Hyppää sisältöön

Tätä et takuulla ole huomannut ajatella ennen lentoa – yllättävä syy, miksi valitsemillasi vaatteilla ja kengillä on väliä

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 06.08.2018
Lue miksi vaatteilla on lentokoneessa enemmän väliä kuin arvaisitkaan.

Oikeanlaiset vaatteet voivat pelastaa henkesi lento-onnettomuudessa

Vain muutamia kymmeniä vuosia sitten lentomatkailu oli harvinaista huvia, johon vain eliitillä oli varaa. Lennolle oli tapana pukeutua tyylikkäästi parhaisiin edustusvaatteisiin.

Tänä päivänä matkailijat vannovat mukavuuden nimeen: lenkkitossut ja mukavat housut ovat monien valinta. Vain harvat uskovat enää tyylikkään asun voivan tuoda ilmaisen korotuksen lentokoneen bisnesluokkaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

CNN:n liikenneanalyytikko Mary Schiavo muistuttaa, että lennolle valituilla vaatteilla ja kengillä voi olla merkitystä turvallisuuden kannalta. Schiavo viittaa lentoyhtiö Aeromexicon hiljattain sattuneeseen onnettomuuteen, jossa kaikki matkustajat saatiin evakuoitua koneesta turvallisesti.

Nykyaikaiset lentokoneet on suunniteltu siten, että matkustajat on pystyttävä evakuoimaan 90 sekunnissa. Omalta osaltaan lentomatkustajat voivat nopeuttaa prosessia paikantamalla aina lähimmän hätäuloskäynnin ja pukeutumalla asianmukaisesti.

Korkokengät lentokoneessa ovat jääneet suurimmaksi osaksi ilmailualan glamour-vuosiin – ja hyvä niin. Evakuointitilanteessa parhaat mahdolliset jalkineet ovat tukevat ja mukavat jalassa. Varvassandaalit kannattaa niin ikään unohtaa, vaikka olisitkin palaamassa rantalomalta.

Kenkien riisuminen voi tuntua pitkällä lennolla houkuttelevalta, mutta asiantuntijan mukaan ne kannattaa pitää jalassa jo turvallisuussyistä erityisesti nousun ja laskun aikana. Mahdollisessa vaaratilanteessa kengännauhojen solmimiseen hujahtaisi turhaa aikaa.

Paras mahdollinen lentoasu peittää Schiavon mukaan käsivarret ja jalat. Tosipaikan tullen pitkähihaiset paidat ja pitkät housut suojaavat ihoa haavoilta ja hiertymiltä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turvallisuusasiat kannattaa pitää mielessä myös juomatarjoilun aikana. Humaltuneena evakuointitilanne olisi huomattavasti haastavampi.

Lue myös: Onko lennoilla pukukoodi? Lue millaisissa asuissa koneeseen ei välttämättä pääse

Lähde: CNN
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Lentoyhtiöiden codeshare-yhteistyö

Yllätyitkö, kun varasit lennon ja lähtöportilla odottaakin eri yhtiön kone? Tätä tarkoittaa codeshare-yhteistyö

Pysäköinti Helsinki-Vantaalla

Näin jätät auton parkkiin Helsinki-Vantaalle – tiesitkö, että yksi hotelliyö voi tuoda ilmaisen pysäköinnin loman ajaksi?

Norjan Kirkkoniemi

Finnairilta uusi reitti kesäkaudelle 2025 – lisävuoroja useille reiteille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja