Hyppää sisältöön

Lentoyhtiö, jota matkailijat rakastavat vihata – 10 faktaa, joita et ehkä tiennyt Ryanairista

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.11.2018
Tiesitkö nämä faktat Euroopan suurimmasta halpalentoyhtiöstä?

1. Aloitti täyden palvelun lentoyhtiönä

Tänä päivänä lisämaksuistaan tunnetun Ryanairin kyytiin ei saa viedä ilmaiseksi edes pientä vetolaukkua käsimatkatavaroihin, mutta tiesitkö, ettei yhtiö aloittanut halpalentoyhtiönä?

Vuonna 1984 Danren Enterprises -nimellä aloittanut irlantilaisyhtiö oli täyden palvelun lentoyhtiö, joka liikennöi vain yhtä reittiä. Uusi nimi annettiin yhtiön perustajiin kuuluvan Tony Ryanin mukaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Halpalentoyhtiön mallin kannattavuudesta vakuuttui Ryanairin nykyinen toimitusjohtaja Michael O’Leary, joka innostui amerikkalaisesta Southwest-yhtiöstä 80-luvun lopulla. Vuoteen 1995 mennessä yhtiö kuljetti jo yli kaksi miljoonaa matkustajaa vuodessa.

2. Vain yhdenlaisia koneita

Ryanairin kalustoon kuuluu yli 400 lentokonetta, joista kaikki ovat samaa tyyppiä: Boeing 737. Tulevaisuudessa yhtiön odotetaan ottavan käyttöön myös uudemman Boeing 737 MAX -tyypin koneita. Vuoteen 2024 mennessä halpayhtiöllä arvioidaan olevan 585 konetta.

3. Maailman suurimpia lentoyhtiöitä

Ryanair on tällä hetkellä maailman neljänneksi suurin lentoyhtiö. Edellä ovat vain amerikkalaisyhtiöt Delta, American Airlines ja Southwest. Halpayhtiön suurimmat markkinat eivät ole Irlannissa tai edes Isossa-Britanniassa, vaan Italiassa.

4. Saapui Suomeen vuonna 2003

Ensimmäisten Suomessa toimineiden halpalentoyhtiöiden joukkoon kuulunut Ryanair avasi reitin Suomesta lokakuussa 2003. Alussa yhtiö liikennöi ainoastaan Tampereelta Lontoon Stanstediin. Vuosien varrella kentät ja kohteet ovat vaihdelleet. Tällä hetkellä halpayhtiöllä on reittejä myös Lappeenrannasta.

5. Vuosikymmenen aikana 19 hylättyä kenttää

Maksimaalista voittoa etsivä Ryanair on nopea liikkeissään. The Telegraphin mukaan yhtiö on hylännyt kokonaan 19 lentokenttää vuosikymmenen aikana lakkautettuaan kannattamattomia reittejä. Yksi näistä kentistä on Turku, josta lennettiin muun muassa Lontooseen ja Malagaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
RyanairKymmenen faktaa Ryanairista
Ryanair on Euroopan suurin halpalentoyhtiö.

6. Ei yhtäkään onnettomuutta

Ryanair voi ylpeillä puhtaalla onnettomuushistorialla: yli 30 vuoden aikana sille ei ole sattunut yhtäkään vakavaa onnettomuutta. Pahin läheltä piti -tilanne koettiin Roomassa vuonna 2008, kun kone joutui tekemään hätälaskun lintuhyökkäyksen takia.

7. Tarjoili drinkkipusseja

Halpalentoyhtiön tarjoilujen erikoisin tuote on ollut nyt jo valikoimasta poistunut Bullseye Baggie, joka oli 25 millilitran pussi vodkaa, giniä tai rommia. Viinapussit aiheuttivat hämmennystä, sillä ne oli kielletty irlantilaisista pubeista ja alkoholiliikkeistä. Halpalentoyhtiö sen sijaan kaupitteli niitä jopa kaksi yhden hinnalla.

8. Kohujen lentoyhtiö

Valtavasta kasvustaan huolimatta Ryanair ei ikinä ole varsinaisesti ollut matkustajien lempiyhtiö. Skytraxin maailman parhaiden halpalentoyhtiöiden äänestyksessä irlantilaisjätti ei yltänyt edes kymmenen parhaan joukkon.

Ryanairin mainetta ovat siivittäneet lukuisat kohut. Keskustelua ovat herättäneet esimerkiksi lentoemäntien bikinikalenteri sekä rääväsuisen O’Learyn erikoiset puheet, joissa on uhottu niin seisomapaikoilla lentokoneessa kuin maksullisilla vessoillakin.

9. Halpayhtiö vuokraa yksityiskoneita

Jos sattuisit tarvitsemaan yksityiskonetta, et ehkä tulisi ajatelleeksi sellaisen tiedustelemista Ryanairilta. Tämä on kuitenkin yhtiön vähemmän tunnettu palvelu: hieman tyylikkäämpien yksityiskoneiden vuokraaminen. Koneeseen mahtuu 60 matkustajaa, ja istuinpaikoilla on reilusti enemmän tilaa.

10. Lisämaksut tuovat kaksi miljardia euroa vuodessa

Jokainen, joka on joskus voivotellut Ryanairin lisämaksujen takia, ymmärtää minkälaisesta bisneksestä on kysymys. Halpalentoyhtiö tienaa lisämaksuilla maailman viidenneksi eniten. Matkalaukkumaksut, paikkavalinnat ja muut lisämaksut takovat yhtiölle noin kaksi miljardia euroa vuodessa.

Lue myös: Kaikki halpalentoyhtiöt Suomessa – katso kattava lista

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: The Telegraph
Kuvat: Ryanair

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Halpalentoyhtiö Eurowings avaa uuden reitin Suomesta

Easyjetin lennot Suomesta

Halpalentoyhtiö Easyjet avaa kuusi uutta reittiä Suomesta

Miksi jet lag on pahempi itään matkustettaessa?

Oletko huomannut saman? Jet lag iskee pahemmin itään päin matkustettaessa – tässä syy

Passi

Unohditko passin kotiin? Näin saat uuden matkaa varten

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja