Hyppää sisältöön

Suojaa silmät säteiltä – matkailijan aurinkolasit

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 18.02.2012
Aurinkolasit eivät ole pelkkä imagotekijä, vaan tärkeä suoja silmille. Ne taistelevat paitsi häikäisyä, myös UV-säteilyä, pölyä ja roskia vastaan.

Valitse lasit tarkoituksen mukaan

Eri malleissa linssivärit ja näkökentän laajuus vaihtelevat ja siksi esimerkiksi golfkentille on tarjolla erilaisia malleja kuin kaupunkikäyttöön. Hyvien aurinkolasien valinnassa on yksi nyrkkisääntö: valitse ne käyttötarkoituksen mukaan.

Aiemmin aurinkolaseja myytiin Suomessa lähinnä vain kesäisin ja ulkomaanmatkoille. Fenno-optiikan tuotepäällikkö ja optikko Pirjo Kankkunen on kuitenkin sitä mieltä, että Pohjoismaissa aurinkolaseja vasta tarvitaankin, sillä meillä aurinko paistaa suoraan silmiin matalalta ja kirkkaana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Suomessa aika, jolloin aurinkolaseja tarvitaan ulottuu aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn.

Ruskeat, vihreät, siniset linssit

Erilaisia linssejä ja malleja erilaisiin tarkoituksiin on huimasti. Maallikolla menee sormi suuhun, kun pitäisi vertailla linssien sävyeroja. Onneksi osaava optikko auttaa ja tietää tarkasti, mitä miltäkin lajilta vaaditaan.

– Golf-lasien linssit ovat punaruskeat ja kehyksien muodossa on otettu huomioon, ettei aurinko pääse häikäisemään sivusta, kun golffaaja puttaa, kertoo Kankkunen esimerkkinä urheilulaseista.

Hyvät urheilulasit ovat mukavat, lähes huomaamattomat käyttää ja kestävät pieniä kolhuja paremmin kuin tavalliset aurinkolasit. Vihreät linssit toistavat värejä luonnollisimmin. Ruskean linssin läpi taas erottuvat yksityiskohdat, sillä sävy korostaa kontrasteja. Merillä liikkumiseen suositellaan polarisoivia linssejä, jotka torjuvat vedestä heijastuvaa häikäisyä.

Autolla ajaessa parhaimmat ovat kapeasankaiset polarisoivat aurinkolasit. Linssien polarisaatio on hyödyllinen varsinkin märällä tai lumisella kelillä ajettaessa. Liian paksut sangat taas estävät näkyvyyttä sivuille. Myös fotokromaattiset, eli itsestään tummentuvat linssit ovat kelpo valinta autoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupunkikäytössä ei aurinkolaseille ole erityisvaatimuksia. Usein tavalliseen käyttöön tulevien aurinkolasien ostaja miettiikin enemmän kehysten trendikkyyttä kuin suojaa. Täysi UV-suoja on silti hyvä olla. Lasien tarrassa lukeva 100 tai joissakin laseissa käytetty 400 tarkoittavat täyttä suojaa.

Varsinkin lämpimään suuntautuvilla ulkomaanmatkoilla aurinko paistaa usein suoraan pään yläpuolelta, jolloin se ei häikäise, mutta lähettää kuitenkin säteilyä. Silloin kannattaa ihoa rasvatessaan muistaa suojata myös silmänsä asianmukaisilla laseilla.

Kehykset paisuvat

Aurinkolasien trendit vaihtelevat paljon, mutta viime vuodet pintansa ovat pitäneet hyvin suuret mallit.

– Viimeisen parin vuoden aikana kehykset ovat suurentuneet entisestään, sanoo Kankkunen.

Euroopan messuilta Kankkunen poimii muutaman tulevan trendin. Retromallit pitävät yhä pintansa, nyt eletään uudelleen 1970-lukua. Pois ovat jääneet ylimääräiset koristestrassit, nyt sangat ovat ohuet ja eleettömät jättäen tilaa suurille linsseille. Miehille on tarjolla pilottilasia ja uutena pientä pyöreää linssiä 1990-luvun alun tyyliin.

Rantalomalla saattavat katukauppiaan hauskat ja halvat aurinkolasit tuntua kivalta ostokselta. Hintaan ei kuitenkaan kannata sortua. Kaikista halvimpien aurinkolasien linssit on saatettu tehdä prässäämllä, jolloin linssit eivät ole optisesti virheettömiä.

Halvoissa linssiseissä saattaa olla jopa hieman voimakkuutta ja herkät ihmiset voivat saada niistä päänsärkyä, kertoo Kankkunen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mistä tahansa tyylistä sitten pitääkin, kannattaa aurinkolasien ostajan miettiä Kankkusen vertausta t-paitojen ja aurinkolasien laadusta:

– Molempia voi ostaa muutamalla eurolla tai sitten satasella. Hinta ja laatu kulkevat tässäkin tapauksessa käsi kädessä.

Lue lisää matkailijan terveydestä

Teksti: Anna Lehto
Kuva: Flickr/Lucas Possiede

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Matkatavarat

Tämä lomamoka sattuu helposti – 10 maata, joissa adapterin tarve voi yllättää

Luteiden takia matkalaukkua ei kannata säilyttää hotellihuoneen lattialla

Yksi helppo asia, mikä jokaisen kannattaisi tehdä hotellihuoneessa – voi pelastaa matkasi

Sairaalta matkustajalta voidaan evätä pääsy lennolle

Voidaanko sairaalta matkustajalta kieltää pääsy lennolle? 6 asiaa, jotka tulee ottaa huomioon

Märällä paperilla täytetyt pahvikupit auttavat korvakipuun lennolla

Tätä lentoemäntien nerokasta niksiä et olisi ikinä keksinyt itse – kuulostaa oudolta, mutta poistaa korvakivun

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja