Hyppää sisältöön

Euroopan kammottavin keskitysleiri on nykyisin suosittu matkakohde – päiväretki Auschwitziin onnistuu Krakovasta

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 23.07.2019
Yli miljoonan ihmisen kohtaloksi koitunut natsien tuhoamis- ja keskitysleiri Auschwitz-Birkenau on nykyisin valtavan suosittu matkakohde. Vaikka vierailu keskitysleirillä on useimmille järkyttävä kokemus, lähimenneisyyden hirveimpiin tapahtumiin tutustuminen paikan päällä on kiinnostavaa.

Natsien suurimmalle tuhoamisleirille rakennettu museo avaa menneisyyden tapahtumat

Reilun tunnin ajomatkan päässä historiallista Krakovasta sijaitseva Auschwitz-Birkenaun keskitysleiri on useimpien valinta päiväretkikohteeksi kaupungista. Alueen historialliset tapahtumat sekä natsien tuhoamis- ja keskitysleirin kauheudet kiinnostavat kävijöitä monesta syystä.

Puolassa sijaitseva Auschwitzin keskitysleiri oli natsien suurin tuhoamisleiri, ja siellä kuoli lopulta yli 1,1 miljoonaa ihmistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Auschwitz-Birkenaun keskitysleirillä kävijät toivottaa tervetulleeksi saksankielinen Arbeit macht frei, työ vapauttaa -kyltti. Vuonna 1940 perustetulle keskitysleirille tuotiin vangeiksi muun muassa natsien karkottamia juutalaisia ja toisinajattelijoita. Auscwitzin keskitysleiri perustettiin puolalaisten vankiloiden täytyttyä, ja ensimmäinen pahamaineinen junamatka Auscwitziin ajettiin kesäkuussa 1940. Vuonna 1942 siitä tuli suurin kuolemanleiri.

Keskitysleirillä vangit kärsivät epäinhimillisissä oloissa minkä lisäksi he joutuivat pakkotöihin sekä kidutetuiksi. Osa ihmisistä tapettiin heti saapumisen jälkeen, toiset taas raatoivat leirillä kuolemaansa saakka. Keskitysleirillä suoritettiin myös lääketieteellisiä kokeita käyttämällä vankeja koekaniineina.

Toiminta jatkui Auscwitz-Birkenaussa toisen maailmansodan ajan aina tammikuuhun 1945 saakka. Ennen poistumistaan keskitysleiriltä natsit tuhosivat osan leiristä ja muun muassa polttivat dokumentteja ja räjäyttivät krematorioita. Esimerkiksi iso osa Birkenaun leirin parakeista on tuhottu kokonaan.

Suuri museoalue on monipuolinen kohde

Krakovan ulkopuolella sijaitseva Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseo on perustettu vuonna 1947, eli vain kaksi vuotta leirin sulkemisen jälkeen. Museo kattaa sekä Auschwitz I:n että Birkenaussa sijaitsevan Auschwitz II:n keskitysleirit. Alue on valtava: Auschwitz I:ssä oli tilaa noin 15–20 000 vangille, Auschwitz II:ssa taas vankeja saattoi olla samanaikaisesti jopa 90 000.

Museo on suosittu vierailukohde, missä kävijät pääsevät tutustumaan tuhoamisleirin järkyttäviin tapahtumiin ja tapahtumapaikkoihin. Vierailun aikana pääsee näkemään esimerkiksi vankilakorttelit, parakit ja vartiotornit.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockAuschwitz, Puola
Auschwitzin keskitysleirille astutaan jykevien porttien lävitse.

Kiinnostavimpiin näyttelyihin lukeutuvat tilat, joissa esitellään keskitysleirin vankeja sekä heidän omaisuuttaan. Näytteillä on muun muassa lähes 40 000 kuutiometriä kenkiä, 3 800 matkalaukkua sekä suuret kasat silmälaseja, proteeseja ja muuta omaisuutta.

Kävijät pääsevät näkemään vankien epäinhimilliset elinolot ja tutustumaan erilaisiin kidutustapoihin mutta myös todistamaan, kuinka keskitysleirin piikkilanka-aitojen sisäpuolella vangit yrittivät säilyttää inhimillisyytensä.

Pääsy museon alueelle on ilmainen, mutta vierailua varten on suositeltavaa joko varata henkilökohtainen opas tai osallistua opastetulle kierrokselle. Näin museosta saa huomattavasti enemmän irti kuin ilman opasta. Kierrokset ja oppaat tulee varata etukäteen.

Krakovasta voi matkustaa Auschwitziin omatoimisesti joko autolla tai julkisen liikenteen kulkuneuvoilla tai osallistumalla matkatoimiston järjestämälle retkelle.

Katso matkailijoiden jakamia kuvia Auschwitzin keskitysleirivierailuilta!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Henkilön Louise (@louise.aptc) jakama julkaisu

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Instagram

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Gdansk, Puola

Gdanskin 15 parasta nähtävyyttä – tiesitkö, mitä kaikkea kaupungissa voi tehdä?

Puolan nähtävyydet

Puolan parhaat nähtävyydet – 10 paikkaa, jotka tekevät matkasta unohtumattoman

Varsova, Puola

Mikä Puolan kaupungeista sopii sinulle? Vertaa kaupunkilomat Gdanskiin, Krakovaan ja Varsovaan

Wroclaw, Puola

Finnair avaa uuden lentoreitin Puolaan: lennot Wroclawiin alkavat kesällä 2024

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja