Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kuka olisi arvannut, että Kroatiasta löytyy oma versio Kiinan muurista – pääset sinne helposti Dubrovnikista

Shutterstock artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Dubrovnikista on helppo tehdä päiväretki Kroatian pisimmälle muurille.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 12.08.2022
facebook   whatsapp

Euroopan toiseksi pisin muuri löytyy Kroatiasta

Oletko sinäkin kiertänyt Dubrovnikin vanhaakaupunkia ympäröivän muurin lomaillessasi Kroatiassa? Tähän huippusuosittuun nähtävyyteen ei voi olla törmäämättä, mutta harva on edes kuullut Stonista.

Samannimisen pikkukaupungin mukaan nimensä saanut Stonin muuri on Kroatian pisin, ja se on jopa saanut lempinimen “Kroatian Kiinan muuri”. Jonkin verran yhdennäköisyyttä muureista kieltämättä löytyy, vaikka tuhansia kilometriä pitkä Kiinan muuri onkin rakennelmana omaa luokkaansa.

Pituutta Stonin muurilla on reilut viisi kilometriä, mikä tekee siitä Euroopan toiseksi pisimmän muurin Ison-Britannian Hadrianuksen muurin jälkeen. Vertailussa se häviää selkeästi yli 100-kilometriselle Hadrianukselle.

Yhtä kaikki muuri määrittää vahvasti vain parin tuhannen asukkaan Stonin maisemaa. Rinteitä pitkin ylös kipuavaa muuria ei voi olla huomaamatta, ja se on tietysti myös Stonin suosituin nähtävyys. Muuri on auki kävijöille ympäri vuoden. Lippu muurikävelylle maksaa noin 10 euroa.

Stonin muuri rakennettiin 1330-luvulla, kun Ston liitettiin osaksi Ragusan tasavaltaa. Muurin tarkoituksena oli suojella aluetta hyökkäyksiltä. Alkuperäinen muuri oli seitsemän kilometriä pitkä, mutta osa siitä on sortunut maanjäristyksissä.

Suojautuminen ulkopuolisilta uhkilta oli aikoinaan tarpeen esimerkiksi alueen luonnon suolavarojen takia. Suolaa käytettiin jopa kullan tapaan kaupanteon valuuttana.

Stoniin on helppo tehdä päiväretki Dubrovnikista, sillä kaupungit sijaitsevat vain noin tunnin ajomatkan päässä toisistaan. Makarskan Rivieralta matkaa kertyy noin pari tuntia.

Katso alta kuvia Stonista!

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Lue myös: Kroatian erikoiset nähtävyydet tekevät lomasta jännittävän – viisi paikkaa, jotka haluat nähdä

Lähde: The Sun, Tourist Board of Ston
Kuvat: Shutterstock ja Getty Images

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.