Tiesitkö nämä asiat alkoholin juomisesta lentokoneessa? 8 faktaa
1. Lentokoneeseen ei pääse humaltuneena
Monille lasillinen kuohuviiniä lentokentän baarissa on matkasta toiseen toistuva juhlava perinne, mutta humaltuneena ei lentokoneeseen kannata yrittää. Lentoaseman henkilökunnalla on oikeus evätä pääsy koneeseen henkilöltä, joka on selkeästi alkoholin vaikutuksen alaisena.
2. Omat alkoholijuomat on kielletty lentokoneessa
Lentokentän tax free -liikkeessä ei kannata suunnitella oman salapullon ostamista lentomatkaa varten. Kaikkien omien alkoholijuomien juominen on lentokoneessa tiukasti kielletty. Lain mukaan lentokoneessa saa juoda ainoastaan lentoyhtiön tarjoamia tai myymiä alkoholipitoisia juomia.
Lue myös: Jouduitko lennolla humalaisen viereen? Lentoyhtiö kertoo, miten kannattaa toimia
3. Alkoholitarjoilua on karsittu lennoilla
Muistatko vielä ajan, jolloin lähes jokaisella lennolla ruoat ja juomat kuuluivat lipun hintaan? Nykyään ainakin alkoholitarjoilu on muuttunut useimpien yhtiöiden lyhyillä lennoilla maksulliseksi – ja käytäntö koskee halpalentoyhtiöiden lisäksi suurinta osaa täyden palvelun lentoyhtiöistä.
Kaukolennoilla lipun hintaan sisältyvät yleensä ruoka- ja juomatarjoilut sisältäen myös alkoholipitoisia juomia kuten viiniä ja olutta.
Lue myös: Nämä alkoholijuomat maistuvat lentomatkustajille – arvaatko suomalaisten suosikit?
4. Joillain reiteillä alkoholi on kielletty
Joskus alkoholisääntöihin saattaa vaikuttaa myös tietty reitti, jota lentoyhtiö liikennöi. Esimerkiksi polttariporukoiden suosimiin bilekohteisiin lennettäessä matkustajien alkoholinkäyttöön on jouduttu kiinnittämään erityistä huomiota. Halpalentoyhtiö Ryanair on muun muassa kieltänyt verovapaiden alkoholituotteiden kuljettamisen matkustamossa kokonaan Ison-Britannian ja Ibizan välisillä lennoilla jo vuonna 2015. Myös lentokentällä myytyjen alkoholiannoksien määrää on kontrolloitu matkustajien tarkastuskorttien avulla.
5. Humaltuminen lentokoneessa voi olla rikos
On selvää, että lentokoneessa ei voi rällästää humalassa maailmalla reissatessa. Moni ei kuitenkaan tiedä, että humaltuminen lennolla voi olla itse asiassa rikos, The Sun raportoi. Lentokoneessa juomien määriä ei ole rajoitettu tiettyyn lukuun, mutta tarjoilu voidaan koska tahansa lopettaa liikaa nauttineelle matkustajalle.
Jos humalaisen matkustajan käytös häiritsee muita matkustajia, on lentoyhtiöllä oikeus poistaa matkustaja koneesta. Vakavammissa häiriötapauksissa tämä saattaa tarkoittaa jopa ylimääräistä välilaskua.
Lue myös: Lentoemännän 5 paljastusta: mitä alkoholia juovista matkustajista todella ajatellaan
6. Alkoholi vaikuttaa eri tavalla ilmassa
Moni matkailija on saattanut huomata, että lentokoneessa alkoholi tuntuu nousevan päähän nopeammin kuin maan kamaralla. Tunne liittyy asiantuntijoiden mukaan lentokoneen matalaan ilmanpaineeseen ja veren hapenottokyvyn heikentymiseen.
Osittain ilmiö selittyy myös istumisella. Pitkän paikoillaan istumisen jälkeen voi olla hankala hahmottaa humaltuvansa. Jos lentokoneessa juo alkoholia, kannattaa alkoholipitoisen juoman rinnalla nauttia myös runsaasti vettä. Lentokoneen kuivassa ilmassa nestehukka kiusaa helpommin kuin maan tasalla.
Lue myös: Matkustaja, pidä varasi lennolla – tässä tilanteessa jäät koneessa ilman alkoholia
7. Alkoholi aiheuttaa pidätyksiä
Pidätys alkoholin takia ei ole pelkkää pelottelua, jolla matkustajien juopottelua yritetään rajoittaa. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa pidätettiin BBC:n selvityksen mukaan 387 matkustajaa alkoholin takia helmikuun 2016 ja helmikuun 2017 välillä.
8. Alkoholia voi kuljettaa rajojen mukaan
Kotiin lennettäessä alkoholituontia koskevat tullin asettamat rajat. Suomalaismatkailija voi tuoda omaan käyttöön alkoholia EU-maista eri määrän kuin EU:n ulkopuolelta matkustettaessa. Lentomatkustajilla alkoholin tuomista rajoittavat myös lentoyhtiöiden asettamat painorajat.
Tullin yksityiskohtaisiin ohjeisiin voi tutustua täällä.
Lähteet: BBC, Meanwhile at KLM, The Sun, Tulli