Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kreikan lomasaaren menneisyyteen liittyy uskomaton tarina – kuuluisa löytö tunnetaan tänäkin päivänä

Shutterstock artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Yksi maailman kuuluisimmista patsaista löytyi kreikkalaiselta saarelta.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 12.05.2022
facebook   whatsapp

Milon Venuksen kotisaari

Jos suuntaat kesällä Kreikan saaristoon, tutustu kohteiden takaa löytyviin tarinoihin. Tiesitkö esimerkiksi, että yksi maailman kuuluisimmista patsaista löydettiin aikoinaan Miloksen saarelta?

Vuonna 1820 Miloksella arkeologisia kaivauksia tehnyt ranskalaisryhmä löysi naishahmoa esittävän marmoripatsaan, jonka arveltiin olevan noin 2 000 vuotta vanha. Patsas oli reilun 200 senttimetrin korkuinen.

Patsas sai nimen Venus de Milo ja se kuljetettiin Ranskaan. Teosta tarjottiin maan silloiselle kuninkaalle Ludvig XVIII:lle, joka lahjoitti sen lopulta Louvren taidemuseoon Pariisiin. Patsas on ollut osa museon kokoelmaa vuodesta 1821 saakka.

Venus de Milo – suomeksi Milon Venus – on yksi niistä teoksista, jonka moni tunnistaa vaikka ei taidetta aktiivisesti seuraisikaan. Louvressa se on Mona Lisan ohella yksi museon kuuluisimmista ja kuvatuimmista töistä.

Veistoksen uskotaan esittävän rakkauden ja kauneuden jumalatarta Afroditea, joka tunnettiin roomalaisten keskuudessa nimellä Venus. Kopioita patsaasta löytyy matkamuistomyymälöistä ympäri Kreikkaa: se on Michelangelon Daavid-patsaan ohella yksi maailman kuuluisimmista patsaista, josta kuka tahansa voi hankkia miniatyyriversion.

Milon Venuksella ei ole ollenkaan käsiä, sillä patsas löydettiin kappaleina. Joko Afroditen käsivarsia ei koskaan löydetty tai ne katosivat patsasta kuljetettaessa. Ikuiseksi mysteeriksi onkin jäänyt, millaiset kädet patsaalla oli ja pitelikö se niissä jotain.

Milokselle ei tehdä Suomesta pakettimatkoja, mutta sinne on helppo matkustaa omatoimisesti esimerkiksi Ateenan, Santorinin tai Kreetan kautta.

Milon Venus -patsaan lisäksi Milos tunnetaan omalaatuisesta Sarakinikon rannasta, joka tuo mieleen kuumaisemat. Vesirajan kalliot ovat muotoutuneet hauskan näköisiksi.

Katso alta kuvia Venus de Milosta!

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Lue myös: Viisi syytä matkustaa Milokselle

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Getty Images

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.