Hyppää sisältöön

Tässä ovat 5 yleisintä lisämaksua risteilyillä: älä anna lopullisen matkabudjetin yllättää

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 21.07.2022
Moni säästää valtameriristeilylle pitkän ajan, ja matka on usein kauan odotettu ja haaveiltu kerran elämässä -elämys. Ennen matkaa maksetun hinnan lisäksi budjettia kannattaa säästää myös matkan ajaksi, sillä matkapaketista riippuen myös laivalle voi jäädä jonkin verran maksettavaa. Tässä yleisimmät lisämaksut.

Tippi

Varustamosta ja varatusta matkapaketista riippuen kaikille matkailijoille pakollinen tippi saatetaan periä vasta matkan päätteeksi. Juomaraha lasketaan tavallisesti matkustajaa ja päivää kohden, eli yhdeltä matkustajalta saatetaan periä esimerkiksi 15 euroa juomarahaa per matkapäivä.

Inka KhanjiRisteilyjen lisämaksut
Risteilyaluksilla palvelu on lähes poikkeuksetta ensiluokkaista, joten juomarahan maksaminen ei harmita.

Juomaraha jaetaan aluksen palveluhenkilökunnan kesken, ja se kattaa niin ravintoloiden tarjoilijat kuin huonesiivoojatkin. Tippi on pakollinen maksu, jota ei voi jättää maksamatta, ja se kannattaakin huomioida budjetissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Juomarahan suuruus vaihtelee varustamosta, lähtösatamasta ja risteilyn reitistä riippuen.

Juomapaketti

Risteilyillä ruoat kuuluvat hintaan, mutta ilmaisten juomien valikoima vaihtelee varustamosta riippuen. Esimerkiksi Royal Caribbeanilla maksuttomia juomia ovat vesi, sitruunalimonadi, makuvesi, kahvi, tee ja kaakao sekä aamiaisella mehu.

Jos mieli tekee esimerkiksi virvoitusjuomia tai alkoholijuomia, tulee hankkia juomapaketti, johon toivotut juomat sisältyvät. Juomapaketin voi ostaa joko matkavarauksen yhteydessä tai paikan päällä laivalla. Juomapaketti on aina henkilökohtainen ja se tulee lähes aina ostaa koko matkan ajaksi.

Inka KhanjiRisteilyjen lisämaksut
Alkoholijuomat vaativat pääsääntöisesti juomapaketin, mutta yksittäisiä juomia voi ostaa laivoilla myös erikseen.

Juomapakettien päivähinnat vaihtelevat yksinkertaisimmista alkoholittomista noin kymmenen euron juomapaketista aina jopa sadan euron hintaisiin alkoholijuomia sisältäviin paketteihin.

Nettiyhteys

Risteilyaluksilla tavalliset matkapuhelimet eivät toimi, ja matkustajat ovat aluksen verkkoyhteyden varassa. Ilmaista nettiyhteyttä ei kuitenkaan ole tarjolla, vaan jos toiveissa on olla yhteydessä ulkomaailmaan merimatkan aikana, on ostettava laivan verkkoyhteys.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiRisteilyjen lisämaksut
Haluaisitko surffailla netissä mukavasti hytin sängyltä käsin? Se onnistuu lisämaksullisen verkkoyhteyden avulla.

Varustamosta riippuen myös nettipakettejakin on useita. Edullisimmalla voi selata uutisia ja sosiaalisen median kuvavirtaa, mutta esimerkiksi suoratoistopalvelujen käyttäminen tai videopuhelujen soittaminen edellyttää usein hieman kalliimpaa premium-nettiä.

Hinnat sisältävät usein yhden laitteen ja ne alkavat noin 20 eurosta päivää kohden. Nettipaketin voi yleensä ostaa yksittäisille päiville, joten sitä ei ole välttämätöntä hankkia koko matkalle.

Erikoisravintolat

Jos risteilyn hintaan sisältyvien ravintoloiden lisäksi alkaa matkan aikana kaivata vielä muunlaista ruokaelämystä, on aika turvautua aluksen erikoisravintoloiden valikoimaan. Laivasta riippuen tarjolla on yleensä 3–5 erikoisravintolaa, jotka ovat yleensä erikoistuneet johonkin ruokakulttuuriin tai tarjoavat muutoin elämyksellisen illallisen.

Krista AhonenRisteilyjen lisämaksut
Erikoisravintolat tarjoavat yleensä ilmaisia ravintoloita elämyksellisemmän ruokailukokemuksen.

Erikoisravintolat tarjoavat yleensä lounasta ja päivällistä, ja kolmen ruokalajin pakettien hinnat vaihtelevat ravintolasta riippuen esimerkiksi 20–100 euron välillä.

Retket ja kuljetukset kohteissa sekä maksulliset aktiviteetit

Matkustajille on tarjolla rutkasti palveluja, ja vaikka laivalla onkin valtavasti hintaan sisältyviä elämyksiä, esimerkiksi laivayhtiön tarjoamista retkistä kohteissa tulee maksaa aina lisämaksu. Maksut vaihtelevat aktiviteetista riippuen, ja hinnat alkavat muutamista kymmenistä euroista.

Retket voivat pitää sisällään esimerkiksi opastettuja kävelyjä, pyöräretkiä oppaan johdolla tai kiertoajeluita lähialueilla. Joihinkin retkiin sisältyy myös ruokailu.

Inka KhanjiRisteilyjen lisämaksut
Laivan ohjelmatarjonnassa voi olla myös maksullista ohjelmaa, mutta lähes kaikki palvelut sisältyvät matkan hintaan. Esimerkiksi kirjaston käyttö on ilmaista

Retkien lisäksi monet valitsevat kohteissa kuljetuksen, sillä satamat sijaitsevat usein kaukana varsinaisesta kohteesta. Varustamon tarjoama kuljetus satamasta keskustaan ja takaisin onkin helppo tapa taittaa välimatka, jos ei halua turvautua paikallisbusseihin tai taksiin. Kuljetuksen hinta vaihtelee välimatkasta riippuen. Esimerkiksi Royal Caribbeanin järjestämä edestakainen bussikuljetus Hernesaaresta Helsingin keskustaan maksaa kymmenen euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka valtaosa laivalla tarjottavista aktiviteeteista ja elämyksistä sisältyy matkan hintaan, ei kannata yllättyä, jos johonkin aktiviteettiin onkin hintalappu. Ryhmäliikunnat ovat tyypillisimmin lisämaksullisia, mutta tieto mahdollisesta maksusta on merkitty selvästi päivittäin hytteihin jaettavaan ohjelmaan.

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Krista Ahonen ja Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suklaalähde

Tältä näyttää Tallink Siljan uudistunut buffet – tarjolla yli 100 ruokalajia

Risteilyt Tallinnaan

Näin pääset Tallinnaan – löydä itsellesi parhaiten sopiva risteily

Uudistunut Viking Cinderella

Muistatko Viking Cinderellan? Tältä paluun tehnyt laiva näyttää nyt – yksi osa on pyhä, eikä sitä saa muuttaa

Jättimäinen risteilyalus kapealla lahdella, jossa toisella puolella kohoaa vuoristo ja toisella puolella punatiilikattoisten talojen täyttämä pikkukaupunki.

Risteilylle Karibialle vai Välimerelle? Näin valitset sopivan ajankohdan risteilylomalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja