Hyppää sisältöön

Pietari on lähellä, mutta monelle vieras – tiesitkö nämä 10 faktaa?

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 07.12.2016
Yöksi nousevat sillat ja maailman syvimmällä kulkeva metro - tiesitkö jo nämä asiat Pietarista?

1. Miljoona asukasta yli sata vuotta sitten

Venäjän jättikaupunki Pietari on yli viidellä miljoonalla asukkaallaan Euroopan neljänneksi suurin kaupunki ja maailman pohjoisin miljoonakaupunki. Miljoonan asukkaan rajapyykki rikkoutui jo 1800-luvun loppupuolella.

2. Turisti maksaa

Ränsistynyt Lada on potentiaalinen taksi. Pimeiden taksien käyttäminen on yleinen käytäntö, mutta paikallisten vaatimattoman englannin vuoksi venäjää taitamaton tulee helposti huijatuksi. Sovi hinnasta etukäteen – viisi euroa on lyhyestä keskustakyydistä usein käypä hinta. Turisteilta nyhdetään muutenkin ylimääräistä, sillä esimerkiksi sisäänpääsymaksut voivat olla moninkertaiset paikallisiin verrattuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Risteillen et tarvitse viisumia

Pietariin voi matkustaa Suomesta helposti junalla. Kaikkein edullisimmin matka taittuu busseilla, jotka liikennöivät Helsingin Kampin linja-autoaseman kulmilta. Kääntöpuolena matka-aika kaupungin ytimeen on lähes puolet pidempi kuin junalla, ja rajan ylitys voi kestää kauan. Pietariin pääsee Suomesta myös risteillen St. Peter Linen laivalla ilman viisumia.

4. Paras perspektiivi kanavilta käsin

Pietariin kannattaa tutustua Nevan jokiveneajelulla, sillä reilulla kymmenellä eurolla saa kaupungista hyvän yleiskuvan. Kaupungin valojen loiste illalla on näkemisen arvoinen. Veneessä on baari avoinna, mutta englanninkielistä selostusta ei välttämättä ole tarjolla.

5. Älä jää väärälle puolelle siltaa

Pietarin sillat nostetaan ylös yön ajaksi. Tarkasta niiden aukioloajat, ettet jää väärälle puolelle, jos lähdet Nevan länsipuolelta itäpuolelle viettämään iltaa. Kaupat eivät saa myydä väkevää viinaa kello 23 jälkeen, mutta mietoja alkoholijuomia saa kioskeista aina.

6. Metro maan uumenissa

Metro kulkee syvimmällä maan alla maailman metrojärjestelmistä, joten tunneleissa ja rullaportaissa kuluu paljon aikaa. Pysäkkien välit ovat pitkiä. Lyhyt matka kannattaa taittaa muulla kulkupelillä, vaikkapa kätevästi reittitaksilla eli minibussilla, josta voi hypätä pois kuskille huikkaamalla. Hinta on hieman julkisen liikenteen peruslippua kalliimpi.

7. Virkavalta saattaa sumuttaa

Ulkona liikkuessa kannattaa pitää ainakin passin kopio ja hotellin yhteystiedot matkassa. Miliisin palkka on kehno, ja virkavalta voi yrittää sumuttaa turistia keksimällä sakkoja tai vaatimalla olematonta maksua. Maksusta pitää pyytää kuitti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

8. Varo liikenteessä

Liikenne on paikoin kaoottinen ja ruuhkainen jatkuvasti kasvavan yksityisautoilun vuoksi. Kaupungin teillä kuolee keskimäärin kaksi ihmistä päivässä, joten varovaisuutta ei voi kyllin korostaa.

9. Opiskelijana ilmaiseksi Eremitaasiin

Pietarin pääkadun Nevski Prospektin päässä sijaitseva Eremitaasi on maailman suurimpia taidemuseoita ja todellinen must-kohde. Museo on ilmainen opiskelijoille, ja kaikki kävijät pääsevät sisään ilmaiseksi jokaisen kuukauden ensimmäisenä torstaina. Eremitaasin turvajärjestelyjä on yritetty parantaa, sillä muutamia vuosia sitten sieltä varastettiin taidetta lähes neljän miljoonan euron edestä. Museo on suljettu maanantaisin.

10. Sushia ympäri vuorokauden

Monissa Pietarin ruokaravintoloissa ilta päättyy huomattavasti myöhempään kuin Suomessa. Sushi on suosittua, mutta myös melko kallista. Monet sushi- ja muut ravintolat ovat auki ympäri vuorokauden. Maistele myös blinejä makeilla ja suolaisilla täytteillä sekä seljanka-keittoa.

Riku Roslund

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pietari, Venäjä

Tallinkin kesän 2020 uutuus: Silja Europa risteilee Pietariin

Viron Saatse Boot poikkeaa Venäjän puolelle

Pidä varasi Viron oudoimmassa paikassa – Venäjän puolelle poikkeavalla tiellä ei ole lupa pysähtyä hetkeksikään

Iisakinkirkko on helppo ja halpa nähtävyys Pietarissa – katso kuvat tornista

Tällainen on Helsingistä Pietariin risteilevä Princess Anastasia – katso kuvat ja hyppää laivan tunnelmaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja