Hyppää sisältöön

Kotimaan kesäloma lasten kanssa? Näin matka sujuu onnistuneesti – 10 vinkkiä

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 29.06.2017
Perheloma kotimaassa pitää usein sisällään pitkiä ajomatkoja, jotka voivat olla haasteellisia perheen pienimmille. Lue vinkit rentouttavaan ja onnistuneeseen perhelomaan!

1. Suunnittele ruokailut etukäteen

Lasten kanssa matkaillessa ruokailujen suunnittelu on erityisen tärkeää, sillä nälkäinen perhe ei tiedä matkalla hyvää. Mieti jo etukäteen syömistä paitsi automatkojen varalle myös lopulliseen matkakohteeseen, sillä ruokailu on onnistuneen loman tärkeimpiä kulmakiviä: kun vatsa on täynnä, ei kiukuttelu uhkaa pilata lomapäivää.

Jos matkustat pienen vauvan kanssa, mukaan kannattaa pakata kaikki vauvan ruokailuun liittyvät tavarat. Ruokia voi ostaa matkan varrelta, mutta mukana on hyvä olla aina pieni hätävara, johon turvautua tarpeen tullen. Hotellien yleisissä tiloissa on tavallisesti mikro jolla vauvan maidon tai ruoan voi lämmittää, mutta asia kannattaa varmistaa ennen matkalle lähtöä. Jos suunnitteilla on vierailla ravintoloissa pienten lasten kanssa, varaa mukaan riittävästi viihdykettä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Mieti, oletko valmis tinkimään majoituksesta

Vaatimaton majapaikka on voinut olla hyvä ratkaisu aikaisemmin, mutta pienten lasten kanssa matkustaessa voi olla viisasta satsata majoitukseen. Hotelleissa on tarjolla usein perhehuoneita, joissa on tilaa niin lapsille kuin vanhemmillekin, vuokramökit taas tuovat lisävapautta koko perheelle ja majoittavat niin suuret kuin pienetkin lapset. Jos vauvasängylle on tarvetta, se kannattaa varata etukäteen.

3. Pakkaa tärkeimmät lelut

Perhelomalle lähtiessä ei kannata unohtaa tärkeimpiä eli lasten unileluja tai rakkaimpia pehmoleluja. Tuttu ja rakas unilelu lievittää vieraan paikan tuomaa turvattomuuden tunnetta. Vaikka hotelliyö olisi vanhempien mielestä luksusta, lasta uusi paikka saattaa aluksi oudoksuttaa.

4. Kylpyläloma sopii lapsiperheelle

Kotimaan kylpylähotellit ovat hyvä lomakohde lapsiperheille, sillä ne tarjoavat viihdettä koko perheelle. Tarkista kuitenkin etukäteen kylpylän suositukset vauvan uimapukeutumista varten, sillä uimavaippojen käyttö voi olla pakollista. Myös kokouimapuku ja tossut voi olla hyvä pakata mukaan.

Kesäloma lasten kanssa
Vaikka perhematka suunnitellaankin lasten ehdoilla, kannattaa lomalle varata kiinnostavaa tekemistä myös aikuisille.

5. Suunnittele tekemistä kaikille

Vaikka lapsiperheen kesäloma menee usein lasten ehdoilla, on loman aikana tärkeää huolehtia tekemistä myös aikuisille. Suunnitellessa kannattaakin valita lomakohde, missä on aktiviteetteja kaikille. Esimerkiksi kotimaan luontokohteet ja kansallispuistot tarjoavat hyvät ulkoilumahdollisuudet koko perheelle.

6. Jaa ajomatka osiin

Erityisesti pitkä ajomatka on viisasta jakaa osiin, sillä siinä missä useiden tuntien mittainen ajo on puuduttavaa aikuiselle, on se kammottavan tylsää lapsille. Älä siis ahnehdi liian pitkiä matkoja yhdellä kertaa, vaan suunnittele ajomatka etukäteen. Runsas taukojen määrä näkyy usein tyytyväisinä takapenkkiläisinä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

7. Valitse mielenkiintoinen reitti

Suorin ja nopein reitti ei aina ole se helpoin, sillä erityisesti lasten kanssa matkaillessa ajoetapit kannattaa katkaista hauskoihin vierailukohteisiin. Tee siis rohkeasti mutkia reitille, jos matkan varrelle osuu esimerkiksi geokätkö, hieno luontokohde tai vaikkapa kotieläintila.

8. Pakkaa mukaan kunnon eväät

Vaikka suunnittelisitkin pysähtyväsi matkalla ruokailemaan koko perheen voimin ravintolaan, on mukaan syytä pakata runsaat eväät. Kesäkuumalla juoma ja välipala helpottavat koko perheen matkantekoa. Eväiden syönti on myös omiaan tauottamaan automatkaa. Pakkaa mukaan viltti ja järjestä jännittävä eväsretki koko perheelle automatkailun lomaan!

9. Tekemistä automatkan ajaksi

Pitkä automatka tuntuu lapsista nopeasti puuduttavalta, ja pitkiä kilometrejä varten onkin viisasta varautua useilla erilaisilla ohjelmanumeroilla. Reitin etenemistä on esimerkiksi hauska seurata kartan avulla ja perinteiset leikit, esimerkiksi eri väristen tai merkkisten autojen laskeminen, viihdyttävät kaikkia.

10. Muista turvallisuus

Pitkälle automatkalle ei kannata lähteä ilman kunnon turvallisuusvälineitä. Huolehdi että kaikki lapset käyttävät turvavyötä koko matkan ajan. Lisäksi turvaistuimet kannattaa tarkastaa ennen matkalle lähtöä.

Jos mukaan lähtee lemmikkejä, matkustavat ne turvallisimmin joko valjaisiin kytkettynä tai erillisessä takatilassa. Huolla auto ennen matkaa sekä pidä hattuhylly tyhjänä, ja olet valmis unohtumattomalle perhelomalle!

>> Lue lisää vinkkejä lapsiperheen matkailuun!

Lähde: Holiday Club
Kuvat: Istockphoto

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Helsinki lasten kanssa

Lasten kanssa Helsingissä – lue vinkit onnistuneeseen lomaan

Autonvuokraus

Autonvuokrauksen sudenkuopat – huomioi nämä lisämaksut ja vältä mokat

Mitä tehdä hiihtolomalla?

Näillä viikoilla Suomessa vietetään hiihtolomaa – 5 vinkkiä perheille, jotka eivät vielä tiedä mitä tekisivät

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja