Hyppää sisältöön

Matkailija, joko kuulit? Huomioi tämä muutos, kun matkustat lääkkeiden kanssa

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 02.01.2017
Sähköinen lääkeresepti muuttui pakolliseksi vuoden 2017 alusta lähtien. Matkailijoille se tarkoittaa lääkeselvitysten kuljettamista mukana.

Muista lääkeselvitys matkaa varten

Suomen matkatoimistoalan liitto (SMAL) muistuttaa ulkomaille suuntaavia matkustajia ottamaan lääkkeitään koskevat selvitykset mukaan matkalle. Uusi käytäntö liittyy siihen, että lääkereseptit ovat muuttuneet sähköisiksi vuoden 2017 alusta lähtien.

Viranomaisten mukaan matkustajilla on oltava dokumentit, joilla he voivat todistaa oikeutensa kuljettaa henkilökohtaisia lääkkeitään. Selvitystä saatetaan vaatia esimerkiksi tullissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viranomaiset suosittelevat matkustajia ottamaan mukaansa ainakin yhden seuraavista asiakirjoista:

  • Lääkärin tulostama potilasohje, jossa on lueteltu kaikki potilaalle samalla kertaa määrätyt lääkkeet.
  • Apteekista tai lääkkeen määrääjältä saatava allekirjoitettu englanninkielinen yhteenvetotuloste eli jäljennös sähköisistä resepteistä. Jäljennöksen voi tulostaa sellaisista lääkkeistä, jotka on ostettu apteekista.
  • Suomenkielinen yhteenveto resepteistä, jonka voit pyytää apteekista tai terveydenhuollosta tai tulostaa itse Omakanta-palvelusta.

Varaudu matkaan

Matkustajat voivat halutessaan pyytää lääkäriltä myös selvityksen lääkityksestä ja sen perusteista sekä sairauden diagnoositietoja tai hoitokertomuksia. Joskus asiakirjojen käännättäminen englanniksi tai kohdevaltion kielelle voi olla järkevää.

Mikäli matkustaja aikoo ostaa lääkkeitä ulkomailla, tulee lääkkeen määrääjän kirjoittaa lääkemääräys ulkomailla ostoa varten. Matkailijalle tulostetaan englanninkielinen lääkemääräys, jota käytetään paperisen reseptin tapaan. Suomessa sitä ei voi käyttää.

Tärkeää tietoa aiheesta löytyy esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta. Reseptiuudistukseen liittyvää tietoa löytyy myös esimerkiksi osoitteesta http://www.kanta.fi/reseptit-mukaan-ulkomaille.

Lähde: SMAL

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Etälääkäri auttaa matkailijaa

Matkailijan 5 tapaa hyödyntää etälääkäriä – nopea, helppo ja edullinen apu mistä vain

GSK

Jätskiä, uintia ja turistiretkiä – tavallisessa lomassa on useita hetkiä, jolloin voit altistua hepatiittitartunnalle

Kuinka monta kertaa lennolla pitäisi nousta ylös?

Kuinka monta kertaa lennolla pitäisi todella nousta jaloittelemaan? Vastaus saattaa yllättää

Miksi Espanjassa eletään keskimääräistä pidempään?

Miksi espanjalaiset elävät niin pitkään – paheista huolimatta? Alkoholi kuuluu arkeen ja sauhuttelu kauhistuttaa suomalaista

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja