hero taustakuva

Jos haaveilet maailmanympärimatkasta, varaudu näihin 10 asiaan – tapahtuvat jokaiselle pitkällä reissulla

Shutterstock artikkelin kuva
Matkavinkit
Upeita maisemia ja toteutuneita unelmia - mitä muuta voi odottaa maailmanympärimatkalta? Vältä yllätykset ja varaudu reissuelämän realiteetteihin.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 03.06.2019
facebook   whatsapp

1. Matkustaminen tuntuu työltä – mutta mukavalta sellaiselta

Ensimmäinen asia, jonka huomaat pitkällä matkalla on se, ettet ole lomalla. Päinvastoin: sinulla on nyt uusi työ, eikä siitä pidetä vapaapäiviä. Maailmanympärimatkaan liittyy valtavasti suunnittelua, tiedonhakua, aikataulutusta ja budjetointia.

Uuteen maahan tai kohteeseen saapuessasi käynnistyvät samat rutiinit. Majoituksen valinta, hintatason tunnustelu, kohteliaisuusfraasien opettelu paikallisella kielellä, valuuttakurssien painaminen mieleen, metrokarttojen opiskelu, nähtävyyksien kartoittaminen ja jatkoyhteyksien selvittäminen – aika ei todellakaan käy pitkäksi.

Erityisesti rahankäyttö vaatii suunnittelua, sillä reissukassan on riitettävä maaliin saakka. Matkalla voi toki yrittää myös tehdä etätöitä tai hankkia väliaikaisen pestin kohteessa.

2. Sinusta tulee mestaripakkaaja

Kotona lomalle lähtemistä edeltää usein päiväkausia kestävä pakkausoperaatio avonaisten laukkujen lojuessa kodin nurkassa. Toisin on maailmanympärimatkalla, jossa pakkaaminen muuttuu nopeasti helpoksi rutiiniksi. Kun on taas aika vaihtaa majoitusta, tavarat sujahtavat tutuille paikoilleen varttitunnissa.

ShutterstockMaailmanympärimatkalle pakkaaminen
Maailmanympärimatkalla pakkauksesta tulee rutiini.

Pakkausrutiini on hyvä muistaa myös silloin, kun mielesi tekisi ostaa jotain painavaa tai tilaa vievää kesken matkan. Mahtuuko se matkatavaroihisi ja jaksatko kantaa sen?

3. Paikka, josta et haluaisi lähteä

Jossain vaiheessa matkaa se tapahtuu. Löydät paikan, joka on parempi kuin mikään muu ennen sitä. Huomaat vilkuilevasi asuntoilmoituksia ja kuvittelevasi itsesi hoitamassa arkirutiineja kohteessa vielä kuukausien päästäkin. Pois lähteminen tuntuu vaikealta.

Unelmakohteen löytämisestä on usein maksettava hinta matkan seuraavalla etapilla. Koska et olisi halunnut lähteä edellisestä paikasta, voi sitä seuraava kohde tuntua valjulta.

4. Petyt johonkin kohteeseen

Pitkään suunnitellulle matkalle on mahdotonta lähteä ilman ennakko-odotuksia. Samalla kannattaa muistuttaa itseään siitä, etteivät odotukset aina täsmää todellisuutta. Suosikiksesi saattaa muodostua paikka, josta et ollut kuullutkaan ennen reissua, ja kauan odottamasi kohde voi osoittautua pettymykseksi.

Kuuluisa kohde voi tuntua paikan päällä kaoottiselta turistirysältä. Sosiaalisessa mediassa ihailemasi paikka ei välttämättä näytäkään samalta kuin valokuvissa.

5. Sairastut

Viikon tai kahden lomasta voi helposti selvitä ilman minkäänlaisia vaivoja. Toisin on pitkällä reissulla, jolla voit lähes satavarmasti varautua sairastumiseen jossain vaiheessa. Yleisimpiä reissuvaivoja ovat vatsataudit ja flunssat.

Lähes vääjäämätöntä on myös se, että sairastuminen pilaa suunnitelmasi kohteessa, jossa satut olemaan. Jos aikataulu ei salli muutoksia, voi kokonainen kohde jäädä näkemättä maatessasi kuumeessa hotellihuoneessa.

Vakavien onnettomuuksien ja sairastumisten varalta jokaisen on huolehdittava kattavasta matkavakuutuksesta.

6. Jäät paitsi jostain tärkeästä kotona

Vaikka sinulla olisi kuinka hauskaa, iskee väistämättä hetki, jolloin tunnet koti-ikävää. Muiden elämä jatkuu kotona samalla, kun itse jäät paitsi tärkeistä hetkistä: juhlapyhistä, syntymäpäivistä, häistä ja illanvietoista.

ShutterstockAsiat jotka tapahtuvat kaikille pitkällä matkalla
Perheeseen ja ystäviin on nykyään helppo pitää yhteyttä maailman toiselta laidalta.

Sosiaalisen median myötä yhteydenpito kotiin on helpottunut. Samalla saatat huomata, että yhteydenpidollakin on rajansa. Kerran elämässä -matka saattaa vilahtaa ohitsesi, jos yrität pysyä reaaliajassa mukana jokaisessa kotipuolen käänteessä.

7. Matkaväsymys iskee

Kun matkustat useita kuukausia ilman taukoa, et voi välttyä matkaväsymykseltä. Kaikki joutuvat lopulta tilanteeseen, jossa mikään ei tunnu kiinnostavalta, kaikki ärsyttää ja matkakumppani käy hermoille.

Reissuväsymykseen auttaa parhaiten hetkellinen pysähtyminen. Valitse mukava kohde, etsi viihtyisä majoitus ja pidä taukoa nähtävyyksistä, suunnittelusta ja suorittamisesta. Isojen elämysten välissä tv-sarjojen katsominen sängyssä voi olla juuri se, mitä tarvitset.

8. Tutustut uusiin ihmisiin

Maailmanympärimatkalla voit halutessasi tutustua uusiin ihmisiin vaikka joka päivä. Jotkut heistä saattavat jäädä elämääsi loppuiäksi, mutta suurinta osaa et tule näkemään enää koskaan. Se ei vähennä yhteisten kokemusten arvoa.

ShutterstockThaimaa
Matkalla uusiin ihmisiin tutustuu helposti esimerkiksi erilaisilla retkillä.

Maailmalla huomaat myös sen, että suurin osa ihmisistä on lopulta hyviä ihmisiä. Kun tarvitset apua, sitä todennäköisesti myös annetaan.

9. Kadotat jotain

Pitkällä matkalla et tule palaamaan kotiin kaikkien tavaroidesi kanssa. On enemmän kuin todennäköistä, että menetät jotain. Ehkä se on varastetun laukun mukana mennyt muistikirja, junaan unohtunut kamera, huomaamatta tippunut koru tai pesulan hukkaama paita.

Isoja vahinkoja, katoamisia ja varkauksia silmällä pitäen reissuun ei ikinä tule lähteä ilman kattavaa matkavakuutusta. Tarpeettomat arvotavarat kannattaa jättää kotiin.

10. Suunnitelmasi muuttuvat

Voit yrittää noudattaa laatimaasi suunnitelmaa, mutta pitkällä matkalla yllätyksiä tulee eteen aina. Ehkä saavut unelmiesi paratiisisaarelle, jossa sataa kaatamalla lähtöpäivään saakka. Ehkä kauan odottamasi nähtävyys on suljettu remontin takia. Pahimmassa tapauksessa kohdetta voi koetella luonnonkatastrofi.

Joskus matka keskeytyy tai muuttaa muotoaan. Ehkä kotona tapahtuu jotain, mikä vaatii läsnäoloasi. Ehkä haluat itse keskeyttää matkasi: huomaat haluavasi viettää pidemmän aikaa yhdessä paikassa. Joskus reissaaja rakastuu ja muokkaa suunnitelmia yhdessä lomaromanssin kanssa.

Mitä pidempi matka, sitä suuremmalla todennäköisyydellä reittiin ja aikatauluihin tulee jossain vaiheessa muutoksia – eikä se välttämättä ole huono asia.

Lue myös: Maailmanympärimatkaajan ABC – huomioi nämä asiat ennen suurta seikkailua

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Minun ja vaimoni 4 kuukauden maailmanympäriristeily onnistu erittäin hyvin v. 2013-4 Neo Romantica laivalla. Meillä ei ollut mitään teidän luettelossa mainittuja ongelmia, Ohjelmaa oli joka päivä ja ilta ja maissa tehdyillä retkillä oli aina käytössä bussi oppaineen, Kävimme 20 eri maassa ja 40 eri satamassa eikä myrskyjäkään ollut lainkaan päiväntasajan eteläpuolella. Matkan hinta kahdelta
    oli alle 60.000 euroa johon sisältyi täysihoito hytteineen.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.