Hyppää sisältöön

Älä tee tätä virhettä matkalla Kuubaan! Nämä 5 asiaa pitää tietää paikallisesta valuutasta

Elina Venttola Päivitetty: 01.12.2023
Kuubassa on kaksi valuuttaa: peso ja peso. Kahden valuutan järjestelmä hämmentää tietämättömän matkailijan varmasti. Näillä viidellä vinkillä vältät mokat matkallasi Kuubaan!

1. Rahaa ei voi vaihtaa etukäteen

Monet matkailijat valmistelevat matkaa vaihtamalla paikallista valuuttaa etukäteen. Valuuttaa ei kuitenkaan voi vaihtaa etukäteen, jos on matkalla Kuubaan.

Kuuban rahaa eli pesoja ei ole saatavilla ulkomailla, joten esimerkiksi suomalaiset valuutanvaihtopisteet eivät voi vaihtaa euroja pesoiksi. Valuutta täytyy siis vaihtaa vasta maahan saapuessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Luotettavimmin saat vaihdettua eurot pesoiksi virallisissa Cadeca-vaihtotoimistoissa, pankeissa tai lentokentällä. Myös monissa hotelleissa voi vaihtaa valuuttaa, mutta kurssi saattaa olla kalliimpi kuin vaihtotoimistoissa tai pankeissa.

2. Kahdenlaisia pesoja

Kun eurot on vaihdettu onnistuneesti Kuuban pesoiksi, matkailija kohtaa toisen ongelman: pesot näyttävät erilaiselta kuin paikallisten käyttämä valuutta.

Kuubassa on käytössä kahden valuutan järjestelmä, jossa matkailijat saavat käyttöönsä vaihtokelpoista pesoa eli peso convertibleä (CUC), kun taas paikalliset käyttävät moneda nacionalia (CUP). Setelit erottaa siitä, että vain paikallisten käyttämä CUP on kuvitettu ihmisten kasvoilla. Turistivaluutassa kuvituksena on esimerkiksi rakennuksia.

Kahden valuutan systeemi otettiin käyttöön vuonna 1994, kun Kuubassa oli heikko taloustilanne. Matkailijalle tarjotun rahan arvo kiinnitettiin Yhdysvaltain dollariin, eli yksi CUC on lähes saman verran kuin yksi dollari. Turistivaluuttaa käytetään myös luksustuotteiden ostamiseen, sillä se on arvokkaampaa kuin paikallinen peso.

Kuuban turistipeso
Kuubassa käytettävät pesot erottaa siitä, että vaihtokelpoisen turistipeson kuvituksena on rakennuksia, ja paikallisen peson kuvituksena tunnettuja henkilöitä.

Paikallinen valuutta CUP on noin 25 turistipesoa. Matkailijoille suunnatuissa tuotteissa ja palveluissa hinnat ilmaistaan usein turistipesoissa, minkä vuoksi matkailija voi selvitä matkasta käyttämättä lainkaan paikallista pesoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuitenkin esimerkiksi katuruokaa ostaessa on oltava tarkkana, koska niiden hinnat voivat olla paikallisissa pesoissa. Myös paikallisbusseissa maksuun saattaa tarvita paikallisten käyttämää pesoa.

3. Varaa mukaan käteistä

Käteinen on paras maksutapa Kuubassa, sillä automaattinostoissa on usein epäedullinen kurssi ja rahan siirrosta tulee suurehko lisämaksu. Lisäksi matkailija ei voi mennä takuuseen siitä, että automaatteja on yhtä tiheästi kuin esimerkiksi Euroopassa, eivätkä kaikki kortit toimi kuubalaisilla pankkiautomaateilla.

4. Älä luota parempaa kurssia tarjoaviin rahanvaihtajiin

Koska paikallisen valuutan ja turistivaluutan erot aiheuttavat matkailijoissa hämmennystä, Kuubassa kannattaa vaihtaa rahaa vain luotettavissa rahanvaihtopisteissä. Maassa liikkuu väärennettyä rahaa, ja liian hyviin rahanvaihtotarjouksiin on syytä suhtautua varoen.

Esimerkiksi kadulla yksittäiset ihmiset voivat tarjoutua vaihtamaan euroja pesoiksi halvemmalla kuin rahanvaihtotoimistot – älä tartu tarjoukseen, sillä voit joutua huijatuksi.

5. Käytä tai vaihda pesot ennen maasta poistumista

Jäikö lompakkoosi liian paljon Kuuban pesoja? Käytä tai vaihda ne pois viimeistään lentokentällä, sillä et voi vaihtaa Kuuban pesoja euroiksi palatessasi Suomeen!

Kuuban valuuttaa voi kuljettaa maasta pois, mutta muista, että Kuuban peso on käyttökelvoton ulkomailla. Pesoja ei voi vaihtaa takaisin euroiksi Kuuban ulkopuolella, joten ylimääräiset pesot voi käyttää tuliaisiin tai vaihtaa takaisin euroiksi ennen paluulennon lähtöä.

>> Lue myös: Ensikertalaisen Kuuba – 10 vinkkiä, joilla pärjäät lomalla

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähteet: Visit Cuba, Tour Republic
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Valuutanvaihto ulkomailla

Käteistä kannattaa yhä vaihtaa matkalle, ja siihen on hyvä syy – tämän vuoksi valuutanvaihto jo kotimaassa kannattaa

Tyhjä huulirasvapuikko on yllättävä paikka piilottaa rahaa matkalla

Tähän arkiseen esineeseen et olisi ikinä keksinyt piilottaa rahaa matkalla – ja juuri siksi se suojaa sinua varkailta

Säästövinkit matkalle

Näin säästät matkalla – 10 helppoa vinkkiä, joiden avulla pysyt budjetissa

Ranta Espanjassa

Juomarahaopas Espanjaan – näin tippaat lomallasi oikein

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja