hero taustakuva

Käykö teilläkin näin? Lapset päättävät minne perhe matkustaa

artikkelin kuva
Lapset ja matkailu
Lapsiperheet lähtevät reissuun koulujen loma-aikana. Matka kohteeseen ei saa kestää liian kauan, ja periltä pitää löytyä tekemistä lapsille.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 08.02.2014
facebook   whatsapp

Lasten päätösvalta kasvaa

Kun lapsiperhe lähtee matkalle, reissun aikataulu ja kohde päätetään pitkälti lasten ehdoilla. Yhä useammin perheen pienimmät ovat myös mukana itse päätöksenteossa.

Tämä kävi ilmi tutkimuksesta, jossa selvitettiin Tallink Siljan asiakkaiden matkakokemuksia. Vuonna 2012 tehdyissä laivamatkoissa lapset olivat tärkein syy lähteä laivalle, kun taas vuotta aikaisemmin lapset olivat vasta viidenneksi tärkein syy.

– Lasten merkitys on ylipäänsä kasvanut perheiden päätöksenteossa, ja se näkyy myös matkasuunnitelmien tekemisessä. Päätösvalta on tietysti aikuisilla, mutta suunnittelussa lapset ovat mukana, kertoo projektipäällikkö Mikko Manka Tampereen yliopistolta.

Lapset ovat nykyään aktiivisia netinkäyttäjiä ja ottavat mielellään etukäteen selvää tulevista reissuista. Esimerkiksi 8-12-vuotiaat osallistuvat hanakasti kohteen valintaan.

– Lapset selvittävät matkakohteen mahdollisuuksia ja neuvottelevat sitten vanhempien kanssa, mitä kaikkea matkalla tehdään, sanoo Manka.

Laivamatkat perhelomien klassikko

Etenkin laivamatkailussa lasten rooli on suuri, sillä perheet lähtevät risteilemään usein lasten toiveesta. Myös matkakohteet – erityisesti Tukholma ja Tallinna – ovat profiloituneet perhekohteiksi.

– Lapsiperheiden lomamatkat keskittyvät usein koulujen loma-aikoihin. Meillä lapsiperheiden osuus matkustajista on kesällä yli 60 prosenttia ja koulujen muina loma-aikoinakin noin 50 prosenttia, sanoo viihdepäällikkö Kati Heiniö Tallink Siljalta.

Tukholma on lapsiperheiden laivamatkakohteista suositumpi. Kaupunkiin vetävät esimerkiksi Gröna Lund ja Junibacken.

– Tallinna ja Viro kirivät kovaa vauhtia suosiotaan, ja Viro panostaakin tänä vuonna lasten kanssa matkustaviin. Tallinnasta perhematkailijoille löytyy esimerkiksi lentosatama, eläintarha, televisiotorni, nukkemuseo ja erilaisia seikkailupuistoja, vinkkaa Heiniö.

Viron parhaat ravintolat 2012

Manka muistuttaa, että kun matkaa tehdään laivalla, matkakohteen lisäksi myös laiva itsessään on lapsille kokemus. Heiniö arvelee tämän johtuvan siitä, että laiva on lapsen näkökulmasta katsottuna valtavan iso paikka.

– Pienelle matkustajalle on paljon katsottavaa, ihmisvilinää ja muita lapsia, ja matkalla saattaa nähdä kapteeninkin. Ja tietysti kannelle pääsee katsomaan maisemia, merta ja saaristoa.

Elämyksiä ja helppoutta

Matkoiltaan lapsiperheet odottavat irtautumista arjesta sekä uusia elämyksiä. Manka ja Heiniö lisäävät listaan myös tietynlaisen helppouden.

– Käytännön vaatimukset eli esimerkiksi nukkuminen ja syöminen vaikuttavat niin matkakohteen kuin ohjelmankin valintaan, Manka sanoo.

– Lisäksi vanhemmat arvostavat sitä, että lomalla päästään ruoka-aikana istahtamaan valmiiseen pöytään eikä tarvitse itse häärätä keittiössä, Heiniö muistuttaa.

Tallink Siljan kyselyyn vastasi yli tuhat yhtiön kanta-asiakasta.

Lähde: Tallink Silja
Kuvat: Tallink Silja ja Visit Estonia / Toomas Tuul

>> Löydä hiihtolomaristeily Rantapallon risteilyhaun avulla!

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.