Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Muistatko vielä matkashekit? Kätevänä pidetty reissuraha hävisi vähin äänin – näin sille kävi

Shutterstock artikkelin kuva
Matkavinkit
Tiesitkö, mitä matkashekeille tapahtui?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 06.08.2019
facebook   whatsapp

Matkashekit katosivat Suomesta

Vielä 90-luvulla tiedostava matkailija muisti hankkia ennen reissua pankista matkashekit, jotka vaihdettiin rahaksi perillä kohteessa. Näin vältyttiin kuljettamasta mukana isoja käteissummia. Matkashekit saattoivat toimia myös maksuvälineinä esimerkiksi hotelleissa.

Jos et ole pitkään aikaan kuullut puhuttavan matkashekeistä tai edes muistanut niitä, ei se ole ihme. Matkashekkejä ei nimittäin ole enää vuosiin saanut suomalaisista pankeista. Muissa maissa tai valuutanvaihtoyhtiöiden valikoimissa matkashekkejä voi edelleen olla saatavilla.

Matkashekkien suosio on laskenut dramaattisesti myös kansainvälisesti. Tutkimusyhtiö YouGovin mukaan brittimatkailijoista 9 prosenttia käytti matkashekkejä vielä vuonna 2011. Vuonna 2014 luku oli 4 prosenttia, ja vuonna 2018 vain 1,5 prosenttia.

Tänä päivänä reissussa on helpointa käyttää maksukorttia, jolla ostokset voi maksaa suoraan liikkeessä. Automaatista taas saa nostettua käteisrahaa pientä komissiota vastaan vuorokauden ympäri. Matkashekkien tilalle on tullut erilaisia prepaid-kortteja, joille voi ladata tarvitsemansa summan rahaa.

90-luvulla matkashekkien käyttöä puolsi turvallisuuden tunne. Jos matkashekit katosivat tai ne varastettiin, hyvitettiin ne matkailijalle. Matkashekit vaativat aina käyttäjän allekirjoituksen.

Valuutanvaihtoyhtiö Travelexin prepaid-korteista vastaava Ania Walker kertoo matkashekkien nauttineen suosiota aikana, jolloin raha-automaatteja oli vähemmän. Myös korttimaksut olivat harvinaisempia.

– Maksukorttien ja sovellusten myötä ihmiset odottavat välitöntä palvelua. Matkashekkien vaihtaminen rahaksi voi olla hankalaa viikonloppuisin tai syrjäisissä kohteissa, sanoo Walker.

Nykyään raha-asioiden hoitaminen maksukortilla on helppoa lähes kaikissa suosituissa matkailumaissa. Muista kuitenkin myös yleiset maksukortteihin liittyvät virheet ja huijaukset.

Lue myös: Muistatko millaista oli matkustaa 90-luvulla? 10 asiaa, jotka ovat muuttuneet dramaattisesti

Lähde: Traveller.com.au
Kuva: Shutterstock

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Maktashekki! :D Nopeasti on aika muuttunut, tuskin kukaan enää edes miettii muuta kuin luottokorttia ulkomailla maksaessaan. Tai no, britit tulevat tässäkin jälkijunassa.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.