Hyppää sisältöön

Olisitko uskonut? Joka viides suomalainen autoilija ei ymmärrä liikennesääntöjä ulkomailla

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 01.08.2018
Ulkomailla autoilevat suomalaiset pihistelevät pysäköintiajan maksussa ja jättävät parkkisakot maksamatta.

Ulkomaiden liikennesäännöt mysteeri suomalaiskuskeille

Joka viides suomalainen kuski paljastaa, ettei aina ymmärrä ulkomaiden liikennesääntöjä, selviää pysäköinnin maksupalveluita tarjoavan Easy Parkin kyselytutkimuksesta. Kysely tehtiin kesäkuussa 2018 ja siihen osallistui 853 ajokortin omistavaa suomalaista.

Kyselyn vastauksista ilmeni, että vain seitsemän prosenttia kuljettajista kertoo ymmärtävänsä liikemerkit aina. Pysäköintimaksuihin taas suhtaudutaan ulkomailla huolettomasti, sillä pysäköinnin jättää maksamatta lähes joka kolmas ulkomailla autoileva suomalainen. Jos maksamattomasta pysäköinnistä seuraa parkkisakko, niin ikään joka kolmannes jättää sakon maksamatta toivoen, ettei karhukirje löydä perille kotimaahan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Määrät ovat melko suuria, sillä kyselytutkimuksen mukaan 43 prosenttia suomalaisista matkustaa kesällä 2018 ulkomaille. Ajokortillisista reilu viidennes tekee matkan pääsääntöisesti omalla autolla, ja joka kymmenes suunnittelee auton vuokraamista.

Valtaosa suomalaismatkailijoista kertoo ajamisen sujuvan ulkomailla mukavasti, mutta kaikille kansainväliset merkit ja liikennesäännöt eivät ole tuttuja.

ShutterstsockSakot ulkomailla
Ulkomailla saadut parkkisakot on syytä maksaa eräpäivään mennessä.

– Kun joka viides ulkomailla autoileva suomalaiskuski sanoo ymmärtävänsä liikennemerkit vain joskus ja harvemminkin, niin ei siinä liikenneturvallisuus ole huipussaan. Pieni liikennesääntöjen kertaus voisikin olla paikallaan ennen kuin matkalle lähdetään. Positiivista on se, että vain yksi prosentti vastaajista kertoo olevansa täysin ymmärtämätön ulkomaisista liikennesäännöistä, sanoo Easy Park Suomen maajohtaja Tuomas Liukkonen.

Pysäköinnistä tulee maksaa myös ulkomailla, sillä sakot löytävät perille

Valtaosa suomalaisista maksaa pysäköinnistä ulkomailla, mutta 27 prosenttia tunnustaa jättävänsä pysäköintimaksun kokonaan väliin. Kun pysäköinnistä maksetaan, se tehdään yleensä varman päälle: 55 prosenttia vastanneista kertoi maksavansa varmuuden vuoksi hieman ylimääräistä.

– Onhan se ymmärrettävää, että varsinkaan lomamatkalla parkkimaksu ei ole ensimmäisenä mielessä. Sen verran siihen olisi kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota, ettei pysäköintivirhemaksu turhaan pienennä matkabudjettia. Maasta riippuen yhden parkkisakon hinnalla viettää koko perhe vaikkapa mukavan illan juomineen ja ruokineen. Kansainvälisesti toimivalla pysäköintisovelluksella ulkomailla autoileva suomalaiskuski pystyy maksamaan pysäköinnin oman puhelimensa sovelluksella, omalla kielellä ja omalla valuutalla, Liukkonen muistuttaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos lomamatkan aikana suomalaismatkailijan auton tuulilasiin jää parkkisakko, suurin osa maksaa laskun tunnollisesti eräpäivään mennessä. Kuitenkin 31 prosenttia suomalaisista jättää laskun maksamatta ja toivoo, ettei maksukehoitus löytäisi koskaan perille Suomeen saakka.

– Toivo on aika harvoin toimiva strategia. Varsinkin tänä päivänä, kun monet maat ovat digitaalisesti yhteydessä toisiinsa myös pysäköinninvalvonnan osalta. Vuokra-autoilijan kannattaa muistaa, että autovuokraamo pystyy veloittamaan sakon suoraan luottokortilta. Tämä on mainittu monen vuokraamon sopimusteksteissä, mutta saattaa siltikin tulla yllätyksenä. Ylimääräisen rivin luottokortin laskulta voi välttää, kun lisää vuokra-auton rekisterinumeron pysäköintisovellukseen ja hoitaa parkkimaksun sitä kautta, Tuomas Liukkonen sanoo.

>> Lue myös: Saitko sakot ulkomaanmatkalla? Maksamatta jätetty sakko voidaan periä myös kotimaassa

Lähde: Easy Park
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Autonvuokraus

Autonvuokrauksen sudenkuopat – huomioi nämä lisämaksut ja vältä mokat

Bestpark-matkaparkki

Rovaniemelle avautuu uusi matkaparkki – matkailuajoneuvoille helppo yöpymispaikka keskeisellä sijainnilla

Lapsiperheen autoloma Saksassa

Lapsiperheen automatka aurinkoiseen Saksaan – 7 kohdetta, joissa kaikilla on mukavaa

Autolomailijan Teneriffa

Näin onnistuu autoloma Teneriffalla – lue vinkit mutkaisille teille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja