Hyppää sisältöön

Tutustu Venäjään – kolme kaupunkia, jotka tulee kokea

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 20.04.2018
Venäjä tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa. Viikonlopun voi naapurimaassa viettää esimerkiksi Pietarissa kulttuuriaarteita katsellen, ostosten parissa Moskovassa tai slaavilaisuuden jalanjäljillä Novgorodissa.

1. Kulttuurimatka Pietarissa

Pietarin perustaja Pietari Suuri rakensi kaupungin ikkunaksi Eurooppaan. Pietari oli Venäjän pääkaupunki noin 200 vuoden ajan ja samalla siitä tuli maan kulttuurin ja taiteen keskus, mikä näkyy kaupungissa yhä.

Pietari on kaunis kaupunki, josta löytyy paljon upeita palatseja sekä mahtavia katedraaleja, viihtyisiä puistoja ja täpötäysiä museoita. Pietarissa kulttuurin aarteita ei tarvitse etsiä, niitä löytyy etsimättä lähes joka puolelta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockPietari, Venäjä
Pietari on Venäjän-kohteista useille suomalaisille tutuin.

Pietarin suosituimmat nähtävyydet sijaitsevat Palatsiaukion reunalla. Korumaisen Talvipalatsin lisäksi aukion tuntumassa sijaitsevat myös Eremitaašin teatteri, Vanha Eremitaaši ja Pieni Eremitaaši. Upea Talvipalatsin ja Eremitaašien kokonaisuus on vaikuttava näky erityisesti joelta katsottuna. Barokkityylinen Talvipalatsi on tunnettu paitsi kauneudestaan myös Eremitaašista, joka on maailman hienoimpia taidemuseoita. Eremitaašissa voi ihailla eräitä taidemaailman himoituimmista aarteista.

Toinen Pietarin pakollisista nähtävyyksistä on Katariinan palatsi. Noin 24 kilometrin päässä Pietarista sijaitseva Pietari Suuren vaimon kesäasunto on upea rokokoopalatsi. Palatsi sijaitsee 600 hehtaarin puisto- ja palatsialueen sydämessä ja kullalla sekä ylellisyydellä silatussa linnassa riittää ihmeteltävää. Varsinkin Meripihkahuone on matkailijoiden ja kulttuurinystävien suosiossa, sillä huone on kuin kumarrus kulttuurille ja historialle.

2. Shoppailuelämyksiä Moskovassa

Jos haluaa tehdä ostoksia yhdessä Moskovan suosituimmista ostoskeskuksista, kannattaa suunnata Gum-tavarataloon, joka sijaitsee Punaisen torin reunalla. Ostoskeskus rakennettiin jo vuonna 1891, mistä lähtien se on niittänyt mainetta suurena ostosparatiisina. Nykyään Gumissa toimii noin 200 kauppaa, joista iso osa on luksusliikkeitä.

Gumin ohella Tverskaya-katu on Moskovan ostosmatkan kiinnostavimpia nähtävyyksiä ja myös parhaita ostospaikkoja. Historiallista katua pidetään nykyään yhtenä Venäjän kalleimmista ostoskaduista.

ShutterstockMoskova, Venäjä
Moskova on paljon muutakin kuin Punainen tori. Kaupungin shoppailutarjonnasta kannattaakin ottaa kaikki irti.

Moskova onkin usein rankattu maailman kalleimmaksi kaupungiksi, ja sitä tämä Venäjän pääkaupunki voi todellakin olla. Mutta löytyy Moskovasta myös muita puolia, sillä mielenkiintoisen näkökulman Moskovan olemukseen tuo Arbat-kadun ja Novyi Arbat-kadun vertailu. Samannimiset kadut ovat kuin kolikon kaksi eri puolta: Arbat-katu on todella viehkeä ilmestys tsaarinajan historiallisine rakennuksineen, Novyi Arabat puolestaan kuin kurkistus Neuvostoliittoon. Se, kumpaan katuun mieltyy enemmän, on jokaisen matkailijan makuasia, mutta vastakohtaisuus viehättää ja ihmetyttää varmasti kaikkia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Slaavilaisuutta Novgorodissa

Novogorod on yksi slaavien varhaisimmista asutuskeskuksista, ja täten yksi slaavilaisuuden kehdoista. Novgorod sijaitsee Pietarin eteläpuolella Olhavanjoen varrella, keskeisellä paikalla viikinkien idäntieltä katsottuna. Viikinkien vuonna 862 perustamalla kaupungilla onkin värikäs menneisyys kauppapaikkana idän ja lännen välissä. Alueensa kulttuurisesta keskuksesta kehittyi vähitellen oma ruhtinaskuntansa, jossa vallitsivat oivat puitteet kulttuurin ja taiteen kehittymiselle.

ShutterstockNovgorod, Venäjä
Novgorodia halkova Olhavanjoki luo kaupunkiin omanlaisen tunnelman.

Novgorodin tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat Olhavanjoen länsirannalla sijaitseva Kreml, joka mainitaan historian kirjoissa jo vuonna 1044 sekä Kremliä hallitseva 1000-luvulla rakennettu Sofian tuomiokirkko upeine ja alkuperäisine freskoineen sekä ikoneineen. Ikoneita voi ihailla myös taidehistorian museossa.

Alueen historiaan voi lisäksi tutustua Pyhän Yrjön luostarissa, joka on Venäjän vanhin, sekä Vitoslavitsyn ulkoilmamuseossa, jossa voi ihailla talonpoikaista puuarkkitehtuuria.

>> Lue lisää vinkkejä Venäjälle Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pietari, Venäjä

Tallinkin kesän 2020 uutuus: Silja Europa risteilee Pietariin

Viron Saatse Boot poikkeaa Venäjän puolelle

Pidä varasi Viron oudoimmassa paikassa – Venäjän puolelle poikkeavalla tiellä ei ole lupa pysähtyä hetkeksikään

Iisakinkirkko on helppo ja halpa nähtävyys Pietarissa – katso kuvat tornista

Tällainen on Helsingistä Pietariin risteilevä Princess Anastasia – katso kuvat ja hyppää laivan tunnelmaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja