Hyppää sisältöön

Tätä sinäkin olet miettinyt ruotsinlaivan buffetissa: mitä ylimääräiselle ruoalle tehdään?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 02.07.2022
Ruotsinlaivan buffetissa ruokaillaan tavanomaista ylenpalttisemmin - ja se näkyy myös jäteastiassa.

Lautaset täyttyvät laivan buffetissa

Ruotsinlaivan notkuva buffet ja sitä seuraava ähky ovat tuttuja kokemuksia suurelle osalle suomalaisista. Kaikkea tekee mieli maistaa, ja lopulta lautaselle lastattujen ruokakasojen syöminen tuntuukin mahdottomalta. Kuulostaako tutulta?

Viking Mariellan buffet-ravintolan keittiömestarin Henri Aallon mukaan erilaisia ruokatuotteita löytyy laivan buffetista noin 150. Aalto arvioi asiakkaiden syövän illallisen aikana ruokaa noin 700 gramman ja kilon välillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Osa risteilymatkustajan ruoasta jää lautaselle ja päätyy myöhemmin roskakoriin. Näky on pysäyttävä erityisesti henkiökunnalle, joka seuraa tilannetta sivusta päivästä toiseen.

– Ruoan heittäminen pois on asia, johon emme oikein voi puuttua millään tavalla. Itse ajattelen, että elävän ravinnon hukkaaminen on ongelma. Eläin on kuollut turhaan, jos siitä valmistettu ruoka päätyy roskikseen, sanoo Aalto.

Risteilyllä tekee mieli maistaa kaikkea

Aallon mukaan buffet-ruokailu ja tarjolla olevien tuotteiden annostelu on taito, johon tottuu ajan myötä. Suurimmalle osalle matkustajista rutiinia harvinaiseen herkutteluun ei kuitenkaan pääse koskaan syntymään.

– Kun ihmiset käyvät laivan buffetissa kerran tai pari vuodessa, niin on ymmärrettävää, että kaikkea tekee mieli maistaa. Ruokaa ei heitetä hukkaan tarkoituksella.

Mariellalla pulmaan on etsitty ratkaisua esimerkiksi annostelemalla jälkiruokia pieniin kippoihin, joiden koko on mietitty järkevästi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aallon mukaan laivan kokit ovat hyviä arvioimaan sopivaa ruokamäärää ennakoidun asiakasluvun mukaan. Mutta mitä koskemattomaksi jääneelle ylijäämäruoalle tehdään?

– Osa ruoasta menee henkilökunnan ravintolaan, mutta kyllä ruokaa päätyy valitettavasti myös biojätteeseen. Seuraavan päivän kattaukseen tarvitsemme kuitenkin taas tuoretta ruokaa, sanoo Aalto.

Lue myös: Nämä ovat suosituimmat ruoat ruotsinlaivan buffetissa – eivät tule koskaan katoamaan

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Viking Line / Tuukka Ervasti

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suklaalähde

Tältä näyttää Tallink Siljan uudistunut buffet – tarjolla yli 100 ruokalajia

Risteilyt Tallinnaan

Näin pääset Tallinnaan – löydä itsellesi parhaiten sopiva risteily

Uudistunut Viking Cinderella

Muistatko Viking Cinderellan? Tältä paluun tehnyt laiva näyttää nyt – yksi osa on pyhä, eikä sitä saa muuttaa

Jättimäinen risteilyalus kapealla lahdella, jossa toisella puolella kohoaa vuoristo ja toisella puolella punatiilikattoisten talojen täyttämä pikkukaupunki.

Risteilylle Karibialle vai Välimerelle? Näin valitset sopivan ajankohdan risteilylomalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja