Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tätä sinäkin olet miettinyt ruotsinlaivan buffetissa: mitä ylimääräiselle ruoalle tehdään?

Viking Line / Tuukka Ervasti artikkelin kuva
Risteilymatkat
Ruotsinlaivan buffetissa ruokaillaan tavanomaista ylenpalttisemmin - ja se näkyy myös jäteastiassa.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 02.07.2022
facebook   whatsapp

Lautaset täyttyvät laivan buffetissa

Ruotsinlaivan notkuva buffet ja sitä seuraava ähky ovat tuttuja kokemuksia suurelle osalle suomalaisista. Kaikkea tekee mieli maistaa, ja lopulta lautaselle lastattujen ruokakasojen syöminen tuntuukin mahdottomalta. Kuulostaako tutulta?

Viking Mariellan buffet-ravintolan keittiömestarin Henri Aallon mukaan erilaisia ruokatuotteita löytyy laivan buffetista noin 150. Aalto arvioi asiakkaiden syövän illallisen aikana ruokaa noin 700 gramman ja kilon välillä.

Osa risteilymatkustajan ruoasta jää lautaselle ja päätyy myöhemmin roskakoriin. Näky on pysäyttävä erityisesti henkiökunnalle, joka seuraa tilannetta sivusta päivästä toiseen.

– Ruoan heittäminen pois on asia, johon emme oikein voi puuttua millään tavalla. Itse ajattelen, että elävän ravinnon hukkaaminen on ongelma. Eläin on kuollut turhaan, jos siitä valmistettu ruoka päätyy roskikseen, sanoo Aalto.

Risteilyllä tekee mieli maistaa kaikkea

Aallon mukaan buffet-ruokailu ja tarjolla olevien tuotteiden annostelu on taito, johon tottuu ajan myötä. Suurimmalle osalle matkustajista rutiinia harvinaiseen herkutteluun ei kuitenkaan pääse koskaan syntymään.

– Kun ihmiset käyvät laivan buffetissa kerran tai pari vuodessa, niin on ymmärrettävää, että kaikkea tekee mieli maistaa. Ruokaa ei heitetä hukkaan tarkoituksella.

Mariellalla pulmaan on etsitty ratkaisua esimerkiksi annostelemalla jälkiruokia pieniin kippoihin, joiden koko on mietitty järkevästi.

Aallon mukaan laivan kokit ovat hyviä arvioimaan sopivaa ruokamäärää ennakoidun asiakasluvun mukaan. Mutta mitä koskemattomaksi jääneelle ylijäämäruoalle tehdään?

– Osa ruoasta menee henkilökunnan ravintolaan, mutta kyllä ruokaa päätyy valitettavasti myös biojätteeseen. Seuraavan päivän kattaukseen tarvitsemme kuitenkin taas tuoretta ruokaa, sanoo Aalto.

Lue myös: Nämä ovat suosituimmat ruoat ruotsinlaivan buffetissa – eivät tule koskaan katoamaan

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Viking Line / Tuukka Ervasti

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.