Hyppää sisältöön

Ole tarkkana! Tarjoilijat paljastavat 7 kepulikonstia, jotka saavat sinut käyttämään enemmän rahaa ravintolassa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 13.05.2022
Oliko ravintolalaskusi taas isompi kuin mitä etukäteen kuvittelit? Syy saattaa löytyä henkilökunnan tarkkaan harkitusta myyntistrategiasta - tarjoilijoilla on nimittäin kepulikonstinsa, joiden avulla he saavat asiakkaan ravintolalaskun nousemaan kuin huomaamatta. Varaudu näihin!

1. Pöytä näkyvällä paikalla

Oletko joskus ihmetellyt, miksi sinut on johdatettu istumaan vetoisan ulko-oven viereen puolityhjässä ravintolassa? Ranskalaisen Rue89-sivuston haastattelemilla tarjoilijoilla on vastaus valmiina: hiljaisessa ravintolassa asiakkaat halutaan ohjata mahdollisimman näkyvälle paikalle. Kukaan ei halua syödä tyhjässä ravintolassa, mutta muiden asiakkaiden näkeminen saa ohikulkijat kiinnostumaan – ja ravintolan takomaan lisää rahaa.

2. Aperitiivi vai viini?

Juomatilausta ottaessaan tarjoilija saattaa kysäistä, haluavatko asiakkaat aloittaa illan aperitiivilla, vai siirtyvätkö he mieluummin suoraan viinin pariin. Harmittomalta kuulostava kysymys on tarkkaan harkittu: kun asiakkaalle annetaan vaihtoehdot kahden alkoholijuoman välillä, on heillä korkeampi kynnys pyytää vain vesikannua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockTarjoilijoiden kepulikonstit
Tarjoilijat tiedustelevat juomatilaukset yleensä ensimmäisenä, ja vaihtoehtojen tarjoaminen on hyvä kikka saada asiakas tilaamaan juuri mainittu juoma.

3. Kalleinta viiniä pöytään

Viinitilauksen yhteydessä tarjoilijat luettelevat mielellään viinit halvimmasta kalleimpaan. Jos siis tarjoilijasi kysäisee maistuisiko sinulle Sauvignon, Chardonnay vai Chablis, on viinien luettelemisen järjestys tarkoituksellinen. Asiakkaan oletetaan muistavan helpoimmin viimeisenä mainittu juoma, millä usutetaan pahaa-aavistamattomia turisteja tilaamaan kalleinta viiniä.

4. Veden myynti maksimoitava

Pullotetun veden myyminen on ravintoloille tärkeää: siksi tarjoilija kysyykin todennäköisesti heti, haluatko tavallista mineraalivettä vai kivennäisvettä. Vettä tarjoillaan kuten viiniäkin: säännölliset kaadot tyhjentävät pullon nopeasti, jolloin asiakkaat joutuvat tilaamaan toisen pullon. Eräs tarjoilija paljastaa pitävänsä huolta siitä, että vesi loppuu kesken aterian – näin ollen ruokailijoiden on lähes pakko tilata lisää juotavaa. Muista, että voit aina tilata hanavettä, jos sen juominen on matkakohteessasi turvallista.

5. Taktikoitu leipätarjoilu

Ravintoloiden tarjoamat maksuttomat pikkusuolaiset ovat suolaisia syystä: suolapähkinöiden, perunalastujen ja popcornin tarkoitus on saada asiakkaat janoisiksi ja tilaamaan enemmän juotavaa. Ravintoloiden esimiehet puolestaan eivät halua tarjoilijoiden vievän leipää pöytiin ennen ruokaa, sillä asiakkaiden pelätään tulevan kylläisiksi ja tilaavan vähemmän ruokaa.

ShutterstockTarjoilijoiden kepulikonstit
Jälkiruokalista jätetään usein pöytään asiakkaiden selattavaksi – ja syystä.

6. Jälkiruoka tai liköörikahvi

Jälkiruokien myynnissä tarjoilijoiden parhaaksi havaitsema keino on jättää lista pöytään asiakkaiden tutkittavaksi. Suullisesti luetelluista jälkiruoista on ravintolatyöntekijöiden mukaan helpompi kieltäytyä. Jos asiakas ei halua tilata jälkiruokaa, voi tälle vielä yrittää myydä erikois- tai liköörikahvin, joiden hinnat saattavat kivuta jopa jälkiruokia korkeammiksi.

7. Näin sinut saadaan tippaamaan

Tarjoilijoiden hyväksi havaitsema keino painostaa asiakkaat jättämään tippiä on kysäistä laskun tuomisen yhteydessä kepeästi olivatko asiakkaat tyytyväisiä ravintolailtaansa. Käteisellä maksettaessa vaihtorahoina tuodaan todennäköisesti runsaasti kolikoita, joita asiakkaat jättävät helpommin kuin seteleitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: Rue89.com
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ravintola Palace

Tässä ovat Suomen Michelin-ravintolat 2024 – mukana kaksi uutta ravintolaa

Viron Michelin-ravintolat

Tässä ovat Viron Michelin-ravintolat – katso tuore lista suosituksista

Ravintola Blanko

Turun parhaat ravintolat – 27 paikkaa, joita kannattaa kokeilla

Suomen parhaat ravintolat

Tässä ovat Suomen 50 parasta ravintolaa – onko oma suosikkisi listalla?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja