilla maksetaan suuria summia lyhyen ajan sisällä.

– Esimerkiksi monet hotellit ja autovuokraamot vaativat luottokorttia varauksen yhteydessä. Lisäksi tililtä voidaan varata takuusumma hotelliin kirjautuessa tai autoa noudettaessa, S-Pankin korttiasiantuntija Marketta Lundell sanoo.

Sopiva luottoraja auttaakin varautumaan matkan varrella vastaan tuleviin yllätyksiin ja mahdollistaa lomasuunnitelmat.

4. Pakkaa mukaan kaksi korttia

Hyvä keino varmistaa maksukortin käyttö varkauden varalta on ottaa matkalle mukaan kaksi korttia ja säilyttää niitä eri paikoissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Kun otat mukaasi kaksi korttia, et joudu pulaan, vaikka toinen kortti katoaisi. Säilytä toista korttia turvallisessa paikassa, esimerkiksi hotellihuoneen tallelokerossa, ohjeistaa Lundell.

Varkauden tai katoamisen varalta oman pankin sulkupalvelun numero on syytä tallentaa puhelimeen, jotta kortin voi sulkea heti.

ShutterstockMaksukortti ulkomailla
Lähimaksun raja on Suomessa 25 euroa, mutta se voi vaihdella maakohtaisesti.

5. Maksa aina paikallisessa valuutassa

Kortilla ostoksia maksaessa myyjä tai maksupääte antaa mahdollisuuden maksaa joko euroissa tai paikallisessa valuutassa, jos kohdemaassa on käytössä eri valuutta. Ajatus euroilla maksamisesta voi tuntua helpolta ja järkevältä, mutta tosiasiassa matkakohteessa on halvinta maksaa aina paikallisessa valuutassa.

Jos maksat euroilla hyväksyt liikkeen oman valuuttakurssin, joka voi olla matkailijan kannalta epäedullinen.

6. Samat maksutavat käytössä kotimaassa ja ulkomailla

Yhä useimmissa maissa voi maksaa yhtä monipuolisesti kuin Suomessa, eli asiakas voi itse valita maksaako ostoksensa esimerkiksi lähimaksua käyttäen, luotolta tai pankkitililtä. Suomessa lähimaksun yläraja on 25 euroa, mutta maailmalla se vaihtelee kohteesta riippuen.

7. Suojaa kortin tunnusluku

Samoin kuin kotimaassa myös ulkomailla kortin tunnusluku kannattaa suojata aina näppäillessä. Yritä pitää kortti aina näkyvillä äläkä esimerkiksi annan sitä tarjoilijan mukaan ravintolan takahuoneeseen. Tarkista matkan aikana tilitapahtumat useaan otteeseen, jotta huomaat mahdolliset tunnistamattomat tapahtumat mahdollisimman nopeasti.

8. Varaa mukaan myös käteistä

Matkalle ei kannata lähteä pelkästään kortin varassa ellet ole täysin varma, että pärjäät koko loman ilman käteistä. Useimmissa kohteissa on kuitenkin hyvä, jos mukana on edes pieniä summia paikallista valuuttaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Matkalla on hyvä pitää mukana myös hieman käteistä, mutta kortissa on seteleihin verrattuna monia etuja. Korttiehdot suojaavat kortinhaltijaa matkallakin, ja jos kortti katoaa tai varastetaan, niin sen saa nopeasti suljettua – käteistä harvoin saa takaisin, Lundell summaa.

Lähde: S-Pankki
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Valuutanvaihto ulkomailla

Käteistä kannattaa yhä vaihtaa matkalle, ja siihen on hyvä syy – tämän vuoksi valuutanvaihto jo kotimaassa kannattaa

Tyhjä huulirasvapuikko on yllättävä paikka piilottaa rahaa matkalla

Tähän arkiseen esineeseen et olisi ikinä keksinyt piilottaa rahaa matkalla – ja juuri siksi se suojaa sinua varkailta

Säästövinkit matkalle

Näin säästät matkalla – 10 helppoa vinkkiä, joiden avulla pysyt budjetissa

Ranta Espanjassa

Juomarahaopas Espanjaan – näin tippaat lomallasi oikein

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja