Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Sharm el Sheikh

Sharm el Sheikh
Kohdeoppaat
  • Matkaopas

Kirkasvetinen Sharm el Sheikh on sukeltajan valinta

Päivitetty: 04.02.2015
next
prev

Aurinkoa, merta ja hiekkaa – kaikkea tätä tarjoaa Sharm el Sheikh. Egyptin miellyttävä ilmasto, sinisenä välkkyvä meri ja kohdetta suojaavat vuoret luovat upeat puitteet onnistuneelle lomalle.

Paratiisi vuorten välissä

Sharm el Sheikh, jota kutsutaan tuttavallisesti Sharmiksi, sijaitsee Siinean niemimaan kärjessä Punaisen meren rannalla. Kimaltavan meren ja palmujen muodostavaa paratiisia ympäröi karu Siinain autiomaa vuorineen.

Egyptin lukuisista rantakohteista juuri Sharm el Sheikh on noussut matkailijoiden suosikiksi mahtavien sukellusvesien, toimivien palveluiden ja viihdyttävän yöelämänsä ansiosta. Sharm el Sheikhin laajempi loma-alue jakautuu useisiin eri rantalomakohteisiin, joista monet ovat kasvaneet täysin turismin ympärille.

Aidointa ja historiallisinta voi löytää vanhasta keskustasta Sharm el Mayasta. Vilkas Naama Bay taas on eurooppalaishenkinen hotellialue, josta löytyy kaikki rennolla lomalla tarvittava: hiekkarantoja, uima-altaita, kauppoja ja ravintoloita. Muutaman kilometrin päässä sijaitseva El Hadaba on rauhallisempi alue, jolta aukeaa vaikuttava näkymä ympäristöön.

Lämpöä vuoden ympäri

Sharm el Sheikh on lämmin talvella, todella lämmin alkusyksystä ja loppukeväästä ja kuuma kesällä. Suotuisan ilmastonsa ansiosta Egypti onkin yksi lähimmistä talvikohteista. Talvikuukausina lämpötila pyörii 20 asteen hujakoilla, joskin joulu-helmikuussa viilenee iltaisin.

Myös Punaiseenmereen kuuluvan Aqabanlahden vesi pysyy lämpimänä ympäri vuoden.

Lomailu pyörii rantaelämän ympärillä

Rantakohteena Sharm el Sheikh on erinomainen. Sukelluskoulut käyvät kovaa keskinäistä kilpailua, minkä ansiosta yritysten tarjonta pysyy monipuolisena. Lähempänä rantaa suosittuja aktiviteetteja ovat snorklaaminen ja surffaaminen. Hiekkarannoilla paitsi loikoillaan aurinkovarjojen alla, myös pelataan rantalentopalloa ja nautitaan rantabaarien tarjonnasta.

Sukellus on kuitenkin yksi kohteen suosituimmista aktiviteeteista. Pinnan alla aukeaa värikäs maailma täynnä toinen toistaan kauniimpia mereneläviä. Sukeltajaa vastaan saattaa tulla näillä vesillä myös hai – ei aivan täysin vaaratonta siis, mutta onneksi hyökkäykset ovat harvinaisia.

Mikäli merivedessä, hiekkarannoissa ja hotellin altaissa ei ole tarpeeksi, sijaitsee Sharm el Sheikhissä muutamiakin vesipuistoja, joista suurin ja hienoin on Aqua Park City.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SHARM EL SHEIKISSÄ

Lomalento vie perille

Sharm el Sheikh kuuluu lukuisien suomalaisten matkanjärjestäjien talvikohteisiin. Lomalentoja liikennöidään useita kertoja viikossa, ja ne laskeutuvat Sharm el Sheikhin lentoasemalle reilun puolen tunnin matkan päähän hotellialueelta.

Kohteeseen on saatavilla myös äkkilähtöjä.

Hotelleja jokaiseen makuun

Monet Sharmin hotelleista ovat keskittyneet Naama Bayn alueelle noin 10 kilometrin päähän Sharm el Sheikin keskustasta. Alue sijaitsee hiekkarannan välittömässä läheisyydessä, ja siellä on mahdollisuus lukuisiin eri lomaharrasteisiin shoppailusta juhlintaan ja rantarentoilusta vesiurheiluun.

Hotellit ovat tyypillisesti laadukkaita ja siistejä, osa niistä on huoneistohotelleja. Muutamat hotelleista soveltuvat erityisen hyvin lapsiperheille, ja tarjolla on myös täyshoitopalveluja.

Liikkuminen kohteessa

Kävelymatkaa pidemmät reissut Sharm el Sheikhissä tai sem ympäristössä on helpointa kulkea taksilla. Hinnat ovat alhaisia, noin 5 kilometrin matka maksaa muutaman euron. Takseissa ei kuitenkaan ole yleensä mittareita, joten hinta kannattaa sopia kuskin kanssa etukäteen. Naama Bayn hotellialueelta Sharmin keskustaan pitäisi päästä noin 20 Egyptin punnalla eli vajaalla kolmella eurolla.

Sharm el Sheikhissä liikkuu myös minibussien virkaa toimittavia täpötäysiä pakettiautoja, ja joiltakin hotellialueilta on ilmaisia bussikuljetuksia kaupunkiin. Sharm el Sheikhistä pääsee bussilla myös esimerkiksi Kairoon, Dahabiin ja Tabaan. Hurghadaan vie kantosiipialus parissa tunnissa.

SHARM EL SHEIKHIN NÄHTÄVYYDET

Sharmin vanha kaupunki

Sharmin vanha kaupunki tarjoaa aidompaa Egyptiä kuin mihin Naama Bayn hotellialue ikinä pystyy. Old Market on alueen paras paikka tehdä ostoksia tyypilliseen egyptiläiseen tapaan. Tinkiminen on pakollista, jotta vesipiiput, kankaat, mausteet ja huivit lähtevät mukaan järkevään hintaan.

Vanhan kaupungin tuntumassa sijaitsee myös Sharm el Sheikhin satama, jonne risteilyalukset ankkuroituvat ja päästävät matkustajansa tutustumaan kohteeseen. Toisin kuin hotellialueella, Sharmin vanhassa kaupungissa liikkuu paikallisia, joten se on myös oiva paikka tutustua egyptiläiseen elämänmenoon.

Retkiä lähialueille

Viikko tai parikin kuluu helposti Sharmissa, mutta mikäli energiaa riittää, kannattaa tutustua Egyptin ja lähialueiden ihmeisiin. Maassa sijaitsee sentään joitakin maailman upeimmista nähtävyyksistä. Matkatoimistot järjestävät päiväretkiä Kairoon. Samalla matkalla pääsee tutustumaan upeaan Egyptiläiseen museoon sekä kuuluisiin pyramideihin.

Sharm el Sheikhiä ympäröivät aavikot ovat myös käymisen arvoisia. Ota alle kameli, mönkijä tai omat jalat ja lähde tutustumaan aavikon ihmeisiin. Siinain vuori on uskomusten mukaan paikka, jossa Mooses sai kuuluisat 10 käskyä.

Siinain vuoren juurella taas sijaitsee myyttinen Pyhän Katariinan luostari, jonka pitkä historia on täynnä mielenkiintoisia kertomuksia. Ennen lähes eristyksissä toimineen luostarin koristeellisiin rakennuksiin ja hedelmäpuiden värittämiin puutarhoihin pääsee nyt tutustumaan retkellä tai itsenäisesti.

Noin kahden tunnin ajomatkan päässä Sharm el Sheikhistä sijaitseva Dahab on pieni ja rauhallinen kaupunki Aqabanlahden rannalla ja erityisen suosittu lomakohde surffaajien, snorklaajien ja sukeltajien keskuudessa. Dahabissa voi majoittua vaikkapa Miami Beach Resortissa, jossa palvelua saa myös suomeksi.

Lisätietoja

Egyptin matkailusivut (englanniksi)

Teksti: Laura Uotila
Kuvat: iStockphoto, Tjäreborg/Joakim Borén

Lue kommentit (3) Jätä kommentti

  1. Voisi olla paikallaan päivittää artikkelia, ellei illallinen riisikupin äärellä ISISin isännöimässä hotellissa sitten erityisesti miellytä. Paikallisia nähtävyyksiä ovat varmasti tuhotut historialliset taideteokset ja pyhätöt, iltaohjelmasta huolehtii paikallisjaoston Ahmed länsimaalaisia mestaten.


  2. AIVAN IHANAN NÄKÖISTÄ ON PAKKO PÄÄSTÄ


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.