Hyppää sisältöön

Oletko joskus miettinyt, mitä Helsinki-Vantaalla tehdään turvatarkastuksessa poistetuille tavaroille?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 21.01.2018
Matkailijoilta poistetaan turvatarkastuksessa liian suuria nestepakkauksia sekä lentoturvallisuuden vaarantavia esineitä. Mitä niille tapahtuu?

Menetitkö jotain turvatarkastuksessa?

Moni matkailija on joutunut lentoasemalla tilanteeseen, jossa matkatavaroista poistetaan jotain turvatarkastuksessa. Joskus syynä on epätietoisuus, mutta usein kielletyt tuotteet voivat päätyä käsimatkatavaroihin epähuomiossa.

Nesteisiin liittyvät vakiintuneet säännöt ovat jo tuttuja useimmille lentomatkustajille: matkustamoon saa viedä litran suuruisen pussin nestemäisiä aineita sisältäviä pakkauksia, joiden yksittäinen koko on korkeintaan 100 millilitraa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Enemmän hämmennystä aiheuttavat esimerkiksi terävät esineet ja tulentekovälineet, joihin liittyvät käytännöt eivät ole kaikille tuttuja. Varavirtalähteitä poistetaan puolestaan ruumaan menevistä matkalaukuista, sillä niitä saa kuljettaa ainoastaan käsimatkatavaroissa.

Matkailusivusto Travel & Leisure kirjoittaa Yhdysvaltojen lentoturvallisuudesta vastaavan TSA:n noudattavan tiettyjä sääntöjä, joiden mukaan esimerkiksi työntekijöiltä on tiukasti kielletty matkustajilta poistetun tuotteen ottaminen omaan käyttöön. Lentokentälle jääneet tavarat joko heitetään pois, lahjoitetaan tai myydään.

Nestemäiset aineet kuten juomat ja hiustenhoitotuotteet hävitetään automaattisesti, sillä virkailijat eivät voi olla varmoja niiden sisällöstä. TSA:lla ei ole oikeutta hyötyä poistetuista tavaroista taloudellisesti, mutta se voi lahjoittaa niitä eteenpäin muille tahoille, jotka puolestaan saattavat kaupata niitä.

Suomessa tehdään yhteistyötä Punaisen Ristin kanssa

Entä miten matkustajilta poistettujen tavaroiden kanssa toimitaan Helsinki-Vantaan lentokentällä? Suomen lentoasemia ylläpitävä Finavia kertoo Helsinki-Vantaan tekevän yhteistyötä Punaisen Ristin kanssa. Osa lentokentälle jääneistä tuotteista lahjoitetaan Vantaalla sijaitsevaan kierrätystavarataloon.

Finavian mukaan yhteistyöllä pyritään välttämään hävityksestä aiheutuvia kuluja sekä siihen liittyviä ekologisia epäkohtia. Kierrätykseen soveltuvat esimerkiksi vara-akut, työkalut ja terävät esineet. Tuotteista saadut tulot ohjataan Punaiselle Ristille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos ruumaan menevistä laukuista poistetaan matkatavaroita, on lentomatkustajalla oikeus saada tuote takaisin. Tavaroita säilytetään Helsinki-Vantaan lentoasemalla kuukauden ajan. Finavian mukaan matkustajat palaavat hakemaan turvatarkastuksessa poistettuja esineitä vain harvoin.

Mikäli käsimatkatavaroista löytyy kiellettyjä tuotteita, voi matkustaja halutessaan säilöä tavaran Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Sekä säilytyspalvelussa että säilytyslokeroissa on päiväkohtainen hinta. Jos aikaa säilömiseen ei ole, joutuu matkustaja luovuttamaan ne. Arvotavarat voi tilata takaisin maksua vastaan.

Lue myös: Arvaatko, mikä on suomalaisten yleisin pakkausmoka? Näitä poistetaan Helsinki-Vantaalla 500 kappaletta kuukaudessa

Teksti: Travel + Leisure, Finavia
Kuva: Finavia

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Lentoyhtiöiden codeshare-yhteistyö

Yllätyitkö, kun varasit lennon ja lähtöportilla odottaakin eri yhtiön kone? Tätä tarkoittaa codeshare-yhteistyö

Pysäköinti Helsinki-Vantaalla

Näin jätät auton parkkiin Helsinki-Vantaalle – tiesitkö, että yksi hotelliyö voi tuoda ilmaisen pysäköinnin loman ajaksi?

Norjan Kirkkoniemi

Finnairilta uusi reitti kesäkaudelle 2025 – lisävuoroja useille reiteille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja